Trump este acum candidatul „mai bătrân”. Exemple din istoria campaniilor electorale americane când vârsta a contat (Politico)
Discriminarea în funcție de vârstă este o tactică utilizată pentru a-l face pe concurentul cuiva să pară iremediabil depășit. Dintr-o dată, Donald Trump, cândva atacatorul pe această temă, este acum atacat. Este unul dintre cele mai testate instrumente folosite în campania electorală: disprețul vârstei. Da, este rău intenționat, dar de-a lungul deceniilor s-a dovedit a fi un atac incredibil de eficient - și istoric bipartizan - la adresa unui adversar politic. POLITICO face o analiză în acest sens.
Acesta este un manual pe care fostul președinte Donald Trump s-a bazat foarte mult în acest ciclu de campanie, criticându-l în mod repetat pe președintele Joe Biden pentru vârsta sa înaintată și numindu-l „Sleepy Joe Biden” (Somnorosul Joe Biden). Într-un clip viral difuzat de Trump la Mar-A-Lago după dezbaterea prezidențială din iunie, acesta a mers mai departe, numindu-l pe Biden „o grămadă de rahat stricat”.
Acum, cu vicepreședintele Kamala Harris, 59 de ani, în fruntea listei democrate, Trump, în vârstă de 78 de ani, a trecut de la statutul de atacator al vârstei la cel de atacat. Dacă va câștiga în noiembrie, va fi cel mai în vârstă președinte al Statelor Unite care a preluat vreodată funcția.
Dintr-o dată, problema este vârsta lui Trump, nu a lui Biden.
La mitingurile sale, Kamala Harris folosește o nuanță subtilă a vârstei, spunând mulțimilor că Trump ar „întoarce America într-un trecut întunecat” și a numit comentariile sale cu privire la cursa sa „același spectacol vechi”. Colegul ei de cursă, Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota, în vârstă de 60 de ani, optează pentru o dezaprobare mai directă. Trump, spune Walz, este iremediabil „lipsit de energie”, „obosit” și „trebuie să se odihnească puțin în weekend-uri”.
Pe măsură ce politica vârstei devine din ce în ce mai relevantă în campania electorală, POLITICO a compilat „cele mai mari succese” din memoria politică ale confruntărilor prezidențiale în care candidații au lansat atacuri axate pe vârstă.
Biden vs. Trump (2024)
Cu doar câteva săptămâni în urmă, Trump și Biden erau cei mai vârstnici candidați prezidențiali din istorie. Între ei există doar o diferență de vârstă de trei ani, dar acest lucru nu l-a împiedicat pe Trump să se prezinte în mod eficient ca fiind candidatul mai energic și mai tânăr - stârnind îndoieli cu privire la capacitatea lui Biden de a ocupa această funcție.
În martie, super PAC-ul pro-Trump MAGA Inc. a lansat o reclamă cu imagini cu Biden coborând scările în timp ce un narator intona: „Cu toții putem vedea slăbiciunea lui Joe Biden. Dacă Biden câștigă, poate supraviețui până în 2029?”
Anunțul a atins un punct sensibil în campania lui Biden, care s-a apărat imediat. Purtătorul de cuvânt Ammar Moussa a numit anunțul „o cascadorie bolnavă și deranjată din partea unei campanii falimentare și în dificultate”. Într-o reclamă ulterioară, Biden a încercat să treacă de la vârstă la experiență: „Uite, nu sunt un tip tânăr, asta nu e un secret”, a spus el. „Dar uite care e treaba, înțeleg cum să fac lucrurile pentru poporul american”.
Dar până la dezastruoasa dezbatere prezidențială din iunie, vârsta lui Biden a devenit o responsabilitate inevitabilă, determinând un val de oficiali cheie ai partidului să îi ceară să demisioneze.
Biden a încercat din nou să limiteze pagubele. La un miting de campanie după dezbatere, el a declarat: „Fie că sunt tânăr sau bătrân, iată ce știu. Știu cum să spun adevărul. Știu să deosebesc binele de rău. Știu cum să fac această muncă”.
El s-a retras din cursă trei săptămâni mai târziu.
Obama vs. McCain (2008)
John McCain avea 72 de ani în ziua alegerilor din 2008, când a candidat la președinție împotriva unui Barack Obama, care avea atunci doar 47 de ani.
Campania lui Obama l-a descris în mod repetat pe McCain ca fiind prea bătrân pentru funcție, Obama însuși declarând într-un interviu din mai 2008 că senatorul „și-a pierdut orientarea”.
