Live

Un tribunal din Rusia a ordonat arestarea a doi jurnaliști italieni. Câți ani de închisoare riscă aceștia

Data actualizării: Data publicării:
Cei doi jurnaliști italieni riscă cinci ani de închisoare. Sursa Foto: Captura video

Un tribunal rus a ordonat luni arestarea a doi jurnalişti italieni, aflaţi în prezent în afara Rusiei, acuzaţi că au trecut ilegal frontiera din Ucraina în timp ce realizau reportaje în regiunea Kursk, unde forţele ucrainene ocupă o mică parte, informează AFP, potrivit news.ro. 

În ultimele săptămâni, Rusia şi-a intensificat investigaţiile cu privire la o duzină de jurnalişti străini acuzaţi că au intrat în Rusia în timpul avansului armatei ucrainene în regiunea Kursk în luna august.

„După ce au trecut ilegal frontiera în Rusia, Simone Traini şi Stefania Battistini au călătorit într-un vehicul al forţelor armate ucrainene spre oraşul Soudja”, a acuzat instanţa într-un comunicat pe Telegram.

Acest orăşel rusesc se află la aproximativ zece kilometri de frontieră şi este sub control ucrainean.

Cei doi jurnalişti au fost incluşi pe „lista celor căutaţi” de Rusia şi vor fi plasaţi în arest preventiv înaintea unui eventual proces de extrădare, a adăugat el.

Cei doi reporteri riscă până la cinci ani de închisoare, în conformitate cu codul penal din Rusia. 

„Mandatul de arestare împotriva a doi jurnaliști de la RAI este o nouă formă de persecuție împotriva libertății presei”, a scris ministrul italian de externe, Antonio Tajani pe X. „Guvernul italian va apăra întodeauna dreptul la informație independentă”, a mai adăugat acesta. 

 

Forţele ucrainene au atacat regiunea Kursk pe 6 august, cucerind, potrivit Kievului, câteva zeci de localităţi şi aproape o mie de kilometri pătraţi, într-o ofensivă care a luat prin surprindere armata rusă.

Anterior, Ministerul rus de Externe a convocat-o pe ambasadoarea Italiei la Moscova pentru a-i transmite un protest oficial faţă de prezenţa unei echipe a postului italian RAI. 

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mită record în Rusia: Un fost anchetator a fost condamnat la închisoare pentru că a primit șpagă de 73 milioane de dolari

Kim Jong Un l-a felicitat pe Vladimir Putin de ziua lui. Mesajul trimis la Kremlin, pentru „cel mai apropiat tovarăș”

Cine sunt principalii cumpărători ai motorinei din Rusia, după embargoul impus de UE

Avertismentul Uniunii Europene pentru Serbia. „Trebuie să ia măsuri urgente”

Partenerii noștri