Live Text Război în Ucraina. Navă rusească, distrusă de ucraineni în portul Berdiansk. Rușii și ucrainenii au făcut primul schimb de prizonieri
Orașe importante ale Ucrainei sunt distruse de bombardamentele zilnice. Proiectilele rusești cad peste cartiere de locuințe, centre comerciale, școli și spitale. În timp ce Moscova susține că operațiunea militară specială din Ucraina se desfășoară conform planului, militarii trimiși la război nu mai au mâncare sau combustibil pentru vehicule. Statele Unite au anunțat oficial că Rusia comite crime de război în Ucraina. Azi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski așteaptă decizii importante la summit-urile NATO, UE și G7 care se desfășoară la Bruxelles.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Ucrainenii au transmis SUA că au nevoie de 500 de rachete Javelin și 500 de rachete Stinger pe zi
ACTUALIZARE 00:00 Ucraina și-a refăcut lista extinsă de necesități în materie de asistență militară și a transmis Washingtonului că ar avea nevoie de sute de rachete antiaeriene și rachete antitanc în plus față de cele solicitate anterior, potrivit unui document citat de CNN.
Lista transmisă congresmenilor americani pare să reflecte o nevoie tot mai mare de rachete antiaeriene Stinger și de rachete antitanc Javelin de producție americană, Ucraina afirmând că are nevoie urgentă de 500 de bucăți din fiecare, zilnic.
Până la 7 martie, la mai puțin de două săptămâni de la invazia Rusiei în Ucraina, SUA și alți membri NATO trimiseseră în Ucraina aproximativ 17.000 de rachete antitanc și 2.000 de rachete antiaeriene. De atunci, țările NATO, inclusiv SUA, au continuat să furnizeze arme și echipamente, chiar dacă Rusia a amenințat că va viza aceste transporturi.
Ultimul pachet de asistență pentru securitate, în valoare de 350 de milioane de dolari americani, aprobat la sfârșitul lunii februarie, a ajuns în Ucraina în ultimele zile, a declarat un oficial de rang înalt din domeniul apărării, în timp ce următoarele două pachete, în valoare totală de 1 miliard de dolari, au început deja să sosească și ele.
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat joi că asistența militară acordată Ucrainei este furnizată „chiar în timp ce vorbește”.
Oficialul din domeniul apărării a declarat că vor fi „mai multe zboruri pe parcursul mai multor zile” pentru a trimite echipamentul în Europa de Est, după care intra în Ucraina prin mai multe puncte de trecere a frontierei terestre.
Între timp, miercuri, Marea Britanie a anunțat că va trimite încă 6.000 de rachete, inclusiv arme antitanc și arme cu explozibil puternic în Ucraina, împreună cu un sprijin financiar de aproximativ 33 de milioane de dolari pentru armata ucraineană.
Lista văzută de CNN detaliază alte câteva necesități urgente, printre care: avioane, elicoptere de atac și sisteme antiaeriene de tip S-300.
Două tipuri de avioane de fabricație rusească sunt enumerate în document, inclusiv unul conceput pentru a oferi sprijin aerian pentru trupele de la sol. Ucraina a cerut 36 de avioane din fiecare, potrivit listei furnizate pentru CNN.
Rusia spune că deschide un coridor în porturile ucrainene pentru 67 de nave străine
ACTUALIZARE 23:33 Rusia a anunţat că va deschide vineri un coridor umanitar pentru 67 de nave internaţionale care erau blocate în porturile ucrainene.
Şeful Centrului de control al apărării naţionale din Rusia, Mihail Mizinţev, a declarat într-un comunicat că aceste nave provin din 15 ţări şi nu pot părăsi în siguranţă porturile Mikolaiv, Cernomorsk, Ociakov, Odesa şi Iujne, potrivit Agerpres.
Lungimea coridorului umanitar este de 148 de kilometri spre sud-vest, iar lăţimea este de 5,5 kilometri, a explicat el.
Coridorul va fi deschis zilnic de la 05:00 la 16:00 GMT începând de vineri, a adăugat el.
Lukașenko: O forță de menținere a păcii în Ucraina ar duce la al Al Treilea Război Mondial
ACTUALIZARE 23:23 Alexander Lukașenko, liderul autoritar al Belarusului, a avertizat că desfășurarea unei forțe occidentale de menținere a păcii în Ucraina ar putea declanșa Al Treilea Război Mondial, relatează The Guardian.
Lukașenko, care a permis Rusiei să folosească teritoriul Belarusului pentru a trimite trupe în Ucraina, a declarat joi că „situația este foarte gravă și foarte tensionată”.
