Live

România, printre țările UE cu cele mai mari creşteri ale emisiilor de CO2 generate de utilizarea energiei (Eurostat)

Data publicării:
UE ar trebui să-şi reducă în total emisiile cu 40% până în 2030. Foto: Getty Images

Emisiile de dioxid de carbon (CO2) generate în Uniunea Europeană prin arderea combustibililor fosili - în principal petrol şi produse petroliere, gaze naturale, cărbune şi turbă - au crescut cu 6,3% în 2021, când majoritatea restricţiilor au fost ridicate, comparativ cu 2020, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). România se numără printre țările ale căror emisii au crescut mai mult decât media europeană.

Cele mai mari creşteri ale emisiilor de CO2 generate de utilizarea energiei în 2021 față de 2020 s-au înregistrat în Bulgaria (18%), Estonia (13,1%), Slovacia (11,4%), Italia (10,6%), Polonia (8,6%), Spania (7,4%) şi România (6,6%), toate mai mari decât media europeană.

Singurele două ţări cu o scădere estimată a emisiilor de CO2 sunt Portugalia (minus 5,5%) şi Finlanda (minus 1,5%), potrivit datelor Eurostat, consultate de Agerpres.

În 2021, creşterea emisiilor de CO2 a fost cauzată în principal de majorarea utilizării combustibililor fosili solizi (care au contribuit cu peste 50% la această creştere), în timp ce combustibilii lichizi au fost responsabili pentru mai mult de 29% din creştere, iar gazele naturale pentru 21%. A fost redusă folosirea turbei, ceea ce a atenuat uşor creşterea emisiilor de CO2 în UE.

Emisiile de CO2 din arderea combustibililor fosili provin din ţările unde se arde combustibilul pentru generarea electricităţii, pentru transport, producţia de oţel etc., ceea ce influenţează importurile şi exporturile de produse energetice. De exemplu, importul cărbunelui pentru generarea electricităţii duce la creşterea emisiilor în ţara importatoare.

În contrast, importurile de electricitate nu afectează emisiile ţării importatoare, deoarece acestea sunt raportate în statul exportator unde este produsă electricitatea.

Creșterea emisiilor de CO2 în țările UE în 2021, față de 2020. Sursă: Eurostat

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România a fost al șaptelea producător agricol din Uniunea Europeană, anul trecut

România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time. De ce le ocolesc firmele. Explicațiile specialiștilor

Gazda conferinței pentru climă COP29 spune că „petrolul este un dar de la Dumnezeu” 

De ce trăiesc românii cu 5 ani mai puțin decât ceilalți europeni. Femeile, mai longevive decât bărbații. Explicațiile specialiștilor

Partenerii noștri