Live

„Vrei o moarte rapidă sau o moarte frumoasă?” Experiența unui prizonier britanic „tratat mai rău decât un câine” de ruși în Ucraina

Data publicării:
Aiden Aslin a dezvăluit că a fost înjughiat în timpul captivității și bătut de forțele proruse din cauza tatuajelor sale. Foto: Profimedia Images

Un bărbat din Marea Britanie care a fost recent eliberat dintr-o închisoare a forțelor proruse din Ucraina a spus că a fost „tratat mai rău decât un câine” și ținut în izolare timp de cinci luni, relatează BBC.

Aiden Aslin, care s-a întors în Marea Britanie după ce a fost ținut în captivitate timp de cinci luni de forțele proruse din Ucraina, a spus pentru publicația The Sun că după ce a fost înjunghiat de separatiști, aceștia l-au întrebat dacă preferă o moarte rapidă sau o „moarte frumoasă”.

Prizonierii forțelor proruse erau obligați să cânte imnul Rusiei în fiecare dimineață „și dacă nu cântai, erai pedepsit pentru asta”, a povestit Aslin. „Erai bătut”. Aslin a dezvăluit că a fost înjughiat și bătut în timpul captivității din cauza tatuajelor sale.

Aiden Aslin - înainte să fie capturat în Ucraina, în timpul captivității și după ce a fost eliberat. Colaj foto: Profimedia Images

Zece deținuți, inclusiv Aslin, au fost eliberați miercuri seara după ce Arabia Saudită a anunțat că a intermediat un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina.

Printre aceștia se numără cinci cetățeni britanici – Aiden Aslin, John Harding, Dylan Healy, Andrew Hill și Shaun Pinner. Aslin a fost capturat în luna aprilie în timpul luptelor de la Mariupol.

Fostul patron al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, ar fi jucat și el un „rol cheie” în eliberarea celor cinci britanici deținuți de separatiștii proruși în Ucraina.

„Tu o să ai o moarte frumoasă și eu o să mă asigur că este o moarte frumoasă”

Aslin, Pinner și un cetățean din Maroc, Brahim Saadoun, au fost judecați de autoritățile autoproclamatei Republici Populare din Donețk și condamnați la moarte.

Vorbind despre momentul în care a fost înjunghiat în spate cu un cuțit, Aslin a spus: „Știam că există o posibilitate foarte mare să fiu omorât.”

Unul dintre rușii care îl păzeau l-a întrebat dacă preferă o moarte rapidă sau una „frumoasă”. Aslin i-a răspuns că o preferă pe cea rapidă, dar paznicul i-a spus: „Tu o să ai o moarte frumoasă și eu o să mă asigur că este o moarte frumoasă.”

Shaun Pinner, unul dintre cei cinci britanici eliberați recent din captivitate. Colaj foto: Profimedia Images

Aslin a fost ținut într-o celulă de două persoane cu alți patru prizonieri și a dormit pe o saltea infestată cu păduchi. Acesta a povestit că a fost bătut pentru că are un tatuaj cu un trident ucrainean și un altul care arată că a luptat în Siria.

„Nu puteam să mergem la toaletă cum se cuvine pentru că nu aveam o toaletă”, a spus Aslin, care a adăugat că prizonierii trebuiau să folosească sticle goale pentru a-și face nevoile.

Aslin a spus că a supraviețuit timp de trei săptămâni doar cu pâine și apă. „Într-un final a trebuit să îi implorăm să ne dea apă de la robinet”.

Când i-a fost verificat pașaportul și cetățenia, „de îndată ce am spus 'Marea Britanie' am primit un pumn direct în nas”, a povestit Aslin, care a mai spus că avea voie să iasă din celula sa doar pentru a participa la acțiunile de propagandă ale rușilor și pentru a folosi telefonul.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Partenerii noștri