Live

Un bărbat a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Este acuzat că a filmat zone militare ruse și a ajutat Ucraina

Data publicării:
Bărbatul „a realizat înregistrări video asupra funcţionării unui sistem de apărare aeriană şi a comentat amplasarea acestuia cu scopul de a ajuta forţele armate ucrainene". Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Justiţia rusă a condamnat la 12 ani de închisoare un bărbat acuzat că a filmat zone militare ruse în scopul de a ajuta Ucraina, au informat joi agenţiile de presă ruse, citând Curtea Supremă a Crimeei, transmite AFP, potrivit Agerpres. 

Curtea Supremă a Republicii Crimeea l-a declarat vinovat de „trădare” şi l-a condamnat la o „pedeapsă de 12 ani de închisoare, care să fie ispăşită într-o colonie penitenciară cu regim sever”, au precizat serviciile sale, citate de agenţia de presă RIA Novosti.

Bărbatul, în vârstă de 33 de ani, ar fi locuit în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, dar ar fi fost arestat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) în regiunea Pskov, ce se învecinează cu Belarus, Estonia şi Letonia.

Potrivit acuzaţiei, el „a realizat înregistrări video asupra funcţionării unui sistem de apărare aeriană şi a comentat amplasarea acestuia în scopul de a ajuta forţele armate ucrainene", a precizat RIA Novosti.

Bărbatul ar fi trimis apoi aceste imagini un chatbot ucrainean pus în funcţiune pentru a aduna informaţii despre ţinte militare ruse.

Rusia a anexat Crimeea în timp ce îi înarma pe separatiştii pro-Moscova din Donbas în faţa armatei ucrainene. Comunitatea internaţională, în marea ei majoritate, nu recunoaşte această anexare.

Moscova a declanşat urmăriri împotriva a mii de cetăţeni care se opun ofensivei lansate de preşedintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei în februarie 2022 şi mulţi dintre ei, anonimi sau celebri, au fost plasaţi în detenţie sau forţaţi la exil.

Astfel, dosarele pentru „spionaj" şi „înaltă trădare" s-au înmulţit în ultimii ani în Rusia, fiind un mijloc, potrivit Kremlinului, de a reprima orice voce disidentă.

FSB, condus la sfârşitul anilor 1990 de Vladimir Putin, arestează persoane regulat, în special persoane acuzate de colaborare cu Ucraina.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țara care a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2

Ucraina lucrează la noi sisteme de apărare aeriană, anunță Zelenski, după ce Rusia a testat o nouă rachetă

Informația asupra căreia serviciile de informații ucrainene și Putin cad de acord: numărul combatanților ruși din Ucraina

Suedia răspunde la amenințările lui Putin: „Nu ne va împiedica să continuăm să sprijinim Ucraina"

Partenerii noștri