Live

Galerie Foto Un medic rwandez a fost condamnat în Franţa la 24 de ani de închisoare pentru rolul său în genocidul cu 800.000 de morți din 1994

Data actualizării: Data publicării:
După genocid, mii de Hutu au fugit în Zair de teamă că vor fi victime ale răzbunării. Refugiați Hutu la întoarcerea în Rwanda, în 1996. Sursa foto: Profimedia Images

Fostul medic rwandez Sosthene Munyemana a fost condamnat la 24 de ani de închisoare de un tribunal francez pentru implicarea sa în genocidul din 1994, transmite The Guardian. Avocaţii săi au declarat că intenţionează să facă apel la verdict.

Fostul ginecolog, în vârstă de 68 de ani, a fost găsit miercuri vinovat de genocid, de crime împotriva umanităţii şi de participare la o conspiraţie pentru pregătirea acestor crime, scrie News.ro. 

Procurorul general solicitase o pedeapsă de 30 de ani, argumentând că "suma totală" a opţiunilor sale arată "trăsăturile unui genocidar".

Munyemana a fost acuzat că a ajutat la redactarea unei scrisori de susţinere a guvernului interimar de atunci, care a încurajat masacrarea minorităţii tutsi. 800.000 de persoane, majoritatea de etnie tutsi, au fost masacrate în 100 de zile.

De asemenea, el a fost acuzat că a ajutat la instalarea de baraje rutiere pentru a aduna oamenii şi că i-a ţinut în condiţii inumane în birourile guvernamentale locale înainte de a fi ucişi în prefectura Butare din sudul Rwandei, unde locuia la acea vreme.

În timpul procesului, Munyemana a contestat în mod repetat acuzaţiile, susţinând că a fost un hutu moderat care a încercat să "salveze" tutsi oferindu-le "refugiu" în birourile guvernamentale locale.

Munyemana era un apropiat al lui Jean Kambanda, şeful guvernului interimar înfiinţat după ce avionul în care se afla preşedintele de atunci, Juvénal Habyarimana, a fost doborât de o rachetă în 1994.

Procesul de la Curtea de Assize din Paris a avut loc la aproape trei decenii după ce, în 1995, a fost depusă o plângere împotriva lui Munyemana în oraşul Bordeaux din sud-vestul Franţei.

Este al şaselea proces din Franţa al unui presupus participant la masacrele în care aproximativ 800.000 de persoane, majoritatea de etnie tutsi, au fost masacrate în 100 de zile de către soldaţii hutu şi miliţiile extremiste, potrivit cifrelor ONU.

Franţa a fost una dintre principalele destinaţii pentru cei implicaţi în masacrul din Rwanda care fug de justiţia de acasă.

Rwanda, sub conducerea preşedintelui Paul Kagame, a acuzat Parisul că nu este dispus să extrădeze suspecţii de genocid sau să îi aducă în faţa justiţiei.

Din 2014, Franţa a judecat şi condamnat şase personaje, inclusiv un fost şef al spionajului, doi foşti primari şi un fost şofer de hotel.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A anunțat că soția îl părăsește după 19 ani de căsătorie: ”Mi-a dat prea multe șanse”. Care ar fi, de fapt, motivul divorțului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

11 oameni au murit din cauza virusului Marburg în Rwanda. Autorităţile apelează la vaccinuri şi tratamente experimentale

Marea Britanie anunță un „program serios” de returnare a imigranților ilegali către țările de origine

Noul premier britanic Keir Starmer renunță la expulzarea migranților ilegali în Rwanda

Guvernul britanic vrea să trimită 5.700 de imigranți în Rwanda, dar peste jumătate din ei sunt de negăsit

Partenerii noștri