Live

Ungaria s-a înțeles cu Gazprom să amâne plata facturilor pentru această iarnă

Data publicării:
Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a fost primit la Moscova, în iulie, de omologul său Serghei Lavrov Foto: Profimedia Images

Compania de stat MVM din Ungaria a anunţat luni că a ajuns la un acord cu grupul rus Gazprom pentru amânarea plăţilor ce vizează livrările de gaze din iarnă, în condițiile în care guvernul de la Budapesta - care întreține relații bune cu Kremlinul - se confruntă cu dificultăți economice și cu o depreciere considerabilă a monedei naționale.

„Pentru a atenua impactul creşterii preţurilor pe piaţă, MVM Group şi Gazprom au fost de acord cu amânarea plăţilor pentru viitoarea perioadă de iarnă. Includerea temporară a opţiunii de amânare a plăţii în contract sporeşte marja de manevră a MVM în finanţarea şi nivelul lichidităţii”, arată un comunicat al firmei ungare, citat de Reuters.

Conform unui acord semnat anul trecut, înainte de declanşarea războiului din Ucraina, Ungaria primeşte din Rusia 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Bulgaria şi Serbia, la care se adaugă un miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria. Acordul semnat de Ungaria cu Gazprom este pe o perioadă de 15 ani.

În iulie anul acesta, autorităţile de la Budapesta au solicitat Moscovei - și au obținut - majorarea livrărilor Gazprom, după ce anterior fuseseră majorate livrările prin gazoductul Turkstream. Astfel, factura Ungariei la gaze naturale a urcat cu 740 miliarde de forinţi (1,78 miliarde de dolari).

Creşterea notei de plată a importurilor Ungariei a majorat deficitul comercial, într-o perioadă în care exporturile ţării încetinesc din cauza problemelor din zona euro, principalul partener comercial. Banca Centrală a Ungariei a avertizat că deficitul de cont curent este „în zona de pericol” şi a cerut Guvernului să stabilizeze finanţele. Forintul, moneda cu cea mai slabă performanţă din Europa Centrală, care s-a depreciat cu 13 la sută în acest an, înregistra luni un nou nivel scăzut record, un euro fiind cotat la 425 de forinţi, scrie Agerpres.

Citește și: Cum a fost primit la Moscova ministrul de externe al Ungariei. Rusia transmite că vrea să-și dezvolte relația „strategică” cu Budapesta

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Germania condamnă Rusia pentru „o încercare masivă” de a împiedica moldovenii din străinătate să voteze la prezidențiale

„Declarația de la Viena”: Viktor Orban și extrema dreaptă austriacă fac front comun pentru a submina influența Comisiei Europene

Ungaria a lipsit de la o reuniune NATO care s-a ținut chiar la Budapesta. Frustrarea față de Orban, în creștere: „Vorbeşte de la sine”

Ungaria a intrat în recesiune după două trimestre consecutive de contracţie a PIB-ului

Partenerii noștri