Live

Zelenski contestă rolul de mediator al lui Viktor Orban în războiul cu Rusia. Ce țări consideră că ar putea gestiona o mediere

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Ungariei Viktor Orban și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni că premierul ungar Viktor Orban nu poate media conflictul dintre Rusia şi Ucraina pentru a pune capăt războiului din Ucraina care durează de 28 de luni, misiune despre care liderul de la Kiev susţine că şi-o pot asuma doar puterile mondiale cum sunt China, SUA sau UE, a consemnat Reuters, potrivit Agerpres. 

Doar economiile sau ţările cu forţe armate mult mai puternice decât ale Rusiei ar putea gestiona o misiune de mediere, consideră Zelenski.

„Sunt multe astfel de ţări în lume? Nu. Cred că SUA şi China sunt astfel de ţări. Şi UE, nu doar o ţară, ci întreaga UE. Asta ar putea fi într-adevăr o misiune de mediere”, a spus Zelenski în cursul unei vizite în Polonia.

El a ţinut să asigure că negocierile lui Orban cu Putin, care au stârnit o controversă în UE, nu au fost coordonate cu Kievul.

„Chiar dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin se întâlneşte cu un stat anume, asta nu înseamnă că vrea să pună capăt războiului”, a mai explicat preşedintele ucrainean.

Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a Uniunii Europene, s-a aflat luni la Beijing pentru o vizită neanunţată în cadrul „misiunii sale de pace”, care nu a fost asumată de restul UE şi în cadrul căreia s-a întâlnit săptămâna trecută, la Moscova, cu preşedintele rus Vladimir Putin şi, la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

VIDEO Un copil l-a văzut pe Gigi Becali și i-a zis direct: ”Domnu', îmi dați 50 de lei?”. Nu se aștepta la ce a urmat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Umilință pentru armata lui Putin. Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă și este în mâinile ucrainenilor (presă)

Protest cu mii de oameni la Budapesta față de „propaganda guvernamentală din presă”. „Ne-am săturat de minciuni”

„Fără curent, fără apă, fără gaze”. Zeci de mii de ucraineni au fugit în ultima lună dintr-un oraș-cheie

O jurnalistă a întrebat-o pe amanta lui Putin de ce nu are copii. Imediat au apărut polițiștii care au verificat-o și interogat-o

Partenerii noștri