Live

Summit UE maraton: Liderii UE se reunesc din nou luni după-amiază. Mesajul enigmatic al cancelarului Austriei

Data actualizării: Data publicării:
Boiko Borisov participă, la Bruxelles, la o discuție în format restrâns în cadrul negocierilor pentru Bugetul Uniunii Europene. Foto: Twitter Barend Letys

Nici a treia zi de negocieri dificile între liderii UE nu s-a încheiat cu un acord, așa că șefii de stat și de guvern și-au continuat discuțiile - nu lipsite de tensiuni - pe parcursul întregii nopți de duminică spre luni. Miza este planul de relansare a economiei Uniunii Europene după șocul provocat de pandemia de coronavirus.

ACTUALIZARE LUNI,  20 iulie, ora 10:00. După mai multe întâlniri separate la Bruxelles, președintele Consiliul European i-a adunat pe cei 27 de lideri și le-a propus un fond de reconstrucție economică de 390 de miliarde de euro în granturi directe nerambursabile, suplimentat de împrumuturi cu dobânzi mici.

Un membru al delegației franceze spune că există, acum, o șansă de a ajunge la un acord între liderii europeni.

Propunerea inițială a lui Michel prevedea 500 de miliarde de euro în granturi, însă ea a fost respinsă de liderii statelor așa-zis „cumpătate”, cel mai vocal dintre ei fiind premierul olandez Mark Rutte. Duminică seară, Rutte și omologul său austriac Sebastian Kurz, ajunseseră să accepte un fond cu 350 de miliarde de euro în granturi nerambursabile, însă s-au întâlnit cu opoziția Germaniei și Franței, susținute de o majoritate a statelor, care au cerut un fond de 400 de miliarde de euro.

ACTUALIZARE LUNI,  20 iulie, ora 7:00. Liderii UE au avut o scurtă întâlnire cu toții, luni dimineața, după discuții bilaterale și în grupuri, care s-au desfășurat în cursul nopții. Ei au convenit să aibă o nouă ședință în plen în cursul după-amiezii, la ora 16:00, ora Bruxelles-ului, ora 17:00, ora Bucureștiului, a anunțat purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European.

Potrivit unor surse diplomatice citate de politico.eu, ei tot nu ar fi ajuns la un acord în privința modului în care să împartă sutele de miliarde din planul de relansare între granturi (fonduri nerambursabile) și împrumuturi.

Totuși, cancelarul Austriei, una dintre țările „austere”, care au blocat obținerea unui acord, a postat pe Twitter un mesaj destul de enigmatic: „Negocieri dure tocmai s-au încheiat, putem fi foarte satisfăcuți cu rezultatul de azi. Vom continua după-amiază”, a scris Sebastian Kurz, fără să precizeze totuși care este rezultatul de care este mulțumit.

ACTUALIZARE LUNI, 20 IULIE, ORA 6:00. Întâlnirile bilaterale ale președintelui Consiliului European se apropie de sfârșit, iar șefii de state și de guverne au fost anunțați să fie gata să se reunească în plen. Unii oficiali spun că asta este o veste bună, pentru că liderii indicaseră clar că nu se vor reuni din nou în plen până când nu va exista un acord pe tema fondurilor din planul de relansare. 

S-ar părea că până la urmă soluția de compromis se îndereaptă spre a împărți fondul inițial, așa cum era el propus de Comisia Europeană, în valoare de 750 de miliarde de euro, în două: 375 de miliarde de euro pentru granturi (fonduri nerambursabile), 375 de miliarde de euro pentru împrumuturi. 

ACTUALIZARE LUNI, 20 IULIE, ORA 5:00 Summitul UE continuă și la această oră. Președintele Consiliului European, Charles Michel, discută din nou cu fiecare lider în parte. Se estimează că va mai dura câteva ore, iar summitul a intrat deja în a patra zi. Diplomații de la Reprezentanța Maltei la Uniunea Europeană au postat pe Twitter o fotografie amuzată cu mesajul că încă nu și-au pierdut speranța și speră să țină „ochii deschiși”. 

