Live

Uniunea Europeană sărbătorește 25 de ani de Spațiu Schengen cu granițele închise. Harta restricțiilor din Europa

Data actualizării: Data publicării:
Spațiul Schengen Foto: Guliver/ Getty Images

Uniunea Europeană a marcat joi 25 de ani de la crearea Spaţiului Schengen de liberă circulaţie pe continent cu toate graniţele terestre închise sau supuse unor regimuri drastice de control, în efortul de a limita răspândirea noului coronavirus, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

Acordul de la Schengen, semnat în martie 1985 în comuna omonimă din ducatul Luxemburg în ideea de a crea o Europă tot mai integrată şi unită, a intrat în vigoare la 26 martie 1995, abolind iniţial controalele la frontierele dintre Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg, Spania şi Portugalia. În lunile şi anii care au urmat li s-au alăturat şi alte state, în prezent spaţiul Schengen numărând 26 de membri, inclusiv Elveţia şi Norvegia, care nu fac parte din blocul comunitar.

La 25 de ani de la intrarea sa în vigoare, acordul este practic suspendat din cauza coronavirusului, care a îngheţat cea mai mare parte a activităţii economice şi sociale pe continent, a bulversat lanţurile de aprovizionare şi i-a transformat pe cei mai mulţi europeni în prizonieri în propriile case.

Aeroporturile din majoritatea statelor Uniunii, cu excepţia a cinci, au introdus de asemenea restricţii la sosiri şi plecări.

Frontex, agenția europeană de frontieră, a făcut o hartă pentru a arăta diferitele măsuri aflate în vigoare pe continent.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Ce a scris presa din Kosovo, după ce au apărut imaginile cu vestiarul României la finalul meciului de la Prishtina

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Să punem capăt făţărniciei de la Bruxelles.” Peter Szijjarto îi acuză de la Chișinău pe liderii europeni că nu susțin extinderea UE

Amendată de CJUE pentru respingerea migranţilor, Ungaria sugerează că ar putea să le asigure transportul până la Bruxelles

Frontex cumpără drone pentru a urmări migranții împinși de Rusia în UE. ONG-urile critică planul Ursulei von der Leyen

Agențiile UE responsabile cu sănătatea au reacționat deficitar la debutul pandemiei de Covid-19. La fel s-ar întâmpla și acum | CCE

Partenerii noștri