Viktor Orban, despre ajutoarele UE pentru inundații: „Nu cerem de pomană”. Cât trebuie să mai reziste Ungaria

Data actualizării: Data publicării:
dunarea foarte crescuta la budapesta, inundatii in zona parlamentului
Budapesta se pregătește pentru „revărsarea deceniului” după ce nivelul Dunării se îndreaptă spre cote istorice. Foto: Profimedia

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că ţara mai are de trecut peste cinci zile grele de apărare împotriva inundaţiilor pentru ca apoi să poată respira uşurată, relatează News.ro.  Totodată, el a comentat și ajutorul anunțat de Comisia Europeană, peentur țările afectate de inundații: „Dacă primi bani, e bine, dacă nu - ne descurcăm și singuri”.

Nivelul apei în Szigetköz a scăzut deja cu aproximativ un metru, iar cel mai ridicat nivel înregistrat a fost la Vác, urmând să ajungă la Budapesta. În capitală, vârful trece în cursul zilei de sâmbătă, iar după-amiază toată atenţia se îndrepta deja spre aşezările în aval.

Premierul a vorbit cu primarul Budapestei la primele ore ale dimineții în cadrul reuniunii corpului operaţional, şi a observat că Budapesta este bine apărată. Cooperarea este bună și autoritățile nu au identificat niciun punct dificil, iar protecţia asigurată de stat funcţionează normal. Orbán a concluzionat că sistemul de apărare din Budapesta şi cel al statului au funcționat bine.

Șeful executivului ungar a cerut responsabililor pentru apărare să se mențină pe poziții, pentru că majoritatea rupturilor, accidentelor şi îmbibărilor cu apă au loc în perioada de după trecerea viiturii. „Se poate întâmpla uşor – a spus Orbán – ca o zi sau două de superficialitate, indolenţă sau lenevire să nimicească rezultatele muncii de apărare de până acum”.

La eforturile de apărare împotriva inundaţiei de vineri, au participat 5.344 de persoane din efectivul oficial, faţă de 6.149 în ziua de joi. Din rapoartele primite de la primari, s-a constatat că vineri au lucrat 2.753 de voluntari, iar sâmbătă, doar 1.286.

Sarcina cea mai importantă acum, spune premierul ungar, este monitorizarea și patrularea.

Budapesta se pregătește pentru „revărsarea deceniului” după ce nivelul Dunării se îndreaptă spre cote istorice. Foto: Profimedia
Budapesta se pregătește pentru „revărsarea deceniului” după ce nivelul Dunării se îndreaptă spre cote istorice. Foto: Profimedia

Viktor Orbán: Nu putem conta decât pe noi înşine

Comisia Europeană a decis să aloce 10 miliarde de euro ajutor pentru Europa Centrală afectată de inundații. În acest context, oficialul ungar a răspuns că „ungurii au o experienţă istorică conform căreia în caz de necaz nu putem conta decât pe noi înşine”.

El a subliniat că va trebui să se mai aştepte câteva zile, dar crede că Ungaria „a reuşit şi de data aceasta”.

„Dacă cineva, de undeva – o doamnă pe nume Ursula, Comisia Europeană – ne trimite sau nu bani sau ajutor, este destul de nesigur, nu credem până nu vedem cu ochii. (…) Dacă primim bani, e bine, dacă nu primim, e bine şi aşa, ne descurcăm şi singuri”, a spus premierul Ungariei. “Orice ajutor este binevenit, dar să nu cerem de pomană luând postura unui amărât cerşetor”, a completat acesta.

Orbán a reamintit că Ungaria a cheltuit 2 miliarde de euro pentru protecţia frontierelor și că țara apără, de fapt, Europa. Tot atunci a afirmat că Uniunea Europeană nu oferă niciun ban pentru această apărare.

Editor : Rebeca Manea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Iancu de Hunedoara, “mare ungur”. Povestea neobișnuită din serialul maghiar Rise of the Ravern, filmat în...
Digi FM
Sofia Vicoveanca, despre onorariile pe care le ia la evenimente: „Niciodată n-am cerut mult, am fost o copilă...
Pro FM
Selena Gomez, reacție după ce fanii i-au reproșat că se victimizează pentru că nu poate avea copii: „Lăsați-o...
Film Now
Halle Berry, dezvăluiri despre fiica ei adolescentă: „A murit și o parte din mine atunci!” Cu ce problemă s-a...
Adevarul
Directoarea companiei din Budapesta conectată cu explozia pagerelor din Liban a primit amenințări, a...
Newsweek
2.000.000 pensionari iau pensie mai mare cu 100 de lei în octombrie. De ce intră pe card mai devreme
Digi FM
Cum a rămas un bătrân fără pensia pe o lună, 5 000 de lei, bani pe care tocmai îi scosese de la bancomat...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
A rupt tăcerea după 30 de ani. Sharon Stone a spus cine este producătorul care a sfătuit-o să întrețină...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...