ACTUALIZARE duminică, 19 iulie, ora 23:55. Sumitul UE continuă pe parcursul nopții. Liderii UE sunt încă departe de consens și discuțiile sunt tensionate. Statele așa-zis „austere” au readus în prim-plan chestiunea condiționării fondurilor de respectarea principiilor statului de drept, ceea ce determină un nou blocaj.

ACTUALIZARE duminică, 19 iulie, ora 21:45 O nouă propunere de compromis la summitul UE: Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca, aşa-numitul grup al ţărilor „austere”, au sugerat duminică seară, la reuniunea specială a Consiliului European de la Bruxelles, o scădere a valorii pachetului general de relansare economică de la 750 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, în scopul deblocării discuţiilor dintre liderii statelor membre.

Potrivit propunerii, jumătate din aceste 700 de miliarde de euro ar urma să fie plătite ca fonduri nerambursabile (granturi), iar cealaltă jumătate ca împrumuturi.

Premierul Luxemburgului: Europa nu e un aprozar!

ACTUALIZARE duminică, 19 iulie, ora 18:00. „Europa nu este un aprozar, de unde fiecare își poate alege ce-și dorește”, a declarat premierul Luxemburgului, iar declarația sa aruncă o lumină asupra situației tensionate de la summitul UE. De trei zile, Bruxelles-ul este scena unor neînțelegeri cum rar s-au mai văzut în ultimii ani în sânul Uniunii Europene. 

„Trebuie să recunosc că Michel (Charles Michel, președintele Consiliului European - n.red.) nu are o sarcină ușoară. Rar am văzut în șapte ani opinii atât de diferite în atât de multe privințe. E trist că în 2020 trebuie să reamintim că UE se referă, dincolo de toate, la drepturi, valori, lucruri foarte importante. Nu putem accepta ca aceste valori, care reprezintă coloană vertebrală a Uniunii Europene, să fie puse la îndoială de unii. Fiindcă Europa nu este un aprozar unde îți poți alege ceea ce vrei. Europa se referă, mai presus de orice, la valorile pe care le protejăm”, a spus Xavier Bettel, premierul Luxemburgului.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European a publicat pe Twitter poze de la negocierile pe care Charles Michel le poartă din nou cu lideri din Europa, pe grupuri de interese. Într-una din fotografii, președintele Consiliului European discută cu reprezentanții Grupului de la Vișegrad, în altă fotografie Charles Michel stă la masă cu președintele Klaus Iohannis și premierul Bulgariei, Boiko Borisov.

Klaus Iohannis, optimism moderat

Președintele Klaus Iohannis a declarat duminică, la Bruxelles, că speră ca negocierile cu liderii europeni pentru planul de relansare economică la nivelul UE să se finalizeze cu un acord, dar a precizat că este „moderat optimist”. El se așteapta la negocieri care ar putea dura toată noaptea.

În ceea ce-l privește pe premierul bulgar Boiko Borisov, acesta a anunţat că susţine ţările membre ale Uniunii Europene care în discuţiile de la summitul de la Bruxelles privind planul de relansare economică au afirmat că doresc corelarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept, o poziție cu care premierul Ungariei, de pildă, nu este de acord. Viktor Orban consideră că statele care nu acceptă normele statului de drept trebuie excluse din UE, nu sancţionate financiar. De aceea, el pledează pentru separarea abordărilor politice de cele economice. 

ACTUALIZARE Cancelarul german Angela Merkel a estimat că este "posibil" ca cei 27, reuniţi de vineri la Bruxelles, să nu ajungă nici duminică la un acord asupra planului de relansare post-coronavirus, asupra căruia se menţin divergenţe profunde, informează AFP şi dpa.

"Există multă bunăvoinţă (...), însă este de asemenea posibil ca astăzi (duminică) să nu se ajungă la niciun rezultat", a declarat Angela Merkel la sosirea la summit pentru o nouă zi de negocieri pe care ea a calificat-o drept "decisivă".

"Nu pot spune nici acum dacă va fi găsită o soluţie", a insistat ea.


Cea mai mare problemă o reprezintă valoarea fondurilor neremabursabile - 500 de miliarde de euro a fost propunerea inițială a Comisiei Europene, apoi suma a tot fost modificată. Suedia ar fi avansat chiar o sumă sensibil mai mică - 150 de miliarde de euro.

