Live

Arheologii au descoperit „cel mai șocant exemplu al sclaviei romane” la Pompeii. Cum se făcea pâinea în orașul antic

Data actualizării: Data publicării:
O brutărie în care sclavii erau închiși și izolați de lume a fost descoperită la Pompeii FOTO: Profimedia Images

O brutărie în care sclavii erau închiși și izolați de lume, obligați să coacă pâine probabil toată ziua, a fost descoperită în ruinele orașului Pompeii, iar arheologii spun că acesta este cel mai șocant exemplu de sclavie din vechiul oraș roman.

Brutăria înghesuită, cu ferestre mici cu gratii din fier, era inclusă într-un conac care a fost descoperit în timpul săpăturilor din zona Regio IX din parcul arheologic Pompeii, din sudul Italiei, relatează The Guardian.

Descoperirea oferă mai multe dovezi cu privire la viața de zi cu zi a sclavilor din Pompeii, adesea omiși de sursele istorice, dar care reprezentau majoritatea populației și a căror muncă a susținut economia orașului, dar și cultura și tradițiile.

Se presupunea că locuința era în curs de renovare când a fost distrusă de erupția Muntelui Vezuviu, în anul 79 d.Hr. Dar în ultimele luni, rămășițele a trei victime au fost găsite într-una dintre camerele brutăriei, ceea arată că locuința era ocupată.

O brutărie în care sclavii erau închiși și izolați de lume a fost descoperită la Pompeii FOTO: Profimedia Images

Pe podeaua brutăriei au fost găsite marcaje folosite pentru a coordona accesul pentru sclavi și pentru animale. Casa era împărțită într-o parte rezidențială, împodobită cu fresce fastuoase, și brutăria, unde sclavii erau obligați să măcine cerealele pentru pâine. Brutăria era izolată, iar singura ieșire ducea spre holul principal al casei.

Este, cu alte cuvinte, un spațiu în care trebuie să ne imaginăm prezența unor oameni cu statut servil, pentru care proprietarul a simțit nevoia să restrângă libertatea de mișcare”, a declarat Gabriel Zuchtriegel, directorul Parcului arheologic Pompeii. „Este cea mai șocantă față a sclaviei antice, cea lipsită de orice contact normal între oameni, în care sclavii au fost supuși la violență brută. Impresie este pe deplin confirmată de faptul că cele câteva ferestre mici erau asigurate cu gratii de fier”, a mai spus el.

În 2021, într-o vilă vastă din Civita Giuliana, o suburbie a orașului antic Pompeii, a fost găsită o cameră care fusese locuită de sclavi, în care erau trei paturi de lemn, o oală de noapte și un cufăr de lemn. Rămășițele a două victime, despre care se crede că ar fi fost un stăpân și un sclav, au fost găsite în aceeași vilă, cu un an mai devreme.

O expoziție dedicată sclavilor din Pompeii va fi deschisă în parcul arheologic începând cu 15 decembrie.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rămăşiţe umane şi vestigii arheologice din preistorie, descoperite pe şantierul Spitalului Regional de Oncologie Iași

Un cimitir sarmatic vechi de 1.900 de ani și locuințe de lut, descoperite pe șantierul Lotului 4 al căii ferate Timișoara – Arad

Surpriză cu privire la identitatea victimelor erupţiei Vezuviului de la Pompei: Ce dezvăluie noi dovezi ADN

Fortul vechi de 3.000 de ani care apăra Egiptul Antic de atacurile misterioșilor „oameni ai mării”

Partenerii noștri