Live

Ungaria a blocat o nouă tranșă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro

Data actualizării: Data publicării:
Premierul ungar, Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

Ungaria nu a aprobat alocarea unui noi tranșe de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro, din Fondul European pentru Pace (EPF), a declarat marți un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta, potrivit Reuters.

Fondul European pentru Pace a fost înființat în 2021, este finanțat din contribuțiile țărilor UE și vizează sporirea capacității blocului comunitar de a preveni conflictele și de a consolida securitatea internațională.

„Ungaria nu este de acord ca Uniunea Europeană, alături de alte instrumente existente, să folosească Fondul european pentru pace exclusiv pentru a sprijini Ucraina, deoarece acest lucru nu permite alocarea de fonduri suficiente pentru a promova interesele UE în alte domenii”, a transmis biroul purtătorului de cuvânt al Guvernului, într-un răspuns către Reuters.

Acesta a afirmat că alte zone în care fondurile ar putea fi utilizate sunt Balcanii sau Africa de Nord.

„Pentru guvernul ungar este esențial ca aceste aspecte să fie clarificate și de aceea nu a aprobat plata următoarei tranșe din EPF”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Cu o zi în urmă, agenția italiană de presă ANSA, citând o sursă, a anunțat că Ungaria a blocat în mod neașteptat alocarea celei de-a opta tranșe de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro. Ajutorul urma să fie alocat lunea următoare.

Budapesta, după cum a relatat agenția, a cerut garanții că banii din EPF nu vor fi cheltuiți exclusiv pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina.

UE a oferit până acum aproximativ 3,6 miliarde de euro pentru sprijin militar Ucrainei în cadrul EPF.

Ungaria, care este membră a UE și, de asemenea, NATO, a refuzat să ofere vreun echipament militar Ucrainei, care a fost invadată de forțele ruse în februarie 2022.

De asemenea, Ungaria a criticat în mod repetat sancțiunile UE împotriva Rusiei, pe care toate cele 27 de țări UE trebuie, de asemenea, să le aprobe în unanimitate, dar în cele din urmă a susținut toate măsurile convenite până acum.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia afirmă că a avertizat SUA cu 30 de minute înainte de lansarea rachetei balistice

„Al Treilea Război Mondial a început oficial”, spune fostul comandant al armatei ucrainene

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Partenerii noștri