Live

Zelenski a semnat sâmbătă legea care crește cu 12 miliarde de dolari cheltuielile militare în acest an

Data publicării:
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Foto: Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat sâmbătă legea, adoptată de Parlament la 18 septembrie, prin care cheltuielile militare sunt majorate cu 500 miliarde de grivne (circa 12 miliarde de dolari) în acest an, relatează Ukrainskaia Pravda. Creşterea va fi finanţată din împrumuturi, taxe şi majorarea accizelor la tutun şi combustibili, şi va fi folosită pentru plata în luna aceasta a indemnizaţiilor soldaţilor din prima linie.

Rada Supremă (Parlamentul) a aprobat miercuri un buget suplimentar ca răspuns la războiul în desfăşurare cu Rusia.

Suplimentarea va majora cheltuielile bugetare cu circa 13%, până la echivalentul a peste 90,5 miliarde de dolari, un record pentru Ucraina.

  • 115,4 miliarde grivne (2,8 miliarde USD) vor fi luate din reducerea cheltuielilor pentru serviciul și rambursarea datoriei de stat;
  • 216 miliarde grivne (5,2 miliarde USD) vor fi alocate din obligațiunile suplimentare ale datoriei publice interne;
  • 100 de miliarde de grivne (2,4 miliarde USD) ar urma să fie luate din depășirea planului de colectare a impozitelor;
  • 30 miliarde grivne (719 milioane USD) ar urma să fie colectate din veniturile fiscale provenite din majorarea impozitelor;
  • 12,7 miliarde grivne (304 milioane USD) ar proveni din creșterea accizelor la tutun și benzină.

Ucraina afirmă că a primit ajutoare financiare de peste 98 miliarde de dolari din străinătate de la declanşarea războiului, în februarie 2022.

Americanii pregătesc un pachet de ajutor militar

Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar pentru Ucraina de 375.000.000 dolari, după mai multe luni în care ajutoarele trimise au avut valori mai reduse, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters.

Ultimul pachet va veni într-un moment crucial în război, în care Rusia bombardează infrastructura energetică a Ucrainei înaintea lunilor de iarnă.

Anunțul oficial privind pachetul de asistență militară se va face, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare. Armata ucraineană va primi vase de patrulare, muniție pentru bateriile de lansatoare de rachete HIMARS, piese de schimb ș.a. Este posibil ca mărimea și conținutul pachetului de asistență să se modifice în zilele următoare.

Din luna mai, SUA nu au trimis pachete de asistență în valoare mai mare de 275.000.000 dolari, prin utilizarea unui mecanism intitulat Presidential Drawdown Authority (PDA).

PDA permite președintelui SUA să ia din stocurile armatei americane pentru a ajuta aliații aflați în situații de urgență. În august, când Ucraina derula ofensiva în Kursk, dar concomitent pierdea teritorii în estul țării, SUA au trimis două pachete de asistență, fiecare de 125.000.000 dolari.

Liderii pro-ucraineni din Congres și administrația președintelui Joe Biden vor să obțină prelungirea cu încă un an a mecanismului PDA, cu o valoare de 5,5 miliarde de dolari.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 20 de ani, e iubita fiului unui interlop arestat și câștigă o avere în fiecare lună. Tatăl ei a scos oamenii pe străzi

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Partenerii noștri