Vânătorii de imigranți. Cine sunt „patrioții britanici” și de ce se tem de străini
Se vorbește adesea despre migranții care traversează Marea Mediterană dinspre Africa de Nord în Europa. Dar drumul le mai oferă o variantă, la fel de periculoasă, însă nu la fel de mediatizată. Mii de migranți au încercat să treacă de Canalul Mânecii anul acesta. A fost un record chiar. Înghesuiți în bărci pneumatice, încearcă să ajungă din Franța în Marea Britanie. Localnicii, care nu-și mai doresc refugiați, intră adesea în conflict cu cei care vor să ajute, așa cum este Matt Coker. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Scene „ca dintr-un film de groază” în Marea Britanie
Poliţia a arestat cinci oameni în urma violențelor din Leeds
Numărul românilor care se întorc în țară e mai mare decât al celor care pleacă, pentru prima dată de când am aderat la UE
Prințesa Kate şi-a făcut prima apariţie publică din acest an
Marea Britanie vrea să reintroducă armata obligatorie
Un pilot al RAF a murit după ce s-a prăbușit cu avionul
Regele Charles și-a reluat activitățile publice
Furtuna Kathleen face ravagii în arhipelagul britanic
Furtuna Henk face ravagii în Marea Britanie
Este ora 5:00 dimineața în portul Dover. În mod normal, Matt Coker și colegul său, Tony, ar fi plecat la pescuit. Dar în aceste zile sunt ocupați să salveze viețile unor oameni.
„Permisiunea pentru Western, vă rog”.
„Ai culoar liber”.
„La drum! Mulțumesc”.
Furtuna Kirsten tocmai a trecut. Acum, că apele sunt mai calme, condițiile sunt ideale pentru traversarea Canalului Mânecii.
„Nu e neobișnuit să vezi cel puțin una, dacă nu chiar mai multe bărci cu migranți care traversează canalul astăzi. Vremea e bună”, spune pescarul Matt Coker.
Refugiați prin cea mai aglomerată cale navigabilă din lume
Prima dată, Matt a văzut o barcă pneumatică cu migranți care se îndreptau spre Marea Britanie acum doi ani. Acum, întâlnește refugiați disperați aproape zilnic.
„Pleacă noaptea, cred, pentru că, evident, nu vor să fie văzuți părăsind țărmul francez. Și vor să parcurgă primii kilometri înainte să se lumineze. Așadar cred că pornesc undeva la 3 sau 4 dimineața. Și apoi ajung pe canalele de transport maritim și aici sunt două dintre cele mai aglomerate”, explică Matt Coker.
Mai e puțin și se luminează când Matt zărește un vas mic la vreo 20 de kilometri de coasta franceză. Canalul Mânecii este cea mai aglomerată cale navigabilă din lume. Marinarii experimentați se miră cum de cei trei bărbați au ajuns până aici.
Paznici de la depărtare
„E o scândură cam de cinci centimetri grosime pusă într-o barcă din fibră de sticlă. E suficient un val ca să o scufunde. Poate ar fi mai bine să rămânem cu ochii pe ea. O vom urmări. E foarte posibil să mai fie una mai la vest de cea pe care am reperat-o”, spune Matt Coker.
„Tocmai am anunțat, am informat paza de coastă că mai există o barcă, mai la vest, și m-au întrebat dacă pot să le urmăresc pe amândouă”, anunță Matt.
Au voie să ia oameni la bord doar dacă vasul respectiv se scufundă. Cum nu e cazul acum, tot ce fac e să rămână vigilenți.
„Vedeți acea barcă de migranți de acolo? Se îndreaptă spre Anglia. Există o mulțime de persoane la bord. Din fericire, toți au veste de salvare. Așa că doar trecem prin preajma lor, aruncăm o privire. Ne asigurăm că toată lumea este ok și în siguranță” - explică Tony, colaboratorul lui Matt.