Săptămâna trecută, liderul partidului de guvernământ al Poloniei a spus că o misiune internațională de menținere a păcii ar trebui trimisă în Ucraina. Mai multe țări occidentale au precizat însă că nu vor desfășura trupe în Ucraina.
Vladimir Putin a avertizat la începutul invadării Ucrainei de către Rusia că orice amestec străin în acțiunea militară a Moscovei va declanșa un răspuns imediat al Rusiei, care va duce la „consecințe pe care nu le-ați văzut niciodată în istorie”.
Întrebat despre propunerea Poloniei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Ar fi o decizie foarte nesăbuită și extrem de periculoasă”.
Ucraina acuză Rusia că a luat ostatici 400.000 de civili ucraineni
ACTUALIZARE 22:30 Ucraina a acuzat Moscova că a luat cu forța sute de mii de civili din orașele ucrainene distruse în Rusia, unde unii ar putea fi folosiți ca „ostatici” pentru a face presiuni asupra Kievului să se predea, relatează Associated Press, citată de The Guardian.
Liudmila Denisova, avocatul poporului din Ucraina, a spus că 402.000 de persoane, inclusiv 84.000 de copii, au fost luate împotriva voinței lor.
Kremlinul a dat cifre aproape identice, dar a spus că este vorba de oameni care au dorit să se evacueze în Rusia. Regiunile de est ale Ucrainei controlate de separatiști sunt predominant vorbitoare de limbă rusă, iar mulți oameni de acolo au avut legături strânse cu Moscova.
Colonelul rus Mihail Mizințev a declarat joi că cele aproximativ 400.000 de persoane evacuate în Rusia de la începutul acțiunii militare provin din regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, unde separatiștii proruși luptă pentru control de aproape opt ani.
Autoritățile ruse au spus că oferă cazare și că îi sprijină financiar pe cei evacuați.
Dar guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a spus că „oamenii sunt mutați cu forța pe teritoriul statului agresor”. Denisova a spus că printre cei duși în Rusia de trupele ruse se numără o femeie de 92 de ani din Mariupol, care a fost forțată să meargă la Taganrog, în sudul Rusiei.
Oficialii ucraineni au spus că rușii iau pașapoartele oamenilor și îi mută în „lagăre de filtrare” din estul Ucrainei, controlate de separatiști, înainte de a-i trimite în diferite zone îndepărtate, sărace din punct de vedere economic din Rusia.
Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România, a spus la Digi24 că oamenii sunt duși la Sahalin, unde li se iau actele, ceea ce înseamnă că nu vor mai putea părăsi teritoriul rus timp de 2 ani.
Ucraina și Rusia au făcut primul schimb de prizonieri de război
ACTUALIZARE 21:34 Rusia și Ucraina au încheiat, joi, primul schimb de prizonieri de război de când a început invazia rușilor în țara vecină. Conform unei postări pe pagina de Facebook a Armatei Ucrainene, 10 soldați ucraineni au fost eliberați în schimbul eliberării a 10 prizonieri ruși de război. De asemenea, mai mulți marinari civili au fost eliberați de ruși, împreună cu un vas ucrainean de salvare.
„Astăzi, la ordinul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut loc primul schimb de prizonieri de război. În schimbul a 10 invadatori capturați, am reușit să recuperăm 10 soldați de-ai noștri (...)
De asemenea, 11 marinari civili ruși au fost trimiși rușilor, astăzi, după ce au fost salvați de pe un vas naufragiat în apropiere de Odesa. Acest schimb aduce acasă 19 marinari civili ucraineni de pe vasul de salvare Safir, capturați de ocupanți în timp ce încercau să-i salveze pe militarii de pe Insula Șerpilor. Pe baza acordului de schimb de prizonieri, și vasul de salvare va fi returnat Ucrainei și va ajunge într-un port din Turcia”, se arată în mesajul publicat pe Facebook.
Stoltenberg: NATO este gata să reacționeze la orice fel de atac
ACTUALIZARE 9.30. Liderii NATO vor discuta despre consolidarea Flancului Estic, respectiv crearea de patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria, a declarat, joi, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, înaintea reuniunii liderilor alianței. Totodată, el a spus că liderii trebuie să fie de acord cu creșterea investițiilor în apărare și a subliniat că NATO este gata să reacționeze la orice fel de atac.
Principalele declarații ale lui Jens Stoltenberg:
- Vom face față acestei crize împreună, vom face față amenințării pe care o constituie Rusia pentru Ucraina, NATO și ordinea mondială.
- Liderii NATO se vor concentra pe sprijinul pentru Ucraina. Aliații sprijină Ucraina de mai mulți ani.
