Live

Ce s-a întâmplat de fapt după erupția devastatoare a Vezuviului. Au fost găsite dovezi că sute de oameni au supraviețuit

Data publicării:
După aproape două mii de ani, erupţia devastatoare a Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr. continuă să fascineze cercetătorii. FOTO: Shutterstock

După aproape două mii de ani, erupţia devastatoare a Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr., relatată de istoricii romani Pliniu cel Tânăr şi Don Cassius, continuă să fascineze cercetătorii. Steven L. Tuck, profesor de studii clasice la Universitatea Miami din Statele Unite, a adunat dovezi care confirmă că cel puţin 200 de persoane au supravieţuit ploii mortale de cenuşă care a căzut peste oraşele Herculaneum şi Pompei.

Pentru a-şi susţine teza, cercetătorul american a analizat mai degrabă ceea ce lipsea decât ce exista. El a observat că unele dintre „seifuri” au fost golite, că din grajduri au dispărut căruţe şi cai şi că rămăşiţele bărcilor nu au fost găsite, potrivit Le Figaro.

Pentru profesorul american, tocmai aceste rămăşiţe dispărute dovedesc că unii locuitori au reuşit să părăsească zona periculoasă înainte de dezastrul vulcanic.

Pentru a-şi confirma intuiţia istorică, el a cercetat nume de familie unice, precum Numerius Popidius şi Aulus Umbricius, pentru a vedea dacă au rămas urme în oraşele din jurul Pompei şi Herculaneum. După o investigaţie îndelungată, care a durat aproximativ opt ani, el a reuşit să găsească dovezi ale supravieţuirii locuitorilor din 12 oraşe din apropierea celor distruse pe pietre funerare şi alte urme de inscripţii. Profesorul citează, de exemplu, aşezarea familiei Caltilius în Ostia, situată mult mai la nord de Golful Napoli, care a prosperat în cele din urmă în acest oraş port dedicat comerţului cu grâu.

Potrivit profesorului din Miami, împăraţii romani, în special Titus şi apoi Domiţian, au evaluat amploarea dezastrului prin acordarea de ajutor economic regiunii Campania, care a fost devastată. Roma a reconstruit drumurile şi apeductele, precum şi templele şi amfiteatrele din oraşele riverane Golfului Napoli.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Erupţiile vulcanice din Islanda ar putea dura zeci de ani sau chiar secole. Avertismentul experților

O plajă îngropată de erupţia Vezuviului poate fi vizitată de public după restaurare în parcul arheologic Herculaneum

Secretele pe care le ascund misterioasele gropi de pe Marte. „Nu există nicio modalitate de a ști ce se află în ele”

Un câine a fost scos de pompieri din peretele unui bloc din Hunedoara. Stăpânul lui a sunat la 112, după ce Johnny a dispărut din baie

Partenerii noștri