Live

Primul tronson de plajă nouă din lotul Neptun – Jupiter a fost deschis turiştilor

Data actualizării: Data publicării:
Un booster de rachetă, descoperit înzona plajei Venus Saturs. Fotografie de stoc: ABADL

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) au anunţat, vineri, că primul tronson de plajă nouă din lotul Neptun – Jupiter a fost deschis turiştilor, iar lucrările de înnisipare au fost finalizate în mai puţin de două săptămâni.

”Plaja artificială din zona «10 Steaguri» din staţiunea Neptun a fost finalizată pe un tronson de 300 metri spre sud de către antreprenorul Lotului 8 Neptun – Jupiter, în mai puţin de două săptămâni de la demararea lucrărilor de înnisipare. În contextul pierderii suprafeţelor de nisip din sudul litoralului şi a eroziunii accentuate din zonă, eforturile intense ale beneficiarului şi constructorului au permis mobilizarea rapidă a echipelor de lucru pentru a răspunde nevoii urgente de intervenţie. Astfel, turiştii vor avea acces la zeci de hectare de plaje noi chiar din acest sezon estival”, au transmis reprezentanţii ABADL.

Ei au reamintit că în urmă cu mai puţin de două săptămâni anunţau începerea lucrărilor de înnisipare între staţiunile Neptun şi Venus, ca parte a proiectului “Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)”, etapa II cofinanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (2014-2020) şi Programul de Dezvoltare Durabilă (2021-2027), scsrie News.ro.

În această zonă lucrările de înnisipare sunt planificate pe o distanţă de aproximativ 2,5 kilometri ce acoperă trei celule de plajă delimitate de la Neptun la Venus.

”Pentru a minimiza disconfortul, lucrările vor continua să fie efectuate secvenţial. În ceea ce priveşte exploatarea plajei şi disponibilitatea acesteia pentru turişti şi localnici, se va lucra pe segmente de plajă cât mai mici, având lungimi cuprinse între 300 şi 500 de metri. Lucrările vor avansa în mod secvenţial de la nord la sud, astfel încât un sector de plajă va fi deschis în timp ce următorul sector va fi închis pentru lucrări. Aceasta înseamnă că întotdeauna va exista o zonă de plajă deschisă în apropiere, accesibilă pentru utilizatori”, a precizat sursa citată.

Reprezentanţii ABADL au adăugat că noile suprafeţe de plajă vor avea lăţimi de 100 de metri plajă uscată şi 280 de metri plajă submersă, asigurând o pantă lină la intrarea în apă. Zona de îmbăiere va avea o pantă similară celei existente natural, iar imediat după finalizare aceasta va fi măsurată pentru a ne asigura că îmbăierea se poate face în deplină siguranţă. De asemenea, antreprenorul va colabora cu Totodată, Serviciul Salvamar care va intra în amplasament imediat ce acesta va fi deschis publicului şi va asigura serviciile de avertizare şi salvare acvatică în zona de îmbăiere.

Până la începutul lunii septembrie 2024, vor fi create aproximativ 20 de hectare de plaje noi. Lucrările fac parte din Lotul 8 - Lotul Jupiter – Neptun şi ajung la o valoare de aproximativ 220.013.079,9 de lei fără TVA, au mai transmis specialiştii ABADL.

Aceste lucrări de înnisipare desfăşurate sunt parte a proiectului cu cofinanţare europeană "Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020), etapa II", împărţite în 11 zone delimitate astfel: Lotul Stăvilare Periboina - Edighiol; Lotul Mamaia; Lotul Tomis; Lotul Agigea; Lotul Eforie; Lotul Costineşti; Lotul Olimp; Lotul Jupiter-Neptun, Lotul Balta Mangalia-Venus-Aurora, Lotul Mangalia-Saturn şi Lotul 2 Mai. Dintre acestea, Loturile Mamaia şi Eforie au fost deja finalizate. În urma finalizării acestui proiect major, zonele înnisipate, alături de structurile hidrotehnice realizate, vor forma un sistem integrat complex, conceput să ofere protecţie costieră împotriva eroziunii cu o durata de viaţă de 50 de ani. Aceste zone vor beneficia şi de lucrări de mediu, menite să stimuleze regenerarea şi dezvoltarea habitatelor marine.

Proiectul “Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)” are o valoare totală de 3.805.641.721,67 lei din care ETAPA I prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (2014 – 2020) este de 1.299.306.335.6 lei şi etapa II are o valoare de 2.506.335.386,07 lei finanţată prin Programul de Dezvoltare Durabilă (2021-2027).

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

China va căuta urme de viață pe Marte. Ce misiuni pregătește Laboratorul de explorare a spațiului îndepărtat

Ucraina mărește producția de rachete Neptun și le modifică pentru lovituri cu rază lungă de acțiune

Operațiunea „Jupiter" continuă. Peste 300 de percheziţii au loc în întreaga ţară

Operațiunea „Jupiter”: Peste 260 de percheziții au loc în mai multe județe din țară. Care sunt infracţiunile vizate

Partenerii noștri