- Liderii NATO vor discuta despre consolidarea Flancului Estic, respectiv crearea de 4 noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria
- Vom face mai multe, vom investi mai mult, liderii trebuie să fie de acord cu creșterea investițiilor în apărare, ne așteptăm la anunțuri legate de investiții în apărare.
- Putin a făcut o greșeală foarte mare, a subestimat tăria poporului ucrainean, curajul armatei și populației din Ucraina.
- Aliații NATO oferă sprijin militar Ucrainei, armata ucraineană e mult mai bine echipată și antrenată decât în 2014.
- Am oferit Ucrainei sisteme antiaeriene avansate, antitanc, muniție și combustibil.
- Aliații oferă mai multe forme de sprijin Ucrainei, dar nu vom trimite trupe NATO la sol și în aer, avem responsabilitatea să ne asigurăm că acest conflict nu va escalada.
- Nu voi specula, dar NATO este gata să reacționeze la orice fel de atac.
- Orice folosire a armelor chimice va schimbă fundamental natura conflictului, va fi o încălcare flagrantă a legilor internaționale și va avea consecințe ample.
- China trebuie să condamne agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cerem Chinei să nu ofere sprijin politic și niciun fel de sprijin material pentru invazie.
- Aș putea numi ce se întâmplă acum în Ucraina genocid.
- NATO oferă un sprjin fără precedent Ucrainei, îi ajutăm să se apere.
Citește și Secretarul general al NATO: Un atac chimic al Rusiei „ar schimba enorm natura” conflictului
Kuleba: Dacă forțele armate ale Belarusului intră în Ucraina, vor fi distruse fără milă
ACTUALIZARE 9.10 Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a avertizat joi Belarusul că dacă forțele sale armate intră în Ucraina și încep ostilitățile, la presiunea Kremlinului, „vor fi distruse fără milă”, așa cum se întâmplă și cu armata rusă.
„Cred că ultimul lucru care ar putea interesa Belarusul este ca fiii, fraţii şi soţii săi să moară aici din cauza unor idei absurde ale (preşedinţilor rus Vladimir) Putin şi (belarus Aleksandr) Lukaşenko", a declarat Kuleba la televiziunea ucraineană, citat de agenţia Ukrinform.
Kuleba a adăugat că, potrivit unor surse, armata belarusă „nici nu vrea şi nici nu este pregătită să lupte împotriva Ucrainei”, transmite EFE, potrivit Agerpres.
Diplomaţi americani la Moscova, expulzaţi de Rusia
ACTUALIZARE 9.07 Rusia a decis să expulzeze diplomaţi americani în replică la expulzarea de către SUA a 12 membri ai misiunii diplomatice ruse la ONU, a informat miercuri MAE de la Moscova.
Departamentul de Stat de la Washington a confirmat primirea listei cu diplomaţii vizaţi şi a cerut Rusiei 'să pună capăt expulzărilor nejustificate de diplomaţi americani şi de personal al acestora”, a transmis un purtător de cuvânt.
Ucraina a recuperat teren în luptele din apropierea Kievului, afirmă un oficial american
ACTUALIZARE 9.05 SUA anunță că Ucraina a recuperat teren în luptele din apropierea Kievului, împingând trupele ruse pe linia frontului, la est de capitală.
Rușii se află la aproximativ 55 de kilometri de centrul orașului, la est, cu 25 – 35 de kilometri mai mult față de ziua precedentă, a spus oficialul, citat de CNN.
În nord-vest, rușii „sapă și stabilesc poziții defensive”, a adăugat americanul, precizând că în această zonă, trupele Moscovei rămân la 15-20 de kilometri de centrul capitalei. Totodată, soldații rusi devin mai activi în partea de est a Ucrainei, în zona Donbas.
„Începem să îi vedem cum se cam înghesuie în jurul Kievului, dar încearcă într-adevăr să treacă mai mult la atac decât până acum, aplică mai multă energie în acea parte estică”, a precizat oficialul american.
Oficial NATO: Până la 15.000 de soldați ruși au murit
ACTUALIZARE 8.30 Între 7.000 și 15.000 de soldați ruși au murit după o lună de la invazia în Ucraina, a declarat miercuri un înalt oficial NATO, citat de BBC.
Oficialul a adăugat că se estimează că între 30.000 și 40.000 de ruși au fost uciși sau răniți în lupte.
Rusia nu a furnizat un număr oficial de morți din 2 martie, când a spus că 500 dintre soldații săi au murit.
Prin comparație Rusia a pierdut aproximativ 15.000 de militari în timpul ocupației de 10 ani a Afganistanului, scrie BBC.
