Galerie Foto Cele mai spectaculoase imagini surprinse de Misiunea Artemis 1. Cum se vede o „eclipsă de Pământ” din spațiu
Misiunea Artemis 1 este aproape de final, iar capsula Orion va reveni pe Terra, duminică, pe 11 decembrie. NASA a transmis că la ora 12:40 EST (19:40 - ora României), Orion ar trebui să ajungă în apele Oceanului Pacific, în largul coastelor californiene.
Conform NASA, o ultimă etapă dificilă prin care trebuie să treacă capsula Orion este reintrarea în atmosferă, care se va face cu viteza de aproape 40.000 km/h, iar scutul termic va trebui să reziste la temperaturi de 2.800 C.
Parașutele performante trebuie să se deschidă, pentru a încetini la maxim căderea capsulei în ocean. Practic, capsula va atinge viteze de peste 30 de ori mai mari decât viteza sunetului, iar temperatura la care scutul termic va trebui să reziste va fi jumătate din temperatura de la suprafața Soarelui.
NASA va aduce pe Pământ cea mai mare mostră colectată până acum dintr-un asteroid
Hacker român căutat de ani de zile de americani, prins în Columbia
Momentul în care o rachetă pleacă în spațiu, filmat din avion
Experiment NASA de simulare a ciocnirii cu un asteroid
Cel mai mare și mai rapid asteroid care trece pe lângă Pământ anul acesta
Roverul Perseverance a ajuns pe Marte
Misiunea NASA ajunge pe Marte. Roverul "Perseverance" va încerca să producă oxigen
De ce vrea omenirea să ajungă pe Marte
Oamenii pot asculta acum sunetele din Cosmos
Punctul de impact estimat este la 480 km sud de locul calculat inițial, la începutul misiunii. A fost nevoie de o schimbare de ultim moment, fiindcă prognoza meteo indica vreme nefavorabilă în nord.
Nava USS Portland va staționa în zonă, fiind pregătită să recupereze capsula și să o ducă la San Diego, de unde va fi transportată la centrul Kennedy Space Center al NASA, pentru a fi atent analizată.
Cu ocazia pregătirii pentru încheierea primei misiuni în drumul pentru întoarcerea oamenilor pe suprafața Lunii, NASA a publicat o galerie cu sute de fotografii din spațiu surprinse de Orion.
În a 13-a zi a misiunii Artemis 1, nava spațială Orion a surprins cum Pământul alunecă în spatele Lunii, într-un fel de eclipsă a Terrei.
Cronologia principalelor momente ale misiunii Artemis 1
- 16 noiembrie: Racheta SLS a fost lansată cu succes, după ce încercările anterioare au fost marcate de probleme.
- 21 noiembrie: După o călătorie de aproximativ 400.000 km, Orion a ajuns la Lună, atingând un punct situat la 130 km de suprafața selenară.
- 25 noiembrie: Orion a intrat pe DRO, orbita alungită în jurul Lunii
- 26 noiembrie: Orion a ajuns la peste 400.000 km de Terra, depășind un record stabilit de naveta Apollo 13 în 1970, cel mai îndepărtat punct atins vreodată de o navă ce poate transporta oameni.
- 28 noiembrie: A fost atinsă distanța maximă de Terra în misiunea Artemis 1: 430.000 km.
- 3 decembrie: Orion a reintrat în sfera de influență a Lunii, ceea ce însemna că Luna, și nu Pământul, exercita forța gravitațională dominantă asupra capsulei.
- 5 decembrie: Capsula a ajuns la mai puțin de 128 km de suprafața Lunii, cea mai mică distanță în misiunea Artemis 1. Imediat după acel moment, motoarele au pornit timp de 3 minute și 27 de secunde, pentru ca Orion să intre pe traiectoria precisă către Pământ.
- 11 decembrie: Este programată revenirea pe Terra.
Orion nu a transportat de această dată niciun astronaut, scopul misiunii Artemis 1 fiind acela de a verifica siguranţa capsulei şi capacitatea ei de a transporta în viitor echipaje umane.
Prin programul Artemis, americanii vor să îşi stabilească o prezenţă durabilă pe Lună, pentru a pregăti apoi o călătorie spre Marte.
Misiunea Artemis 2 va transporta un echipaj uman până pe orbita Lunii, însă fără să aselenizeze. Această onoare îi va fi rezervată echipajului misiunii Artemis 3, care va coborî în apropiere de polul sudic al Lunii. În mod oficial, misiunile Artemis 2 şi Artemis 3 ar trebui să aibă loc în 2024, respectiv 2025.
Citește și: Capsula spațială Orion a intrat pe orbita Lunii. Imagini spectaculoase
Editor : M.D.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News