De ce vârsta noastră adevărată nu este cea pe care spunem că o avem (El Pais)
Câți ani ai? Este o întrebare simplă la care cu toții a trebuit să răspundem la un moment dat al vieții noastre. Dar răspunsul nu este atât de simplu precum am crede. Este foarte surprinzător, dacă stăm să ne gândim de unde provenim: cheia este să realizăm că elementele din care este făcut corpul nostru sunt mult mai vechi decât ne-am putea imagina, chiar mai vechi decât planeta noastră, scrie El Pais.
Aceasta este explicația. Se spune de multe ori că suntem praf de stele, ceea ce sună frumos, dar nu este întrutotul adevărat. Dacă ne întrebăm când de bătrân este corpul nostru, trebuie să analizăm ce este de fapt corpul uman.
În cea mai mare parte suntem compuși din apă (în jur de 60% din masa corporală). Asta înseamnă H2O: doi atomi de hidrogen pentru fiecare atom de oxigen, ceea ce înseamnă că cei mai mulți atomi sunt de hidrogen.
Și cât de vechi sunt acești atomi? Din nou, răspunsul nu este simplu. Atomii de hidrogen sunt alcătuiți dintr-un proton și un electron. Protonii au apărut în univers cu ceva mai puțin de 13,813 miliarde de ani în urmă, potrivit celor mai noi calcule – cu o marjă de eroare de 38 de milioane de ani.
Cu toate că protonii și electronii au apărut imediat după Big Bang, aceștia nu s-au unit pentru a forma hidrogenul decât abia peste încă 380.000 de ani.
Așadar, 62% din atomii din corpul nostru sunt de trei ori mai vechi decât formarea planetei noastre. De aceea, nu putem spune că suntem praf de stele, ci doar că atomii noștri s-au format, în mare parte, imediat după Big Bang.
Ce se cunoaște despre oxigen, care reprezintă 65% din masa noastră corporală? Oxigenul a existat atunci când universul avea mai puțin de 3% din vârsta pe care o are acum.
Observarea galaxiilor îndepărtate este ca o călătorie în timp din cauză că luminii îi ia aproape o eternitate să ajungă la noi.
50% din oxigenul care există în prezent s-a format în primul sfert al istoriei universului – în primele 3,5 miliarde de ani după Big Bang, când mai erau încă 5 miliarde de ani până ca Soarele și Pământul să apară.
Avem mult mai multe informații despre formarea oxigenului și concluzia ar fi că, în medie, oxigenul nostru ar avea cam 10,5 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că asta este și vârsta noastră.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News