Live

Theresa May amână votul privind Brexitul şi anunţă că va avea discuţii de urgenţă cu liderii UE

Data actualizării: Data publicării:
Brexit-ul s-ar putea amâna/ FOTO: Guliver / Getty Images

Premierul Theresa May a confirmat, într-un discurs ţinut în Camera Comunelor, amânarea votului asupra acordului privind Brexitului şi a susţinut că va avea discuţii de urgenţă cu liderii UE, scrie The Guardian.

ACTUALIZARE 17:45 - Premierul britanic a afirmat că există susţinere pentru multe părţi ale acordului, această afirmaţie fiind primită cu râsete de parlamentari. Însă, a precizat ea, mulţi se opun soluţiei de rezervă privind graniţa din Irlanda de Nord, iar dacă votul ar fi avut loc, acordul nu ar fi fost aprobat, astfel că a trebuit să fie amânat.

Ea a adăugat că va organiza întâlniri de urgenţă cu liderii UE pentru a discuta despre posibile modificări ale soluţiei de rezervă privind graniţa din Irlanda de Nord.

May a declarat că a vizitat graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord şi că oamenii de acolo vor să îşi continue vieţile la fel ca până acum, fără o graniţă strictă.

May nu a precizat pentru ce dată va fi amânat votul, însă a sugerat că ar putea avea loc până pe 21 ianuarie.

Citiți și: 
Oficialii UE resping o renegociere cu May. Premierul britanic a cerut acest lucru după ce a amânat votul din Parlament

Liderul opoziţiei, Jeremy Corbyn, i-a transmis lui May că nu are rost să aducă în faţa parlamentarilor „acelaşi acord”.

El a întrebat-o pe May dacă doreşte schimbări substanţiale sau doar unele minore. Corbyn a precizat că dacă premierul nu poate renegocia acest acord, atunci ar trebui să îşi dea demisia.

May a răspuns că acest acord este cel mai bun pentru a respecta rezultatele referendumului şi pentru a proteja locurile de muncă. Ea a precizat că Corbyn a refuzat să accepte orice acord care ar fi implicat o soluţie de rezervă privind graniţa irlandeză. May îşi doreşte ca Marea Britanie să poată renegocia acordurile privind comerţul, însă acest lucru nu ar fi posibil în planul Partidului Laburist de a rămâne în uniunea vamală.


Știrea inițială:

Votul privind Brexitul, care ar fi trebuit să aibă loc marți în Camera Comunelor, ar putea fi amânat. Theresa May ar fi luat această decizie în urma consultărilor cu miniștrii săi, consultări care au avut loc luni dimineaţă.

Concluzia a fost că acordul urma să fie, cel mai probabil, respins de parlamentarii britanici.

La ora 17.30, ora României, premierul Theresa May va face o declaraţie de la tribuna Camerei Comunelor.

Citiți și    Rețelele lui Dragnea. Cine este fostul dușman care i-a pus la picioare mafia din Justiție

Tot astăzi, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord este liber să revoce în mod unilateral notificarea intenţiei sale de retragere din UE, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Decizia de a revoca Brexit-ul ar fi o opţiune „suverană”, a susţinut instanţa europeană.

La începutul lunii octombrie, Curtea Supremă a Scoţiei a anunţat că a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru o hotărâre preliminară cu privire la posibilitatea ca Marea Britanie să poată revoca unilateral decizia de a ieşi din Uniunea Europeană.

Deputaţi scoţieni reprezentând circumscripţii care, la referendumul din iunie 2016, au votat masiv pentru menţinerea Regatului Unit în UE, au înaintat o petiţie Curţii Supreme, în tentativa de a dovedi că acesta are o opţiune unilaterală de a rămâne în blocul comunitar.

Ei susţin că, deşi nu există nicio incertitudine din punct de vedere juridic că Marea Britanie ar putea opri Brexit-ul cu acordul celorlalte 27 state membre, ar trebui să caute să instituie un drept juridic de a face aceasta în mod unilateral, indiferent de poziţia blocului comunitar.

Petiţionarii mai afirmă că parlamentul de la Londra ar trebui să aibă dreptul de a revoca declanşarea Articolului 50 din Tratatul UE, fără a cere permisiunea celorlalte 27 state membre ale UE. Ei argumentează că este necesară certitudine juridică în privinţa acestui proces înaintea oricărui vot al parlamentului britanic, întrucât niciun stat nu s-a mai retras până acum din Uniunea Europeană.

Guvernul de la Londra a menţionat, totuşi, că problema este una pur ipotetică întrucât nu intenţionează să revoce notificarea intenţiei de ieşire din UE.

Cazul a fost soluţionat în procedură accelerată de CJUE ca urmare a calendarului foarte strâns al Brexit-ului. Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea Europeană la 29 martie 2019.

Surse: Digi24, Agerpres, News.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Juncker, explicație amuzantă pentru rana de pe obraz: "Să nu credeţi că doamna May mi-a provocat-o"

VIDEO. Momentul stânjenitor prin care premierul Marii Britanii a trecut în Camera Comunelor

"E periculos aici". Ce au pățit după Brexit doi români din Marea Britanie

Partenerii noștri