Într-un spot de campanie, Obama l-a descris pe McCain drept un politician de carieră depășit de situație: „1982. John McCain merge la Washington. Lucrurile s-au schimbat în ultimii 26 de ani. Dar McCain nu s-a schimbat. El recunoaște că încă nu știe să folosească un computer, nu poate trimite un e-mail”.
„Nu pentru că lui John McCain nu-i pasă. Ci pentru că John McCain nu înțelege”, spunea un narator într-o altă reclamă Obama.
Christian Fong, profesor de științe politice la Universitatea din Michigan, avertizează că aceste atacuri legate de vârstă prezintă riscuri. Ele amenință să îndepărteze alegătorii mai în vârstă, care sunt mult mai predispuși să se prezinte la urne și să doneze pentru campanii.
„Există o linie fină între a spune 'avem nevoie de cineva care poate face acest lucru'”, spune Fong, «și a batjocori pe cineva pentru că este în vârstă».
McCain a încercat să riposteze, încercând să îl prezinte pe Obama ca fiind „lipsit de experiență”. Nu a funcționat: Obama a câștigat cursa cu mai multe voturi decât orice alt candidat prezidențial din istorie la acel moment.
Clinton vs. Dole (1996)
În 1996, președintele Bill Clinton avea doar 50 de ani - practic un copil pentru un președinte în exercițiu - și se confrunta cu Bob Dole, în vârstă de 73 de ani, un veteran din al Doilea Război Mondial. Uneori, Clinton a ocolit politica vârstei: „Nu cred că senatorul Dole este prea bătrân pentru a fi președinte. Vârsta ideilor sale este cea pe care o pun la îndoială”, a spus el la dezbaterea prezidențială din 16 octombrie 1996. Cu toate acestea, în reclamele sale de campanie, el l-a atacat pe Dole pentru că nu este la curent: „Vechile lor metode nu funcționează. Planul președintelui Clinton - noua cale”.
Vârsta lui Dole s-a dovedit irezistibilă pentru comedianți de noapte precum Jay Leno și David Letterman: „Ajutoarele de rang înalt ale lui Bob Dole îl îndeamnă să se grăbească și să-și facă lista de potențiale alegeri pentru funcția de vicepreședinte”, a spus Leno. „Căutarea unui vicepreședinte nu mă deranjează. Ceea ce mă deranjează este că Bob Dole are consilieri în vârstă. Câți ani au - 90, 100? Adică, asistenți seniori?”
Răspunsul lui Dole a fost, în cel mai bun caz, lipsit de entuziasm, oferind un avertisment pentru americanii în vârstă care se gândesc la o candidatură la președinție.
Dole a parat de cele mai multe ori folosind umorul. A glumit frecvent spunând că l-ar alege pe Strom Thurmond, în vârstă de 92 de ani, ca vicepreședinte, pentru echilibrarea vârstei”.
Glumele lui Dole nu au avut succes. Clinton a câștigat cu ușurință realegerea sa.
Reagan vs. Mondale (1984)
Când Walter Mondale, în vârstă de 56 de ani, l-a provocat pe Ronald Reagan, în funcție de 73 de ani, vârsta lui Reagan a fost expusă întregii națiuni. În cadrul primei dezbateri prezidențiale televizate, Reagan a încheiat cu un discurs incoerent care a necesitat ca moderatorul să îl întrerupă la jumătatea dezbaterii.
În cartea sa de memorii din 2010, Mondale a descris comportamentul lui Reagan ca fiind „înspăimântător”, detaliind modul în care fostul președinte „a stricat” anecdotele sale obișnuite, s-a agățat de podium și „chiar a început să uite unele dintre replicile sale”.
Cu toate acestea, Reagan, o fostă vedetă de la Hollywood obișnuită să își rețină replicile, a fost capabil să riposteze cu abilitate. „În ceea ce privește problema vârstei și restul, dacă aș fi avut la fel de mult machiaj ca [Mondale], aș fi părut și eu mai tânăr”, a spus el în urma dezastrului său din dezbatere.
Reagan chiar a întors problema împotriva lui Mondale, în dezbaterea prezidențială ulterioară: „Nu voi face din vârstă o problemă a acestei campanii. Nu am de gând să exploatez în scopuri politice tinerețea și lipsa de experiență a adversarului meu”, a spus el.
Poate că aceasta este o lecție pentru candidații mai în vârstă: inteligența și o replică tăioasă pot anula rapid orice atac legat de vârstă.
În ceea ce îl privește pe Mondale, acesta a declarat ulterior că reticența sa de a atrage atenția asupra vârstei lui Reagan în timpul dezbaterii și eforturile de campanie ulterioare l-au costat în cele din urmă alegerile.
Editor : Sebastian Eduard
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News