Peste 5.000 de migranți au traversat Canalul Mânecii numai anul acesta - a devenit una dintre rutele principale pentru refugiați. Cât timp condițiile meteo rămân favorabile, vor încerca și alții să facă această călătorie periculoasă. Vor să ajungă în Regatul Unit înaintea finalizării Brexitului.
Se tem de străini
Zilele astea, portul Dover este plin de bărci abandonate. Reacția ostilă a unora dintre locuitori e uluitoare:
„Ca să fiu sincer, sunt foarte îngrijorat de indivizii ăștia care intră în țară și despre care nu știm nimic. Ar putea fi oricine, ar putea fi violatori, ar putea fi criminali, ar putea fi infractori. Nu știm nimic despre ei și cu toate acestea îi cazăm la hotel și le dăm case”, spune unul dintre acești britanici.
Asemenea prejudecăți la adresa noilor sosiți sunt frecvent întâlnite printre așa-zișii „patrioți britanici”. Mulți dintre acești protestatari furioși, din clasa muncitoare, se tem că Marea Britanie este invadată de străini.
„Înapoi pe barcă și cară-te acasă!” - strigă un protestatar.
„Avem sute de mii de oameni fără adăpost, avem zeci de mii de veterani care trăiesc pe stradă. Și ăștia vin cu niște amărâte de bărci și stau la hoteluri de trei, patru sau cinci stele. Iar noi plătim o avere. În timp ce noi toți suntem lăsați să murim pe străzi. Ne-a ajuns. Ne-am săturat”, spune un altul.
„Rușine să vă fie!” - strigă protestatarii.
Ei își îndreaptă mânia și către parlamentari. Spun că premierul Boris Johnson, ales cu promisiunea de a reduce imigrația, nu s-a ținut de cuvânt.
„Am adresat o petiție guvernului nostru pentru a pune capăt acestui fenomen, am denunțat situația, am strâns o sută de mii de semnături pentru petiția noastră. Guvernul a ignorat-o. Așa că următorul pas a fost să ieșim în stradă”, explică unul dintre nemulțumiți.
În căutarea clandestinilor
Unii au început chiar să-și facă singuri dreptate.
„Sunt peste douăzeci de bărci aici. Pornesc în urmărirea celor care vor să scape. Simplu. Băieți, de ce alergați? Nu mai alergați! V-am văzut. Ați traversat de două ori într-o lună. Traficantul a sărit peste zid”
Justițiarul transmite totul în direct pe Youtube.
„Da! Încă doi!”
Ostilitatea aceasta vine în principal din ignoranță.
„Toate aceste minciuni cu privire la modul în care trăiesc în hoteluri pe cheltuiala contribuabililor vin din partea dreptei. Nu e nimic adevărat. Din momentul în care aplică pentru azil și până la încheierea procesului, primesc 37 de lire sterline pe săptămână să se întrețină. Înseamnă undeva la 35 de euro, adică mai nimic”, spune Dominic Howden, viceprimarul din Dover.
Matt Coker e doar de câteva ore pe mare și a văzut deja a treia barcă de migranți pe ziua de azi. Nouă persoane din Afganistan sunt pe barcă. Nu reușesc să o manevreze.
„Sunteți bine? S-a stricat? Nu funcționează?” - le strigă Matt Coker.
Clandestiii vor să urce la bordul navei lui Matt.
„Nu avem voie să vă remorcăm sau să vă ajutăm în vreun fel să ajungeți în Marea Britanie, nu ne lasă Paza de Coastă. Aș vrea, chiar aș vrea, dar nu am voie, nu avem voie să vă luăm la bord. Dar putem rămâne cu voi. Știu, știu. Vom avea probleme”, le spune Matt Coker.
Pescarul poate să raporteze și cel mult să rămână în preajma bărcilor pe care le descoperă. Orice altceva ar putea fi considerat trafic de persoane.
„Va veni o barcă de salvare” - le spune el imigranților.
„Aveți răbdare, da? Stați liniștiți”, îi încurajează el.
Într-o singură zi, Paza de Coastă britanică a salvat 319 de refugiați.
Și totuși, mii de migranți își planifică în continuare drumul din Franța spre Marea Britanie.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News