Live

Xi spune că există „progres” după discuția cu Blinken, dar cere SUA să nu „dăuneze drepturilor și intereselor legitime ale Chinei”

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul de stat Antony Blinken, șeful diplomației SUA, s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping în Sala Mare a Poporului din Beijing. Foto: Profimedia Images

Liderul chinez Xi Jinping spune că există „progres” în discuțiile cu secretarul american de Stat, Antony Blinken, care au avut loc luni la Beijing, în ultima interacțiune oficială a vizitei făcute de șeful diplomației americane în scopul asigurării că disputele dintre cele două superputeri nu se transformă în conflicte, potrivit Reuters.

Blinken, primul deținător al postului său care se întâlnește cu liderul chinez din anul 2018 până în prezent, a pășit către Xi cu mâna întinsă în Sala Mare a Poporului, locație pe care China deseori o folosește pentru a întâmpina șefi de stat – semnale pozitive în coregrafia diplomatică.

Secretarul de stat Antony Blinken, șeful diplomației SUA, s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping în Sala Mare a Poporului din Beijing. Foto: Profimedia Images

Cele două delegații s-au întâlnit față în față la o masă lungă de conferințe decorată cu flori roz de lotus, Xi stând în capăt iar Blinken la dreapta lui. 

Întâlnirea de aproape 30 de minute ar putea ajuta la facilitarea unui summit între Xi și președintele american Joe Biden ulterior anul acesta. 

Biden și Xi s-au întâlnit ultima dată pe marginea summitului G20 în Bali, Indonezia, în noiembrie, pledând pentru o comunicare mai frecventă, deși de atunci relațiile s-au deteriorat din cauza problemelor care cuprind teme de la Taiwan până la temeri de spionaj. 

„Cele două părți au agreat să urmărească înțelegerile comune la care eu și președintele Biden am ajuns în Bali. Cele două părți au făcut deja progrese și au ajuns la un acord pe anumite probleme. Aceasta este foarte bine”, a spus Xi la începutul întâlnirii, într-un video publicat online de către televiziunea de stat chineză.

Secretarul de stat Antony Blinken, șeful diplomației SUA, s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping în Sala Mare a Poporului din Beijing. Foto: Profimedia Images

În timpul discuțiilor care de obicei au loc în spatele ușilor închise, Xi a spus că Beijingul „speră să vadă o relație stabilă China - SUA” și consideră că cele două țări „pot depăși diferite dificultăți”, potrivit unui transcript publicat de agenția de presă de stat a Chinei, Xinhua. 

El de asemenea a îndemnat SUA să nu „dăuneze drepturilor și intereselor legitime ale Chinei”. 

Nu era exact clar din afirmațiile lui Xi sau din transcripturile anterioare ale discuțiilor lui Blinken cu omologul său chinez Wang Yi de luni și cu ministrul de externe Qin Gang de duminică ce progres a fost făcut. 

Anterior, Blinken a subliniat, în timpul a mai mult de trei ore de discuții cu Wang, importanța canalelor de comunicare deschise pentru a gestiona competiția lor. Departamentul de Stat spune că discuțiile au fost „productive”. 

Vorbind despre relația SUA – China că este într-un moment prost, Wang a spus că principala cauză este percepția greșită a SUA despre China. 

„Trebuie să avem o atitudine responsabilă față de popor, istorie și lume, și să inversăm degradarea relațiilor SUA - China”, a spus Wang în timpul întâlnirii cu Blinken, potrivit unui comunicat emis de ministerul chinez de Externe. 

Lipsa canalelor de comunicare deschise și regulate între cele mai mari două economii la nivel mondial a transmis emoții în jurul lumii, iar reticența Beijingului de a se angaja în discuții regulate între armate cu Washingtonul a alarmat vecinii Chinei. 

În timpul convorbirilor cu Qin care au durat 7 ore și jumătate duminică, Blinken a subliniat „nevoia de a reduce riscul de percepție eronată și eroare de calcul”, a spus Departamentul de Stat. 

Ambele părți au subliniat importanța ca proprii cetățeni să poată să facă mai ușor vizite în țările respective, și au fost de acord să lucreze la creșterea numărului de zboruri cu pasageri, ceea ce a dus la majorarea acțiunilor companiilor aeriene chineze.

Secretarul de stat Antony Blinken, șeful diplomației SUA, s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping în Sala Mare a Poporului din Beijing. Foto: Profimedia Images

Ele au exprimat de asemenea dorința de a stabiliza relațiile bilaterale, în ciuda a ceea ce un oficial al SUA a numit divergențe „profunde”, și au agreat că Qin ar trebui să viziteze Washington pentru a continua conversația, deși nu a fost anunțată nicio dată. 

„Acesta va fi un proces de diplomație susținută”, a spus duminică un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat, care a vorbit sub condiția anonimatului. 

Călătoria lui Blinken, care a fost amânată în februarie după ce un presupus balon spion chinez a zburat deasupra spațiului aerian al SUA, este urmărită îndeaproape la nivel mondial, în contextul în care o deteriorare și mai mare a relațiilor dintre cele două țări ar putea avea implicații globale asupra piețelor financiare, practicelor și rutelor comerciale precum și asupra lanțurilor de aprovizionare. 

Problema cheie privind Taiwan 

Tonul Beijingului privind Taiwan, insula democratică despre care Beijing spune că îi aparține, a fost în mod special pregnant în timpul vizitei lui Blinken. Wang a spus „China nu are loc de compromis sau concesiune”, potrivit transcriptului chinez. 

SUA de mult timp au menținut o politică a „ambiguității strategice” dacă să răspundă militar la un atac asupra Taiwanului, Beijingul refuzând să excludă acest lucru. 

Atunci când a fost întrebat anul trecut, președintele american Joe Biden a spus că Washingtonul ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze, deși consilierii au spus ulterior că comentariile lui nu reflectau o îndepărtare de politica oficială „O Chină” a Beijingului. 

Oficialii SUA au subliniat că Washingtonul nu sprijină independența Taiwanului. 

Transcriptul chinez cu discuția de duminică arată că întâlnirile au fost constructive însă că Taiwanul este cea mai importantă problemă și una chiar posibil periculoasă.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lasconi spune că un fost ambasador SUA, susținător al lui Ciucă, a încercat să o convingă să se retragă din cursa electorală

Planul lui Trump în Ucraina „deschide calea către un alt război”, avertizează un oficial britanic. „Este foarte îngrijorător”

SUA, îngrijorate de relația tot mai strânsă dintre Kim și Putin. Ce măsuri a luat Washingtonul

„Se simt confortabil când slăbesc Rusia”. Lavrov spune care crede că va fi politica SUA față de Ucraina, sub conducerea lui Trump

Partenerii noștri