Live

Xi Jinping, în prima vizită oficială post-pandemie: „Hong Kong a supraviețuit furtunilor și s-a ridicat din cenușă”

Data actualizării: Data publicării:
În cele 900 de zile de când Xi a părăsit ultima oară China continentală, pe 17 ianuarie 2020, activitățile sale diplomatice s-au limitat la summituri virtuale și videoconferințe, ceea ce face ca vizita sa oficială la Hong Kong să fie și mai semnificativă. Foto: Profimedia Images

Liderul chinez Xi Jinping a părăsit China continentală pentru prima dată de la începutul pandemiei și va participa joi la a 25-a aniversare a zilei în care fosta colonie britanică s-a întors sub controlul Beijingului, scrie CNN.

Președintele chinez ar urma să petreacă următoarele două zile în centrul financiar și va participa la o serie de evenimente oficiale pentru a marca atât preluarea controlului asupra regiunii de la britanici, pe 1 iulie 1997, cât și ceremonia de inaugurare a noului lider al Hong Kong-ului, John Lee, un fost ofițer de poliție și șef al serviciului de securitate.

În cele 900 de zile de când Xi a părăsit ultima oară China continentală, pe 17 ianuarie 2020, activitățile sale diplomatice s-au limitat la summituri virtuale și videoconferințe, ceea ce face ca vizita sa oficială la Hong Kong să fie și mai semnificativă.

Xi a călătorit cu un tren de mare viteză care a pornit din orașul de graniță Shenzen și a ajuns în Hong Kong joi după-masa, acolo unde a fost întâmpinat de o mulțime care flutura steagurile naționale și striga la unison: „Bun venit, bun venit, un bun venit călduros”.

Liderul Chinei a fost apoi condus pe un covor roșu, în timp ce dansatorii îmbrăcați în costume de lei performau pe margine în ritmul tobelor, trompetelor și a uralelor.

Anul acesta nu sunt așteptate niciun fel de proteste la Hong Kong cu prilejul vizitei lui Xi. Majoritatea grupurilor pro-democrație din oraș s-a destrămat după ce, acum doi ani, au fost impuse legi stricte care țin de siguranța națională. Foto: Profimedia Images

Xi: „După ce a supraviețuit furtunilor, Hong Kong s-a ridicat din cenușă”

„Au trecut mai bine de 5 ani de la ultima mea vizită la Hong Kong”, a spus Xi într-un discurs susținut la scurt timp după ce a ajuns în oraș. „În ultimii cinci ani, am acordat multă atenție Hong Kong-ului și mi-a păsat de el”.

Hong Kong a rezistat unei serii de teste foarte grele și s-a confruntat cu multe riscuri și provocări, a transmis liderul chinez. „După ce a supraviețuit furtunilor, Hong Kong s-a ridicat din cenușă cu o vitalitate viguroasă”.

Vizita lui Xi vine într-o perioadă în care China se confruntă cu un taifun care a produs vijelii și inundații, iar în Honk Kong se raportează peste 1.000 de noi cazuri de Covid-19 pe zi.

Sub conducerea lui Xi, China a rămas izolată de restul lumii în încercarea de a aplica strategia „Zero-Covid” pentru combaterea coronavirusului și a impus restricții care limitează mult tranzitul internațional.

„Când calculăm costul total și beneficiile, politicile noastre Covid sunt cele mai economice și eficiente”, a spus Xi după ce a vizitat orașul Wuhan, acolo unde coronavirusul a fost inițial depistat în 2019.

Liderul chinez a spus că Beijingul are abilitatea să continue să aplice aceeași strategie „până la victoria finală”, adăugând că este mai dispus „să sacrifice temporar un pic de creștere economică” decât „să afecteze sănătatea poporului”, potrivit agenției de știri a statului, Xinhua.

Noul lider al Hong Kong-ului, John Lee, un fost ofițer de poliție și șef al serviciului de securitate, o va înlocui pe Carrie Lam (în poză, cu Xi Jinping) care a condus regiunea din 2017. Foto: Profimedia Images

Hong Kong, un oraș schimbat de măsurile de represiune impuse de Beijing

Ultima dată când Xi a vizitat Hong Kong pentru a marca predarea orașului a fost în 2017, pentru a 20-a aniversare a momentului, atunci când a fost întâmpinat cu străzi pline de protestatari pro-democrație.

Anul acesta nu sunt așteptate niciun fel de proteste. Majoritatea grupurilor pro-democrație din Hong Kong s-a destrămat după ce, acum doi ani, au fost impuse legi stricte care țin de siguranța națională, în ciuda faptului că Beijingul s-a angajat să protejeze drepturile democratice ale populației din regiunea administrativă specială pentru 50 de ani de la preluarea puterii, amintește BBC.

În campania de represiune ce a urmat, aproape toate personajele importante a mișcării pro-democrație, inclusiv activiști și politicieni, au ajuns la închisoare sau au fost exilați.

Xi este doar la câteva luni de încheierea primului său deceniu la putere și este de așteptat ca liderul de la Beijing să propună Partidului Comunist în această toamnă să-i aprobe un al treilea mandat la șefia țării.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Filosofia diplomatică a țării cu cea mai mare populație musulmană din lume: „Un singur dușman, prea mult, 1000 de prieteni, prea puțin”

China va construi cea mai mare hidrocentrală din lume. Câte persoane va afecta megastructura ordonată de Beijing

„Asia va fi stabilă dacă legăturile dintre China şi Japonia sunt şi ele stabile”, spune ministrul chinez de externe

Ascensiunea lui Maye Musk: povestea de dragoste a Chinei cu mama celui mai bogat om din lume

Partenerii noștri