Suedia ar da câte 30.000 de euro imigranților care vor să plece acasă. Reorientarea politicii, după ani de relaxare
Guvernul suedez propune majorarea până la 350.000 de coroane suedeze (peste 30.000 de euro) în 2026 a alocaţiei ce ar fi acordată fiecărui migrant care acceptă să se repatrieze, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.
Cunoscută timp de mulți ani ca o destinație foarte bună pentru refugiați, grație ajutoarelor consistente pe care le oferea celor veniți din zone de conflict, țara scandinavă se pare că a constatat că o parte dintre aceștia nu reușesc sau nu doresc să se integreze în societate.
Așa că Johan Forssell, noul ministru al Migrației din Guvernul de la Stockholm a spus în a doua zi de mandat că examinează ideea de a oferi, începând cu 2026, echivalentul a până la 30 000 de euro tuturor imigranților care nu „se simt bine în Suedia, nu reușesc să se integreze” și care hotărăsc să se întoarcă în țările de unde au venit.
”Facem noi paşi în reorientarea politicii privind migraţia”, a precizat într-un comunicat ministrul Migraţiei, Johan Forssell, al cărui guvern este sprijinit de partidul de extremă dreapta Democraţii Suediei (SD).
În prezent, alocaţia de repatriere este de maximum 10.000 de coroane pentru un adult, 5.000 pentru un copil şi 40.000 pentru o familie.
”Această alocaţie există din 1984, dar este relativ puţin cunoscută, este redusă şi puţine persoane o utilizează”, a spus Ludvig Aspling, deputat SD, în conferinţa de presă de prezentare a politicii de migraţie.
Un raport de anchetă comandat de Guvern şi făcut public în august a recomandat însă guvernului să nu crească substanţial această alocaţie, considerând că va fi puţin puţin eficientă în raport cu costurile.
În august, Guvernul a anunţat că, în 2024, numărul persoanelor care părăsesc Suedia ar urma să-l depăşească, pentru prima dată în peste 50 de ani, pe cel al imigranţilor.
Liderul conservatorilor suedezi, Ulf Kristersson, a devenit prim-ministru în octombrie 2022, formând un bloc majoritar cu ajutorul SD şi pe baza unui program de coaliţie ce prevede o reducere puternică a imigraţiei.
Suedia a primit un mare număr de imigranţi începând din anii 1990, mai ales din fosta Iugoslavie, Siria, Afganistan, Somalia, Iran şi Irak.
Editor : M.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News