Live

Cercetătorii au descoperit oxigen în atmosfera planetei Venus

Data actualizării: Data publicării:
Venus are o atmosferă extrem de densă. FOTO: Shutterstock

Oamenii de știință au descoperit oxigen în atmosfera planetei Venus. Venus are o atmosferă extrem de densă, compusă din 96,5 % dioxid de carbon, 3,5 % azot și urme de alte gaze, inclusiv dioxid de sulf, potrivit Reuters.

Folosind un instrument de la bordul observatorului aerian SOFIA, oamenii de știință au detectat oxigenul atomic într-un strat subțire între alte două straturi ale atmosferei venusiene.

Ei au remarcat că acest oxigen atomic, care este compus dintr-un singur atom de oxigen, diferă de oxigenul molecular, care este compus din doi atomi de oxigen și este respirabil.

Cercetătorii au detectat direct oxigenul pentru prima dată pe partea lui Venus orientată spre Soare.

„Atmosfera lui Venus este foarte densă. Compoziția este, de asemenea, foarte diferită de cea a Pământului. Venus nu este ospitalieră, cel puțin pentru organismele pe care le cunoaștem de pe Pământ”, a declarat fizicianul Heinz-Wilhelm Hubers de la Centrul Aerospațial German, autorul principal al studiului publicat în revista Nature Communications.

Oxigenul este produs pe planetă de radiațiile ultraviolete de la Soare

Oxigenul este produs pe planetă de radiațiile ultraviolete de la Soare, care descompun dioxidul de carbon atmosferic și monoxidul de carbon în atomi de oxigen și alte substanțe chimice, au spus cercetătorii. O parte din oxigen este apoi transportat de vânt spre partea întunecată.

„Această detectare a oxigenului atomic pe Venus este o dovadă directă a acțiunii fotochimiei. Pe Pământ, stratul nostru de ozon care protejează viața reprezintă un exemplu binecunoscut al unei astfel de fotochimii”, a declarat astrofizicianul și co-autorul studiului Helmut Wiesemeyer, de la Institutul Max Planck.

Pe Venus există un strat de nori care conțin acid sulfuric până la o altitudine de aproximativ 65 km deasupra suprafeței planetare, cu vânt extrem de puternic, care suflă în direcția opusă rotației planetei. La aproximativ 120 km deasupra suprafeței, vântul suflă în aceeași direcție cu rotația planetei.

Oxigenul ar fi prezent între aceste două straturi, la o altitudine de aproximativ 100 km. S-a constatat că temperatura oxigenului variază de la aproximativ minus 120 grade Celsius pe partea de zi a planetei, la minus 160 de grade Celsius pe partea sa întunecată.

Metodele utilizate anterior pentru detectarea oxigenului venusian pe partea zilei au fost indirecte, bazate pe măsurători ale altor molecule în combinație cu modele fotochimice.

Venus, cu un diametru de aproximativ 12.000 km este puțin mai mică decât Pământul. În Sistemul nostru Solar, Pământul se află în „zona locuibilă” din jurul Soarelui - distanța considerată nici prea aproape, dar nici prea departe de o stea pentru a putea găzdui viață.

„Suntem încă la începutul înțelegerii evoluției lui Venus și de ce este atât de diferită de Pământ”, a spus Hubers.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un semnal din spațiu care simulează un mesaj de la extratereștri a fost descifrat după mai bine de un an. Care este înțelesul ascuns

Cine a fost Doamna Chenet-aa: Misterul de 3.000 de ani al „mumiei sigilate” a fost deslușit cu ajutorul unor imagini 3D

Creierul musculiței de oțet ar putea revoluționa neuroștiința. Ce au descoperit cercetătorii

Genomul uman a fost stocat pe un „cristal de memorie 5D” care ar putea restaura umanitatea după Apocalipsă

Partenerii noștri