Live

Video Momentul în care tabloul „Sunflowers” al lui Van Gogh de la Londra a fost iar stropit cu supă de activiștii pentru mediu

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Just Stop Oil, rețeaua X.

Activiștii pentru mediu de la „Just Stop Oil” au stropit cu supă două tablouri ale lui Vincent van Gogh la Galeria Națională din Londra. Cu doar câteva ore înainte, tribunalul Crown Southwark a condamnat la închisoare două activiste de la aceeași organizație neguvermanentală pentru că în 2022 au stropit cu supă aceeași lucrare a celebrului artist, „Sunflowers”, scrie Politico.

Reprezentanții Galeriei Naționale din Londra au transmis că trei persoane au intrat în Sala 6 a expoziției „Van Gogh: Poeți și Îndrăgostiți” vineri, la 14.30, ora Londrei, și au aruncat supă de legume pe două dintre tablourile „Floarea Soarelui” ale lui Van Gogh.

„Există oameni în închisoare pentru că cer încetarea noilor exploatări de petrol și gaze, ceea ce este acum politica guvernului, după acțiuni susținute și disruptive, și presiune”, a declarat unul dintre activiști, după ce a aruncat supa. „Generațiile viitoare vor considera acești prizonieri ai conștiinței ca fiind de partea corectă a istoriei”.

„Poliția a fost chemată, iar trei persoane au fost arestate”, arată declarația galeriei. „Picturile au fost retrase de la expunere și examinate de un conservator. Picturile sunt intacte”.

Unul dintre tablouri era același pe care celelalte două activiste de mediu de la „Just Stop Oil” l-au stropit cu supă de roșii acum doi ani.

Deși pictura în sine nu a fost afectată în acel moment, rama din secolul al XVII-lea a fost deteriorată. Tribunalul Crown Southwark a decis să o condamne pe Phoebe Plummer, în vârstă de 23 de ani, a fost condamnată la doi ani şi jumătate de închisoare, iar Anna Holland, în vârstă de 22 de ani, a primit un an şi opt luni de închisoare.

Potrivit Telegraph, vizitatorii au fost escortați afară de agenți de securitate, care au închis apoi ușile sălii din expoziție.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristi Chivu s-a mutat în România după 15 ani în străinătate și a avut parte de o mare surpriză: ”Nu e a lui”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două activiste britanice, condamnate la închisoare după ce au vandalizat tabloul „Sunflowers”, de Vincent van Gogh

Valoarea tichetului pentru Rabla Plus ar putea fi ajustată în 2025, anunță ministrul Mediului

Primarul Londrei îi avertizează pe americani în legătură cu realegerea lui Trump. „Se uită toată lumea la voi”

London Evening Standard renunță la ediția zilnică de print, la 197 de ani de la apariție

Partenerii noștri