Live

Pensionari cu dezabilități, protest în fața Guvernului după recalcularea pensiilor. „Practic li se amputează un drept”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Mai mulți pensionari cu dizabilităţi protestează luni, 16 septembrie, în Piaţa Victoriei, între orele 10:00 - 14:00, acuzând că pensiile lor vor fi diminuate cu procente „cuprinse între 40 şi 80%”, a declarat Daniela Tontsch, preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR), pentru Agerpres.  Aceste persoane, inclusiv cele cu afecțiuni grave și boli cronice, acuză că li se ia un drept câștigat și că pensiile lor sunt înlocuite cu un ajutor social.

Președintele CNDR a criticat diminuarea pensiilor pentru persoanele cu dizabilități, menționând că acestea au fost reduse cu până la 80%, în urma modificărilor din Legea nr. 360/2023, care elimină reducerea anilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități. 

„Este dureros că persoanele cu dizabilități, ale căror vieți sunt deja marcate de limitări, sunt nevoite să iasă în stradă, pentru a-și apăra dreptul la demnitate. Oameni care au muncit în condiții de handicap, care au contribuit la sistemul de pensii, au făcut eforturi supraomenești să îndeplinească stagiul de cotizare contributiv prevăzut de lege și s-au pensionat la limită de vârstă, sunt ignorați și umiliți în acest mod”, a afirmat Tontsch.

„Vor să înlocuiascaă pensia cu un ajutor social”

Premierul a anunțat inițial o lege distinctă pentru corectarea inechităților, urmată de formarea unui grup de lucru la Ministerul Muncii. Cu toate acestea, vineri, consiliul a primit propuneri de modificare a Legii 448/2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, care, în loc să rezolve problema pensiilor, afectează drepturile obținute anterior, a afirmat Tontsch.

„O indemnizație socială nu are aceeași valoare sau semnificație juridică și socială ca un drept de pensie câștigat prin muncă”, a afirmat președintele Consiliului.

„Astăzi practic li se amputează un drept. Pensia este un drept de proprietate pe care aceşti domni guvernanţi vor să îl înlocuiască cu un ajutor social”, a spus Tontsch.

În plus, persoanele cu dizabilități care se vor pensiona în baza Legii 360/2023 și vor beneficia de stagiul redus de cotizare, vor avea pensii mai mici decât indemnizația socială de 1200 lei, care nu vor mai fi modificate timp de 10-15 ani.

„Persoanele afectate, în special cele cu handicap grav, vor fi puse într-o situație economică și socială extrem de dificilă, pierzându-se orice recunoaștere a efortului lor de a participa activ la societate, în ciuda limitărilor fizice sau mentale”, a spus Tontsch.

Organizatorii au anunțat că „protestul se va desfășura într-o atmosferă sumbră, asemenea unei înmormântări ca simbol al faptului că pensionarii cu dizabilități sunt îngropați în nedreptate și suferință”, a transmis CNDR și că vor fi participanți din toată țara, deși nu se așteaptă la o prezență masivă. „Și o singură persoană dacă este obligată să iasă în stradă şi să protesteze arată o mare problemă”, a spus Daniela Tontsch.

Acest protest nu este un caz izolat. După noile decizii de recalculare ale sistemului de pensii, mai mulți pensionari au semnalat erori și au fost nemulțumiți.

 

Editor : Andreea Stanciu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alocația complementară sau venitul minim de incluziune. Ce este și cum se poate obține sprijin financiar pentru susținerea familiei

CCR a decis că impozitarea progresivă a părţii necontributive din pensii, inclusiv a pensiilor militare, este neconstituțională

Sindicaliştii din casele de pensii cer plata orelor suplimentare și reclamă volumul excesiv de muncă în urma recalculării pensiilor

Georgienii au ieșit din nou în stradă și promit să reziste până la căderea guvernului care le-a frânt visul european

Partenerii noștri