Live

Uniunea Europeană acuză Rusia de un amestec „fără precedent” în alegerile din Republica Moldova

Data publicării:
Jachete cu inscripția „Rusia - Moldova”, oferite la secțiile de votare din Moscova Foto: Profimedia

Uniunea Europeană a acuzat marţi Rusia de amestec „fără precedent" în recentele alegeri din Republica Moldova, care au fost considerate printre cele mai importante din istoria post-sovietică a ţării, informează dpa, potrivit Agerpres. 

„Uniunea Europeană condamnă ingerinţa malignă fără precedent a Rusiei în alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional din Moldova”, se arată într-o declaraţie publicată de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în numele celor 27 de state membre.

Cetăţenii R. Moldova au fost chemaţi să voteze duminică la un referendum constituţional şi la alegerile prezidenţiale. Rezultatul a fost o majoritate subţire în favoarea ancorării cursului european al ţării în Constituţie şi o victorie în primul tur a preşedintei pro-occidentale în exerciţiu, Maia Sandu.

Referendumul a fost vizat de o „ingerinţă masivă şi o campanie hibridă a Rusiei şi a forţelor sale proxy pentru a submina votul democratic”, se arată în declaraţia UE.

În pofida diferenţei mici în favoarea taberei „da”, statele UE au salutat rezultatul referendumului şi au lăudat cetăţenii acestei ţări pentru „alegerea istorică”.

„Acest vot reflectă aspiraţiile lor pentru o Moldovă paşnică, independentă, stabilă, democratică şi prosperă”, potrivit aceleaşi surse.

Declaraţia UE nu menţionează detalii despre ingerinţa Rusiei în afacerile interne ale R. Moldova.

După alegeri, preşedinta Maia Sandu a spus că există dovezi că au fost cumpărate 300.000 de voturi. În plus, zeci de milioane de euro ar fi fost cheltuiţi de grupuri infracţionale în colaborare cu puteri străine pentru a răspândi minciuni şi propagandă.

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Interzis pe viață! A intrat pentru prima dată în ringul de box și ce a urmat a provocat revoltă: ”Arestați-l!”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Summitul BRICS: Xi Jinping apără prietenia „de neclintit” a Chinei cu Rusia, în ciuda situaţiei internaţionale tulburi

Posibilă schimbare de strategie. Dronele ucrainene au atacat peste noapte patru fabrici de alcool din Rusia

Alegeri în Republica Moldova. Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo ar urma să aibă loc duminică

Populația Ucrainei s-a prăbușit cu 25% de la începutul războiului

Partenerii noștri