Live

Un expert militar descrie sistemul de rachete care ar fi doborât avionul ucrainean în Iran: „După ce tragi, s-a terminat"

Data publicării:
Foto: Agerpres

Oficialii canadieni au declarat joi că o rachetă sol-aer a doborât avionul ucrainean în Teheran, în timp ce Guvernul din Ucraina a anunţat că a dechis o investigaţie a informaţiilor conform cărora, la faţa locului, au fost găsite resturi dintr-o rachetă rusească Tor-M1, informează Mediafax, care citează Reuters.

Rachetele Tor, numite şi SA-15 Gauntlet de către NATO, sunt un sistem de apărare cu o rază de acţiune scurtă, care integrează lansatorul de rachetă şi radarul pe un singur vehicul şenilat, scrie Reuters.

Sistemul este creat pentru a fi mobil şi letal asupra ţintelor, la altitudine de până la 6.000 de metri şi cu o razie de acţiune de 12 kilometri, potrivit Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă din SUA, care cercetează şi analizează „ameninţări catastrofice asupra securităţii naţionale şi internaţionale”.

Aeronavele militare şi rachetele de croazieră - pe care sistemul Tor a fost creat să le distrugă - îşi plănuiesc cursele pentru a evita detectarea pe radar. Acestea sunt echipate cu sisteme care derutează radarul sau semnalizatoare care se comportă ca nişte capcane pentru rachetele căutătoare de surse de căldură.

Avionul care s-a prăbuşit miercuri, Zborul 752 Ukraine International Airlines, un Boeing 737-800, ar fi furnizat un plan de zbor şi nu avea sisteme de apărare.

Este puţin probabil ca echipajul aeronavei să fi avut timp să reacţioneze la orice rachetă, spune Michael Duitsman, un cercetător la Institutul de Studii Internaţionale Middlebury.

„Probabil că nici nu au văzut-o venind. Imediat după decolare, piloţii erau preocupaţi cu alte chestii”, a mai spus Duitsman.

Rachetele Tor sunt ghidate de radar şi zboară cu o viteză de trei ori mai mare decât cea a sunetului. Dacă o rachetă este lansată către o ţintă aflată la o distanţă de 5 kilometri, poate ajunge la aceasta în 5 secunde.

Sistemtul Tor este unul dintre cele mai moderne pe care Iranul le are în dotare, a mai adăugat Duitsman, sistemul putând ataca două ţinte în acelaşi timp. Atunci cânt Iran a cumpărat sistemul de la Rusia în anii 2000 „SUA a fost îngrijorată”.

Riki Ellison, un expert în apărare şi fondator al Missile Defense Advocacy Alliance, spune că ar fi fost imposibil să evite rachetele după lansare, chiar dacă operatorii de la sol ar fi observat eroarea.

„După ce tragi cu chestiile alea, s-a terminat”, a spus Ellison.

Editor web: Vlad Mironescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia încearcă să minimalizeze speculaţiile că a fost implicată în prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines în Kazahstan

Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit

Nou bilanț după prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines în Kazahstan: 29 de supravieţuitori şi 38 de morţi

Cauza prăbușirii avionului Azerbaijan Airlines: aeronava ar fi fost lovită de antiaeriana cecenilor

Partenerii noștri