Live

UE impune limite mai stricte pentru poluarea aerului: „Cel mai mare risc de mediu pentru sănătate”

Data actualizării: Data publicării:
Cetăţenii europeni vor avea dreptul la compensaţii în caz că se îmbolnăvesc din cauza nerespectării limitelor de poluare. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Miniştrii mediului din Uniunea Europeană, reuniţi luni la Luxemburg, au aprobat oficial obiective mai stricte privind poluarea aerului, care face 300.000 de victime în fiecare an în țările europene, fiind „cel mai mare risc de mediu pentru sănătate”, potrivit unui comunicat de presă al blocului comunitar.

Măsurile se vor aplica din 2030, informează Agerpres.

Circa 300.000 de decese anual în Uniunea Europeană pot fi puse pe seama poluării aerului, care reprezintă „cel mai mare risc de mediu pentru sănătate”, consemnează un comunicat al Consiliului UE.

Noile limite se referă la particulele PM10 şi PM2.5 (cu diametre sub 10, respectiv 2,5 microni - n. red.), la dioxidul de azot şi dioxidul de sulf, despre care se ştie că provoacă probleme respiratorii.

Cetăţenii europeni vor avea dreptul la compensaţii în caz că se îmbolnăvesc din cauza nerespectării limitelor, arată comunicatul citat de dpa.

Statele europene pot însă solicita amânarea în anumite condiţii a termenului-limită din 2030. Legislaţiile naţionale pentru implementarea limitelor mai stricte trebuie adoptate în termen de doi ani, iar ţările care nu respectă obiectivele pot fi amendate.
Noile valori maxime admise pentru poluarea aerului au la bază acordul la care au ajuns în februarie anul acesta reprezentanţii Parlamentului European şi ai statelor membre.

Reglementările urmează să ghideze planul de acţiune al Comisiei Europene pentru eliminarea completă a poluanţilor din aer, apă şi sol până în 2050.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Românul care a fost prins de polițiști cu 340 de km/h: ”Nu mi-au dat niciun leu amendă!”. Ce mașină conducea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peter Szijjarto: Ungaria este ferm împotriva „propunerii extrem de periculoase” de a trimite consilieri militari UE în Ucraina

UE impune sancțiuni împotriva oamenilor oligarhului pro-rus Ilan Șor. Printre cei vizați este și bașcana Găgăuziei

Uniunea Europeană adoptă noi sancțiuni împotriva Iranului. Care este motivul

Suedia vrea ca UE să clasifice Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran drept organizaţie teroristă

Partenerii noștri