Live

Administrația Biden supără producătorii de cipuri. Ambițiile președintelui american nu se potrivesc cu realitatea

Data publicării:
Casa Albă a stabilit planuri pentru ca producția de cipuri să crească pe teritoriul SUA. Sursă foto: Profimedia Images

Gigantul producător de cipuri Taiwan Semiconductor (TSMC) a amânat începerea producției la fabrica sa din statul american Arizona, ca răspuns la ambițiile tehnologice ale președintelui Biden. Compania susține că producția de cipuri nu va mai începe anul viitor, din cauza lipsei de muncitori calificați, relatează BBC.

Casa Albă a stabilit planuri pentru ca producția de cipuri să crească pe teritoriul SUA, măsură ce vine pe fondul unei dispute comerciale, în curs de desfășurare, centrată pe tehnologie, între Washington și Beijing. Prima mișcare majoră a Chinei în această dispută a fost în luna mai, când Autoritatea de reglementare a spațiului cibernetic a spus că produsele fabricate de gigantul american Micron Technology reprezintă un risc pentru securitatea națională, ceea ce înseamnă că produsele companiei vor fi interzise din proiectele cheie de infrastructură din a doua economie a lumii.

Acțiunile TSMC au încheiat vineri cu peste 3% mai jos în Taiwan, iar joi, președintele TSMC Mark Liu a declarat că producția de microprocesoare avansate la fabrica sa din Arizona din sud-vestul SUA va începe în 2025. În timpul unei prezentări a veniturilor, domnul Liu a spus că uzina, care este în construcție din aprilie 2021, se confruntă cu o lipsă de muncitori cu „expertiza specializată necesară pentru instalarea echipamentelor într-o fabrică de semiconductoare”.

El a adăugat că firma „lucrează pentru a îmbunătăți situația, inclusiv trimiterea de tehnicieni experimentați din Taiwan pentru a instrui muncitorii calificați din SUA, pentru o perioadă scurtă de timp”.

De asemenea, TSMC a prognozat o scădere cu 10% a vânzărilor în acest an, din cauza cererii mai lente pentru semiconductori.

Compania a declarat că profiturile sale au scăzut cu aproximativ 23%, până la 181,8 miliarde de dolari taiwanezi (5,8 miliarde de dolari; 4,5 miliarde de lire sterline) în cele trei luni până la sfârșitul lunii iunie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

TSMC a anunțat pentru prima dată planuri de a construi o instalație în Arizona în 2020, în timpul președinției lui Donald Trump.

În decembrie anul trecut, firma a declarat că își va tripla investiția în proiect la 40 de miliarde de dolari (31,1 miliarde de lire sterline). Aceasta a marcat una dintre cele mai mari investiții străine din istoria Americii.

La acel moment, domnul Liu a spus că prima dintre cele două unități de producție de semiconductori ale TSMC la uzina din Arizona va fi operațională până în 2024, iar cea de-a doua va fi disponibilă până în 2026.

O dispută de lungă durată a făcut ca SUA să impună o serie de măsuri împotriva industriei de fabricare a cipurilor din China, investind în același timp miliarde de dolari pentru a stimula industria semiconductorilor din America.

SUA produce aproximativ 10% din oferta globală de cipuri de computer, care pot fi montate pe aproape orice device, de la mașini la telefoane mobile. Anul trecut, președintele Biden a semnat o legislație care promite 280 de miliarde de dolari pentru producția de înaltă tehnologie și cercetarea științifică din SUA. Investiția a inclus reduceri fiscale pentru companiile care au construit fabrici de producție de cipuri pe teritoriul american.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cele mai ample exerciții militare chineze în jurul Taiwanului din 1996. Ce vrea să arate Beijingul

Putin, Kim și pericolul care pândește la ultima frontieră a Războiului Rece. Cât de devastator ar fi un conflict cu Coreea de Nord

Biden va anunța tarife mai mari aplicate unor importuri din China. Mașinile electrice ar putea fi taxate de 4 ori mai mult

SUA vor cheltui 11 miliarde de dolari în programe de cercetare legate de semiconductori

Partenerii noștri