Tensiuni la summitul UE. Premierul Italiei către cel al Olandei: N-o să fii mult timp un erou!; Macron a dat cu pumnul în masă

Data actualizării: Data publicării:
Giuseppe Conte, premierul Italiei, și Mark Rutte, premierul Olandei, se salută cu salutul din pandemie înaintea discuțiilor de la summitul UE
Giuseppe Conte, premierul Italiei, și Mark Rutte, premierul Olandei, se salută înaintea discuțiilor de la summitul UE Foto: Profimedia

Discuțiile în grup restrâns între liderii UE, care au avut loc duminică, în a treia zi a summitului lor prelungit, nu au fost lipsite de tensiuni, în încercarea ficărei părți de a-și impune punctul de vedere.

Olanda, Suedia, Danemarca și Austria, cărora li s-a spus grupul statelor „austere”, sunt cele care au susținut o micșorare a fondurilor nerambursabile prevăzute a fi acordate prin planul de relansare economică după pandemia de coronavirus.

În timpul unei reuniuni cu liderii din aceste țări, premierul italian Giuseppe Conte l-a avertizat pe omologul său olandez Mark Rutte în privința riscului de a bloca un acord, a declarat un oficial italian, citat sub acoperirea anonimatului de site-ul politico.eu.

Poate că în țara ta o să fii erou pentru câteva zile, dar după câteva săptămâni, vei fi arătat cu degetul de toți cetățenii europeni pentru blocarea unui răspuns european adecvat și eficient”, i-ar fi spus Conte lui Rutte, potrivit oficialului italian. 

Premierul italian a subliniat totodată că dacă UE înregistrează un eșec în privința obținerii unui acord la acest summit, costul real al planului de relansare ar putea fi de două sau chiar de trei ori mai mare. Opoziția Olandei în ceea ce privește fondurile pentru împrumuturi și fondurile pentru granturi riscă să distrugă piața unică europeană, a mai avertizat premierul italian, conform aceleiași surse. 

Condiționarea fondurilor de statul de drept, adusă din nou în discuție

După o pauză luată aproape de miezul nopții, summitul liderilor europeni continua, în noaptea de duminică spre luni. Încă existau dezacorduri. Finlanda, Austria și Olanda încercau să pună presiune pe condiționarea fondurilor de respectarea statului de drept, a declarat un oficial. 

austerii si finalnda aliata - politico
Summit UE pentru banii post-pandemie. Liderii celor patru țări „austere” (Olanda, Austria, Danemarca și Suedia) s-au întâlnit cu aliata lor, Sanna Mirella Marin, premierul din Finlanda Foto: politico.eu

Președintele Klaus Iohannis, care duminică, înainte de începerea unui nou set de discuții, se declara de un „optimism moderat”, avertizase că summitul extraordinar s-ar putea prelungi pe durata întregii nopți.

„Negocierile încă sunt foarte dificile”, a declarat un diplomat UE pentru politico.eu. „Austerii continuă să blocheze acordul. Kurz (Sebastian Kurz, cancelarul Austriei - n.r.) nu ascultă”, a spus diplomatul. El a confirmat că olandezii și austriecii au ridicat chestiunea statului de drept pentru a bloca discuțiile. 

Președintele Franței, Emmanuel Macron, „a lovit masa cu pumnul”, a mai dezvăluit diplomatul. Președintele francez discută cu premierul suedez Stefan Löfven, iar aceste discuții bilaterale continuă, a mai spus diplomatul.

S-a adus în discuție soluția de compromis ca fondurile nerambursabile să fie reduse la 375 de miliarde de euro (față de 500 de miliarde cât era propunerea inițială), dar președintele Franței se opune. Poziția cancelarului german Angela Merkell nu este foarte clară, însă țări precum Italia și Spania se opun vehement reducerii sumei pentru granturi. 

„Austerii” au spus că sunt gata să accepte ca planul de relansare de 700 de miliarde de euro să fie împărțit jumătate pentru granturi, jumătate pentru împrumuturi, însă Macron respinge ideea, insistând să fie cel puțin 400 de miliarde de euro pentru fondurile nerambursabile. 

Până la urmă, discuțiile au continuat toată noaptea și tot nu s-a ajuns la un acord. Luni dimineață, epuizați, liderii europeni au convenit să se vadă din nou în cursul după-amiezii. Totuși, faptul că au prelungit cu două zile acest summit-maraton și nu au plecat încă acasă poate fi indiciul unei vești bune: s-ar putea să fie aproape de un acord. Miza, împărțirea banilor cu care țările din UE să fie ajutate să-și revină după criza fără precedent provocată de coronavirus, este mult prea importantă.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...