Ucraina nu a dat informații exacte cu privire la numărul morților din rândul armatei sale, președintele Ucrainei afirmând în urmă cu aproximativ două săptămâni că 1.300 de soldați ucraineni au murit.
ACTUALIZARE 8.10 Marea Britanie va furniza Ucrainei aproximativ 6.000 de rachete defensive şi aproape 30 de milioane de lire sterline pentru a sprijini acoperirea BBC în regiune şi pentru plata soldaţilor şi piloţilor ucraineni, informează Reuters.
Marea Britanie a declarat că, prin acest nou angajament, totalul rachetelor furnizate se ridică la 10.000, iar fondurile suplimentare se adaugă celor peste 400 de milioane de lire sterline angajate în asistenţă în scopuri umanitare şi economice.
Un port de la Marea Azov este în flăcări, scrie presa din Ucraina
ACTUALIZARE 7.45.Portul Berdiansk, de la Marea Azov, ar fi în flăcări, potrivit presei locale ucrainene. Un depozit de rachete și arme de artilerie ar fi fost ocupat de ruși, spune un consilier din ministerul de Interne ucrainean.
⚡️ The port of #Berdyansk is on fire
— NEXTA (@nexta_tv) March 24, 2022
Presumably, the #Russian occupiers blew up fuel tanks. pic.twitter.com/r6OzC00cmM
În același timp, ocupanții ruși și-au înființat propria bază militară în apropierea aerodromului militar local de la periferia Melitopolului și de acolo trag tiruri de rachete pe tot teritoriul Ucrainei, spune primarul localității.
We are told that #Russian ships have been hit in the port of #Berdyansk. We are waiting for official confirmation or denial. pic.twitter.com/9mRmkm2FNu
— NEXTA (@nexta_tv) March 24, 2022
ACTUALIZARE 7.20. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut oamenilor din întreaga lume să protesteze astăzi față de invazia rusă.
"Este deja o lună de apărare împotriva încercării (Rusiei, n. Red.) de a ne distruge, de a ne şterge de pe fața pământului.
Trupele ruse ne distrug orașele. Ucid civili fără discriminare. Violează femei. Răpesc copii. Trag în refugiați. Capturează convoaie umanitare. Jefuiesc. Ard muzee, aruncă școli și spitale în aer. Ținta pentru ei sunt universitățile, cartierele rezidențiale... Orice! Trupele ruse nu cunosc limitele răului.
Dar... Războiul Rusiei nu este doar un război împotriva Ucrainei. Sensul lui este mult mai larg. Rusia a început un război împotriva libertății. Acesta este doar începutul pentru Rusia, pe pământ ucrainean. Rusia încearcă să înfrângă libertatea tuturor oamenilor din Europa. Tuturor oamenilor din lume. Încearcă să arate că doar forța brută și crudă contează.
Acesta este motivul pentru care cu toții trebuie să oprim Rusia. Lumea trebuie să oprească războiul. Ieşiţi în piețe, pe străzile din oraşul vostru. Faceți-vă vizibili și auziți. Spuneţi că oamenii contează. Libertatea contează. Pacea contează. Ucraina contează", a fost mesajul președintelui Volodimir Zelenski.
OMS: Au fost 64 de atacuri asupra infrastructurilor medicale din Ucraina
ACTUALIZARE 7.10.Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat joi că instituţiile medicale ucrainene au fost atacate de 64 de ori de la debutul invaziei ruse în urmă cu un o lună. Aceste atacuri, două până la trei în fiecare zi, au provocat 15 morţi şi 37 de răniţi, potrivit unui comunicat al OMS, în care aceste atacuri sunt condamnate "în cei mai fermi termeni posibil".
"Atacurile asupra instituţiilor medicale sunt o încălcare a dreptului internaţional umanitar, dar o tactică de război tulburător de comună - distrug infrastructura critică, dar şi mai rău, distrug speranţa", a spus Jarno Habicht, reprezentantul OMS în Ucraina.
După o lună de război în Ucraina, biroul OMS pentru Europa cu sediul la Copenhaga a declarat că accesul la serviciile de sănătate a fost sever restricţionat şi că nevoia de tratament pentru traume şi boli cronice este mare. Infrastructura sanitară distrusă şi întreruperea lanţurilor de aprovizionare medicale reprezintă o ameninţare serioasă pentru milioane de oameni, potrivit comunicatului. Se estimează că aproximativ fiecare a doua farmacie din Ucraina este închisă.
Potrivit OMS, aproape şapte milioane de persoane au fost strămutate în Ucraina. Numărul celor care au fugit în ţările vecine se apropie rapid de pragul de patru milioane. Mulţi lucrători din domeniul sănătăţii se numără printre persoanele strămutate sau nu pot lucra.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News