Treptat, valoarea ajutorului economic a fost eclipsată de cererea Olandei, sprijinită și de alte țări, privind legarea banilor de respectarea statului de drept și de reforme structurale. S-a conturat astfel și o poziție adversă, reprezentată de Ungaria și sprijinită de Polonia, iar negocierile au intrat din nou în impas.

Duminică, președintele Consiliului European va prezenta o nouă variantă, după ce a stat azi-noapte târziu la negocieri cu președintele Franței, cancelarul Germaniei și țările reticente.  


ACTUALIZARE.  Liderii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au decis să se întâlnească din nou duminică la prânz pentru a continua discuţiile pe marginea planului de relansare economică post-coronavirus. 

Dar liderii au eșuat și sâmbătă seară, pentru a doua oară, să ajungă la un acord. 


Blocajul de la summitul Uniunii Europene a continuat și sâmbătă la Bruxelles, unde liderii celor 27 de state membre ale Uniunii încearcă să ajungă la un compromis privind planul de relansare economică după pandemia de coronavirus. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a înaintat o propunere de compromis: a modificat raportul dintre împrumuturile și subvențiile acordate statelor afectate de pandemie. Charles Michel vrea acum o reducere a subvențiilor cu 50 de miliarde de euro și o creștere a creditelor cu aceeași sumă.

Este o decizie prin care se urmărește în special liniștirea Olandei, țară care se opune unor granturi prea mari. 

Planul prevede, de asemenea, un mecanism de urgență, prin care fondurile să fie blocate în cazul în care un stat UE nu respectă reformele solicitate. Sunt lucruri asupra cărora cei 27 de lideri au discutat întreaga zi, în cadru restrâns. Observatorii se așteptau ca întâlnirea în plen să se prelungească până târziu în noapte, din moment ce există în continuare mari diferențe de opinie.

Cu toate acestea, o rază de speranță vine de la premierul Estoniei: „O înțelegere pare realizabilă”, a declarat el într-o intervenție la postul național de radio. 

Angela Merkel discută cu Emmanuel Macron. Foto: Profimedia Images

Pe lângă pachetul de relansare economică, liderii europeni trebuie să-și dea acordul final și pe bugetul de peste o mie de miliarde de euro al Uniunii, pentru următorii șapte ani.

Din surse apropiate discuţiilor, AFP, preluată de Agerpres, a aflat că planul prezentat de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, se bucură de o susţinere „importantă”, dar procesul de negociere este în continuare „dificil şi laborios”, afirmă o altă sursă a aceleiaşi agenţii.

Premierul italian Giusppe Conte a apreciat că negocierile sunt „mult mai dificile decât se aştepta” şi a menţionat chiar un „impas”, fără a face alte precizări. El şi-a manifestat nemulţumirea că „Olanda şi ceilalţi adepți ai austerității nu înţeleg necesitatea unei reacţii puternice”.

Un diplomat olandez recunoscuse deja că propunerea făcută în cursul dimineţii reprezintă „un pas în direcţia corectă”.

Alături de Olanda, din grupul statelor „austere”, care susţin acordarea unui volum cât mai mic de credite nerambursabile pentru ţările afectate mai grav de epidemia de coronavirus, se află Austria, Danemarca şi Suedia. Finlanda are de asemenea o poziţie apropiată de acestea.

„Aşa cum era de aşteptat, este o bătălie grea, o negociere dură, dar mergem în direcţia bună şi a asta e cel mai important”, a declarat presei cancelarul austriac Sebastian Kurz.

Citiți și: Klaus Iohannis, înaintea Summitului UE de la Bruxelles: Se negociază sume foarte mari. Avem șanse la o finanțare consistentă

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Parchetul European face percheziţii în judeţul Maramureş, într-un dosar de fraudă cu subvenţii în valoare de 2 milioane de euro

Acord între instituțiile europene pe bugetul UE pentru 2025: sunt alocate cu 10,5 miliarde de euro mai multe fonduri față de 2023

Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri cu bani de la UE

Cel mai bogat oier din România a fost reţinut pentru o fraudă de peste 2 milioane de euro cu fonduri europene

Partenerii noștri