Live

Soldații nord-coreeni au intrat în luptă pe frontul din Kursk, spune Zelenski. „Avem informații că i-ar putea folosi și în alte zone”

Data actualizării: Data publicării:
Soldații nord-coreeni au fost deja filmați în Rusia, unde au avut câteva confruntări limitate cu trupele ucrainene din regiunea Kursk. Colaj foto: Profimedia / X

Trupe nord-coreene trimise de Phenian în sprijinul Rusiei în războiul cu Ucraina au fost introduse în luptă în porţiunea de teritoriu ocupat de trupele ucrainene în provincia rusă Kursk, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

„Există informaţii preliminare conform cărora ruşii au început să folosească soldaţi nord-coreeni în asalturi, într-o cantitate notabilă”, a spus Zelenski în mesajul său către naţiune, transmis în fiecare seară de când a început războiul, notează Agerpres.

„Ruşii îi integrează în unităţi combinate şi îi folosesc în operaţiunile din regiunea Kursk. Deocamdată, doar acolo. Dar avem informaţii care arată că i-ar putea folosi şi în alte părţi ale frontului”, a susţinut preşedintele ucrainean.

Zelenski, care a mai spus şi într-unul din mesajele sale din noiembrie să soldaţi nord-coreeni fuseseră atunci angajaţi în luptele din Kursk, a mai susţinut sâmbătă că trupele nord-coreene suferă „deja pierderi notabile”. Potrivit Washingtonului, peste 10.000 de soldaţi nord-coreeni au fost trimişi de Phenian în sprijinul Rusiei.

Pe de altă parte, Zelenski a acuzat Rusia că a escaladat astfel războiul către „o altă etapă”. „Dacă aceasta nu este o escaladare, atunci care ar fi escaladarea despre care vorbesc mulţi?”, a continuat el, făcând o aluzie critică la partenerii occidentali ai Ucrainei reticenţi să ofere Kievului tot sprijinul militar de teama unei confruntări directe cu Rusia.

Incursiunea ucraineană în regiunea Kursk, lansată pe 6 august, cea mai mare ofensivă pe teritoriul Rusiei de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a luat Moscova prin surprindere în acea zonă slab apărată şi a fost o lovitură umilitoare pentru Kremlin.

Ucraina a revendicat iniţial ocuparea a peste 1.000 de kilometri pătraţi în regiunea Kursk, dar Rusia a recuperat în timpul scurs de atunci circa jumătate din teritoriul pierdut acolo, conform Moscovei şi unor surse occidentale.

Această operaţiune ucraineană în Kursk nu şi-a atins însă obiectivul de a relaxa presiunea rusă pe frontul din estul Ucrainei, unde trupele ruse îşi continuă înaintarea şi sunt aproape de cucerirea unor avanposturi ucrainene cheie, precum oraşele Kurahove şi Pokrovsk.

Conform presei ruse de opoziţie, preşedintele rus Vladimir Putin ar fi trasat armatei sale sarcina să elibereze complet regiunea Kursk până pe 20 ianuarie, data învestirii noului preşedinte american Donald Trump.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina vrea scuze de la FIFA după ce forul fotbalistic a folosit o hartă a țării care nu include Crimeea

Echipa Trump negociază sfârșitul războiului din Ucraina. Președintele ales ar fi în discuții cu Joe Biden și oficiali ucraineni

Cum răstălmăcește ambasada rusă un comunicat MapN despre pericolele la adresa României. Studiu de caz: minele din Marea Neagră

Ucraina vrea să deschidă 11 puncte de trecere a frontierei cu România

Partenerii noștri