Live

Ursula von der Leyen: Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze de către vecinii lor din UE

Data publicării:
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că Bulgaria și Polonia vor primi gaze de la țările vecine din UE. Foto: Profimedia Images

Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze naturale "de către vecinii lor din Uniunea Europeană", după ce Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către cele două țări, pe motiv că au refuzat plata în ruble, a declarat, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

''Vom face în aşa fel încât decizia Gazprom să aibă cel mai mic efect posibil asupra consumatorilor europeni'', a promis şefa Comisiei Europene, într-o scurtă intervenţie în faţa presei, relatează AFP. Pe de altă parte, ea a avertizat companiile europene că încalcă sancţiunile adoptate de UE împotriva Rusiei dacă acceptă cererea Moscovei de a plăti în ruble gazele furnizate de Gazprom.

''Nu trebuie să dea curs cererilor ruse. Ar fi o încălcare a sancţiunilor şi un risc ridicat pentru companii'', a indicat Ursula von der Leyen.

Ea s-a ferit să confirme dacă există în UE ţări care au acceptat să plătească gazele ruseşti în ruble şi a insistat că ''plata în ruble, dacă nu este prevăzută în contract, reprezintă o încălcare a sancţiunilor noastre''.

Grecia a anunţat miercuri că ar putea ajuta Bulgaria în aprovizionarea cu gaze. Potrivit Reuters, citat de Agerpres, un oficial grec a declarat că Bulgaria a contractat deja cantităţi de gaze naturale lichefiate (GNL) ce vor fi livrate printr-un terminal din Grecia. O altă sursă greacă afirmă că Atena ar pute ajuta Sofia şi prin inversarea fluxului gazoductului TurkStream.

Citește și: HARTĂ. Pe unde ajunge gazul rusesc în Europa. Polonia și Bulgaria sunt țări de tranzit

Preşedintele rus Vladimir Putin a decis ca statele ''neprietenoase'', între care a inclus şi ţările UE, să plătească în ruble gazele ruseşti livrate după 1 aprilie, ca represalii la sancţiunile occidentale ce i-au fost impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, în special îngheţarea activelor în străinătate, măsură prin care statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur.

Bulgaria şi Polonia sunt primele state cărora Rusia le-a sistat miercuri livrările de gaze după refuzul lor de a plăti în ruble, Kremlinul anunţând că vor urma şi altele odată ce va veni scadenţa plăţilor pentru livrările de gaze efectuate de Gazprom după 1 aprilie.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lavrov spune că Franța a încercat să vorbească cu Moscova despre pace în Ucraina, fără prezența Kievului: „Nu voi intra în detalii”

Cum au păcălit serviciile de la Kiev pensionarii ruși să producă o serie de explozii. Acuzațiile Moscovei

Trucul prin care rușii obțin produse occidentale de lux, în ciuda sancțiunilor impuse după invadarea Ucrainei

Lavrov susține că Rusia nu bombardează „niciodată obiective civile”. Ce a declarat acesta despre centrele de comandă de la Kiev

Partenerii noștri