Live

România va cheltui peste 175 milioane de dolari pentru modernizarea avioanelor F-16 din dotare

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Facebook/Forțele Aeriene Române

Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare către guvernul României a unui pachet de servicii de modernizare a avioanelor F-16, suport logistic şi echipamente conexe, la un cost estimat de 175,4 milioane de dolari, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii (Defence Security Cooperation Agency, DSCA), informează Agerpres.

Potrivit DSCA, Guvernul României a solicitat să achiziţioneze versiuni modernizate de avionică, software, echipamente de comunicaţii, asistenţă de navigaţie şi cockpituri pentru flotila sa de avioane Mid-Life Update (MLU) Block 15 F-16, împreună cu suport logistic adiţional.

În modernizarea aparatelor de zbor sunt incluse opt sisteme GPS LN-260, 19 sisteme radio multifuncţionale MIDS JTRS, sisteme AN/APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (IFF - sisteme avansate de „identificare prieten-inamic”), radiouri ARC-210, aplicaţii criptografice KIV-78, alte dispozitive de comunicaţii, navigaţie şi criptare sigure, software Joint Mission Planning System (JMPS), instruire de personal, piese de schimb şi reparaţii, publicaţii şi documentaţie tehnică, servicii de suport ingineresc, tehnic şi logistic ale guvernului SUA şi ale contractorului, alte elemente de logistică şi suport.

Costul total estimat este de 175,4 milioane de dolari.

Această vânzare propusă va veni în sprijinul obiectivelor de politică externă şi securitate naţională ale SUA, prin contribuţia la creşterea securităţii unui aliat din NATO în dezvoltarea şi menţinerea unei capabilităţi puternice de autoapărare, va consolida obiectivele de securitate naţională ale Statelor Unite în regiune, va creşte capabilitatea României de a face faţă unor ameninţări actuale şi viitoare prin modernizarea avioanelor sale pentru a corespunde cerinţelor de sisteme de comunicaţii criptate utilizate de forţele NATO, mai menţionează comunicatul.

Toate cele 17 avioane F-16 ale României vor trece prin programul de modernizare

Această capacitate de comunicaţii sigure va ajuta România în ce priveşte apărarea teritoriului său şi a personalului militar american staţionat acolo, arată textul citat.

Contractorul principal va fi compania Lockheed Martin Aeronautics din Fort Worth, Texas.

Nu sunt cunoscute acorduri de offset propuse în legătură cu această vânzare potenţială, se mai spune în comunicatul Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii.

Recent, alte două aparate F-16 au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române. Încă un aparat va sosi în țară în primul trimestru al anului 2021, ceea ce va duce la un total de 17 aeronave care vor compune prima escadrilă de F-16 - Escadrila 53 Vânătoare - din dotarea Forțelor Aeriene Române.

Conform MapN, toate cele 17 aparate de zbor - în cofigurație M5.2R, vor trece printr-un program de modernizare la standardul M6XR - ce va consta practic în îmbunătățirea avionicii, a software-ului, senzorilor și capacitatea de a lansa rachete de ultimă generație.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Conducerea Parlamentului aprobă achiziția a 44 de vehicule amfibii din inventarul Infanteriei Marine a SUA pentru armata română

Surse: Senatorii și MApN vor discuta despre modificarea legislației pentru a doborî dronele care intră pe teritoriul României

Ministerul Apărării convoacă rezerviștii din două județe. Ce vor face aceștia timp de o săptămână

Incident de tragere, care a implicat militari români, la un exercițiu militar în Polonia. Două proiectile au nimerit o clădire din sat

Partenerii noștri