Două activiste britanice, condamnate la închisoare după ce au vandalizat tabloul „Sunflowers”, de Vincent van Gogh

Data publicării:
activiste care au vandalizat tabloul sunflowers a lui van gogh
Foto: Profimedia

Cele două activiste de mediu din mişcarea ecologistă Just Stop Oil care au vandalizat cu supă de roşii celebrul tablou „Sunflowers” al pictorului Vincent van Gogh, expus la National Gallery din Londra, au fost condamnate vineri la închisoare pentru comiterea unor prejudicii de natură penală, informează Reuters.

Phoebe Plummer, în vârstă de 23 de ani, şi Anna Holland, în vârstă de 22 de ani, au aruncat conţinutul din două conserve Heinz cu supă de roşii peste celebrul tablou în octombrie 2022, înainte să se lipească cu ajutorul unei substanţe adezive de peretele aflat sub pictură, notează Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit procurorilor britanici, supa de roşii a cauzat deteriorări estimate la 10.000 de lire sterline (13.385 de dolari) la nivelul ramei tabloului, însă pictura - aflată în spatele unui geam de protecţie - a scăpat nevătămată şi a fost din nou expusă puţin mai târziu, în aceeaşi zi.

Cele două activiste ecologiste au declarat în instanţă că sunt nevinovate, dar au fost condamnate în urma unui proces care s-a desfăşurat la Southwark Crown Court din Londra, unde Phoebe Plummer a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru prejudicii de natură penală. Anna Holland a primit o condamnare de 20 de luni de închisoare.

Judecătorul Christopher Hehir a declarat că Phoebe Plummer şi Anna Holland „au fost la un pas de a deteriora iremediabil sau chiar de a distruge” pictura, despre care a spus că este „probabil nepreţuită, într-un sens literal”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri