Live

Liderii UE discută azi la Bruxelles despre Rusia. Ursula von der Leyen: Avem pregătit un pachet „robust şi cuprinzător” de sancţiuni

Data actualizării: Data publicării:
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Foto: Profimedia Images

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc astăzi la Bruxelles pentru a discuta despre actuala criză de securitate de la graniţa Rusiei cu Ucraina. Întâlnirea va fi una informală, conform Politico. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că Europa „speră la tot ce e mai bun” dar în acelaşi timp „e pregătită pentru tot ce e mai rău”, în ceea ce priveşte un posibil atac al Rusiei împotriva Ucrainei, informează Politico.

„În cazul în care Kremlinul alege violenţa împotriva Ucrainei, răspunsul nostru va fi unul puternic şi unit”, a spus şefa Comisiei Europene, într-un discurs rostit în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Ursula von der Leyen a apreciat drept un semn bun decizia Rusiei de a retrage o parte din trupele şi echipamentele militare din Ucraina, dar a precizat că, în acelaşi timp UE are pregătit un pachet „robust şi cuprinzător” de sancţiuni împotriva Rusiei.

NATO şi UE cer Rusiei să-şi retragă trupele de la graniţa cu Ucraina

Ministerul rus al Apărării a publicat miercuri imagini în care afirmă că sunt prezentate coloane de tancuri și vehicule militare care părăsesc Crimeea.

Secretarul general al NATO, Jesn Stoltenberg, a spus însă că aceasta nu este o dovadă clară referitoare la o retragere a ruşilor din regiune:

„Dacă încep cu adevărat să-și retragă forțele, vom saluta acest lucru. Ei au mișcat întotdeauna forțele înainte și înapoi, așa că doar faptul că vedem mișcare a forțelor, a tancurilor de luptă, nu confirmă o retragere reală”

Stoltenberg a avertizat că Rusia continuă să menţină o forţă de invazie masivă, gata să atace oricând Ucraina.

Europarlamentarii vor întreruperea proiectului Nord Stream 2 dacă Rusia atacă Ucraina

Președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice din legislativul european au cerut Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina și din jurul acestui stat către locurile de unde au fost dislocate inițial. De asemenea, într-o declarație comună adoptată miercuri, europarlamentarii au solicitat ca proiectul Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaz din Rusia către Germania, să fie întrerupt dacă Rusia atacă Ucraina.

Concomitent, Uniunea Europeană a condamnat ferm marţi apelul deputaţilor ruşi către preşedintele Vladimir Putin pentru recunoaşterea regiunilor separatiste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk.

„Această recunoaştere ar fi o încălcare clară a acordurilor de la Minsk”, semnate sub mediere franco-germană şi care prevăd revenirea acestor teritorii în cele din urmă sub controlul Kievului, a avertizat Borrell.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a subliniat că sprijinul UE şi angajamentul „pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional rămân neclintite”.

De asemenea, şeful diplomaţiei europene a invitat Rusia să-şi „respecte angajamentele şi să se angajeze cu bună credinţă” în discuţiile cu Ucraina, Germania şi Franţa cu privire la procesul de pace în estul Ucrainei în cadrul formatului de negocieri „Normandia”.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CE aprobă schema de ajutoare de stat a României pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie

Ursula von der Leyen a acordat primul ajutor unui pasager care a suferit o urgenţă medicală în timpul zborului. Șefa CE este medic

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 790 milioane euro pentru închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului

Partenerii noștri