Live

Zelenski critică Occidentul pentru „inacțiune” împotriva agresiunii ruse și cere un calendar clar de aderare a Ucrainei la NATO

Data actualizării: Data publicării:
„Arhitectura de securitate a Europei și nu numai este aproape distrusă. Acum este prea târziu să vorbim despre remedierea ei. Este timpul pentru una nouă", a declarat președintele ucrainean. Foto: Profimedia Images

Într-un discurs rostit pe scena Conferinței pentru Securitate de la Munchen, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat un calendar „clar” pentru aderarea Ucrainei la NATO. De asemenea, liderul de la Kiev a criticat sâmbătă „inacțiunea occidentală” împotriva agresiunii ruse, argumentând că Ucraina a acționat ca un „scut” în ultimii opt ani, iar arhitectura de securitate a Europei a eșuat total.

Volodimir Zelenski și-a început discursul amintind discursul lui Putin la Conferința de Securitate de la Munchen din 2007, în care președintele rus a atacat ordinea globală condusă de SUA și a catalogat extinderea NATO către Est ca fiind „extrem de periculoasă”.

Citește și: LIVE TEXT - Germania și Franța le cer cetățenilor lor din Ucraina să părăsească imediat țara

„Un an mai târziu, Putin a invadat Georgia folosind multe dintre aceleași tactici pe care oficialii americani spun că le încearcă acum. Apoi, în 2014, Putin a anexat Crimeea și a stimulat o insurgență pro-rusă în estul Ucrainei, care a continuat până în prezent”, a spus președintele ucrainean, citat de publicația americană Axios

„Cum am ajuns în cea mai mare criză de securitate de la sfârșitul Războiului Rece? Pentru mine, ca președinte al țării care și-a pierdut o parte din teritoriul, mii de oameni, și a văzut cum țara îi înconjurată la granițe de 150.000 de soldați l, acest răspuns este evident”, a spus Zelenski.

„Arhitectura de securitate a Europei și nu numai este aproape distrusă. Acum este prea târziu să vorbim despre remedierea ei. Este timpul pentru una nouă", a continuat președintele ucrainean.

„Cu 15 ani în urmă, Federația Rusă a făcut aici o declarație în care a contestat ordinea globală de securitate. Cum a răspuns lumea? A mers mai departe și nu a dat atenție afirmațiilor președintelui rus”, a explicat liderul de la Kiev.

Zelenski și-a continuat discursul, criticând NATO pentru că susține că are o politică de „uși deschise”, în timp ce refuză să lase Ucraina să intre și a cerut alianței să ofere un interval de timp pentru eventuala aderare a țării sale la Alianță.

„Să fim sinceri în privința asta. Politica ușilor deschise este bună, dar avem nevoie de răspunsuri deschise. Nu ani și ani de întrebări închise", a spus Zelenski. Ucraina nu va fi niciodată un „tampon” între Rusia și Occident, a adăugat acesta.

Citește și: Boris Johnson: „Dacă Ucraina e invadată, războiul va fi urmat de o perioadă lungă și urâtă, cu represalii, răzbunare și insurgență”

Zelenski a criticat și Occidentul pentru că a susținut că Putin a luat decizia de a invada, dar nu a impus sancțiuni până la începutul atacului. „Ce așteptați? Nu avem nevoie de sancțiuni după ce au loc bombardamente, după ce nu mai avem granițe. Dacă acționăm după începerea agresiunii, atunci de ce am avea nevoie de acele sancțiuni?”, s-a întrebat președintele ucrainean.

„Apreciem orice ajutor, dar toată lumea trebuie să înțeleagă: acestea nu sunt contribuții caritabile pe care ar trebui să le ceară Ucraina. Este contribuția voastră la securitatea Europei și a lumii. Acolo unde Ucraina a fost scutul timp de opt ani”, a mai declarat președintele ucrainean.

Acesta a spus propus, totodată, o întâlnire cu Vladimir Putin. „ Nu știu ce vrea președintele Federației Ruse vrea, așa că propun să mă întâlnesc cu el”, a spus Zelenski.

„Ucraina tânjește după pace. Europa tânjește după pace. Lumea spune că nu vrea niciun război, în timp ce Rusia susține că nu vrea să producă vreo agresiune. Cineva aici minte", a spus Zelenski înainte de a primi ovații din sală.

Citește și: Olaf Scholz la Conferința de Securitate din Munchen: Pacea în Europa poate fi păstrată doar dacă granițele sunt acceptate așa cum sunt

Discursul președintele ucrainean a fost urmărit îndeaproape la Conferința de Securitate de la Munchen, pentru că a venit la doar o zi după ce președintele american Joe Biden a avertizat că președintele rus Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina și că intenționează să țintească inclusiv Kievul.

Oficialii americani l-au îndemnat pe Volodimir Zelenski să nu părăsească țara, dar el a spus după discursul său că este important să nu se manifeste „panica” sau să se permită luarea deciziilor fără Ucraina.

„Doar să ne punem în sicrie și să așteptăm ca soldații ruși să vină nu este ceva ce vom face”, a spus președintele Ucrainei în sesiunea de întrebări și răspunsuri după discurs.

La sosirea în Germania, președintele Zelenski a declarat sâmbătă că Ucraina nu va răspunde provocărilor din regiunea estică Donbas și că va depune eforturi pentru a stabili pacea prin diplomație.

Zelenski a avut o întâlnre cu vicepreședintele american Kamala Harris, în care au discutat despre evoluțiile și evaluările recente ale dezvoltării masive militare a Rusiei în jurul Ucrainei, iar doi au lansat un nou apel către Rusia să se retragă de la graniță, potrivit CNN.

„Vicepreședintele a subliniat angajamentul SUA față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Cei doi lideri au discutat despre abordarea transatlantică unită dacă Rusia va invada Ucraina, iar vicepreședintele a subliniat măsurile economice rapide și severe care au fost pregătite alături de aliații și partenerii. Vicepreședintele Harris și președintele Zelenski au convenit asupra importanței diplomației și a detensionării”, a comunicat Casa Albă, care a precizat că întâlnirea a durat aproximativ 45 de minute.

Citește și: Kamala Harris avertizează Rusia cu sancțiuni fără precedent dacă va invada Ucraina. „Granițele statelor nu pot fi schimbate cu forța”

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețui în urma unui atac masiv de drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Partenerii noștri