Reacția Ungariei după ce Bruxelles-ul a recomandat suspendarea fondurilor din cauza corupției: Nu vrem să păcălim Comisia Europeană
Ungaria transmite un mesaj optimist și promite că îşi va îndeplini toate angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene pentru a putea beneficia de fondurile UE, după ce executivul comunitar a propus suspendarea a circa 7,5 miliarde de euro, din cauza corupţiei, relatează Reuters.
Într-o declaraţie făcută duminică, ministrul ungar al dezvoltării, Tibor Navracsics, responsabil de negocierile cu UE, şi-a exprimat speranţa că măsurile luate de Ungaria vor fi suficiente pentru a convinge Comisia Europeană că vor fi implementate dispozițiile necesare pentru protejarea fondurilor comunitare.
Tibor Navracsics a spus că Ungaria va respecta toate cele 17 angajamente asumate față de Comisia Europeană pentru a evita pierderea finanțării. „Ungaria nu și-a luat niște angajamente pentru a păcăli Comisia”, a declarat Navracsics într-o conferință de presă. „Ne-am asumat niște angajamente despre care știm că pot fi puse în aplicare, prin urmare, nu ne vom confrunta cu o pierdere de fonduri”, a declarat ministrul dezvoltării.
Comisia Europeană a propus duminică statelor membre ale UE să suspende 7,5 miliarde de euro din finanţarea europeană pentru Ungaria, din cauza riscurilor legate de corupţie, până la implementarea reformelor cerute.
Comisarul UE pentru buget: Un pas semnificativ în direcția corectă, dar trebuie să vedem rezultate
„Ungaria s-a angajat să informeze Comisia cu privire la punerea în aplicare a măsurilor de remediere a situaţiei până la 19 noiembrie. Vom reevalua situaţia şi vom acţiona în consecinţă”, a anunțat comisarul UE pentru buget, Johannes Hahn, într-o conferinţă de presă.
Hahn a adăugat că această promisiune a Ungariei de a răspunde criticilor UE este un pas semnificativ în direcția corectă, dar trebuie să se traducă în noi legi și acțiuni concrete pentru a convinge blocul european.
Decizia finală în ceea ce privește sancționarea Budapestei revine Consiliului European, instituţie ce reprezintă la nivel înalt statele membre şi care va avea la dispoziţie o lună pentru a lua o hotărâre. Perioada poate fi prelungită cu încă două luni.
Orban promite o nouă agenție anticorupție
În ultimele săptămâni, guvernul Orban a promis crearea unei noi agenții anticorupție, în condițiile în care Budapesta este strâmtorată și trebuie să găsească bani pentru economia aflată în dificultate și pentru a întări forintul, moneda cu cea mai mare devalorizare din regiunea estică a blocului european.
Ministrul Navracsics a declarat că guvernul lui Orban va înainta vineri parlamentului legile pentru înființarea unei noi autorități independente anticorupție care să monitorizeze achizițiile publice cu fonduri UE, urmând ca organismul să fie lansat până în a doua jumătate a lunii noiembrie.
Ungaria s-a angajat, de asemenea, să pună în aplicare alte câteva măsuri de protecție în fața corupției, inclusiv norme mai stricte referitoare la conflictele de interese, extinderea domeniului de aplicare a declarațiilor financiare și sporirea puterii judecătorilor de a urmări suspiciunile de corupție.
Navracsics și-a exprimat speranța că executivul comunitar va fi mulțumit de punerea în aplicare a reformelor și până la 19 noiembrie își va retrage propunerea de sancționare a Ungariei.
Reuters amintește că în 2018 a documentat modul în care Viktor Orban canalizează fondurile pentru dezvoltare ale UE către prietenii și familia sa, o practică despre care organizațiile pentru drepturile omului spun că a îmbogățit considerabil cercul său de apropiați și i-a permis lui Orban, în vârstă de 59 de ani, să-și consolideze rămânerea la putere.
Ungaria a avut nereguli în aproape 4% din cheltuielile cu fondurile UE în perioada 2015-2019, potrivit OLAF, organismul antifraudă al blocului comunitar, de departe find cel mai slab rezultat dintre cele 27 de țări ale UE, menționează Reuters.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News