Live

Premierul Poloniei evocă un „război mondial” în disputa cu UE. Reacția Comisiei Europene

Data publicării:
Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a denunţat, luni, afirmaţiile premierului Poloniei, Mateusz Morawiecki, care a respins presiunile Bruxellesului şi a cerut evitarea unui nou „război mondial” din cauza disputelor privind statul de drept. Ulterior, Varşovia a explicat că a fost vorba de o figură de stil.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat într-un interviu pentru Financial Times că Uniunea Europeană exercită presiuni „cu pistolul la cap” asupra guvernului de la Varşovia. Morawiecki recomandă Bruxellesului să evite ameninţările cu sancţiuni juridice şi financiare.

Uniunea Europeană a ameninţat Polonia cu suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE şi cu sancţiuni financiare, după decizia Tribunalului Constituţional de la Varşovia, care a constatat incompatibilităţi cu legislaţia comunitară.

Întrebat despre eventualele sancţiuni, Mateusz Morawiecki a declarat în interviul pentru FT, potrivit Mediafax: „Ce se va întâmpla în cazul în care Comisia Europeană declanşează al treilea război mondial? Dacă declanşează al treilea război mondial, noi ne vom apăra drepturile cu toate armele pe care le avem la dispoziţie”.

Mateusz Morawiecki a sugerat că Polonia ar putea bloca aprobarea planului climatic al Uniunii Europene. „Dacă cineva ne va ataca în mod total incorect, ne vom apăra în orice mod posibil. Deja simţim că Bruxellesul are o abordare discriminatorie, de tipul dictatelor. Dar dacă aceste lucruri se vor înrăutăţi şi mai mult, va trebui să ne regândim strategia”, a subliniat Mateusz Morawiecki.

Reacția Comisiei

Comisia Europeană a reacţionat vehement la afirmaţiile premierului Poloniei. „Uniunea Europeană este un proiect care a contribuit cu succes la stabilirea păcii durabile între statele membre. Nu există loc pentru o retorică referitoare la război”, a declarat luni Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de agenţia Associated Press.

Şi opoziţia poloneză a criticat declaraţiile premierului. „Am impresia că domnul Morawiecki are în ultima vreme probleme cu limba engleză sau că şi-a pierdut minţile", a reacţionat eurodeputatul Marek Belka, fost premier al Poloniei.

„În politică, stupiditatea cauzează cele mai grave situaţii nefericite", a declarat, la rândul său, Donald Tusk, liderul formaţiunii Platforma Civică, al Partidului Popular European (PPE), fost premier al Poloniei şi fost preşedinte al Consiliului European.

Pe fondul criticilor, Piotr Müller, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia, a transmis că premierul Mateusz Morawiecki vorbea la figurat.

Criză la nivel european

Uniunea Europeană critică de mulţi ani reformele în sistemul judiciar aplicate de Guvernul de la Varşovia, dar tensiunile s-au amplificat recent, după ce Tribunalul Constituţional din Polonia a contestat supremaţia dreptului comunitar. În contextul tensiunilor, au apărut speculaţii că Polonia s-ar putea retrage din Uniunea Europeană, dar premierul Mateusz Morawiecki a dat asigurări că Guvernul de la Varşovia nu doreşte acest lucru.

Mateusz Morawiecki a denunţat în mod repetat presiunile exercitate de Bruxelles şi aplicarea standardelor duble, amintind că Uniunea Europeană nu este un stat. „Pentru Polonia, integrarea europeană este o opţiune în direcţia civilizaţiei, suntem aici, este locul nostru şi nu plecăm nicăieri, vrem ca Europa să redevină puternică, ambiţioasă şi curajoasă. De prea multe ori, Europa aplică standarde duble. Nu trebuie să luptăm unii cu alţii, nu trebuie să căutăm vinovaţi acolo unde nu există. Polonia este atacată în mod tendenţios şi nejustificat. Regulile jocului trebuie să fie egale pentru toţi. Nu este admis să se vorbească despre sancţiuni. Noi respingem limbajul ameninţărilor şi şantajului", a afirmat Mateusz Morawiecki săptămâna trecută.

„Uniunea Europeană este un mare succes al ţărilor europene, o puternică alianţă economică, politică şi socială, cea mai dezvoltată organizaţie din istorie. Însă Uniunea Europeană nu este un stat, ci are state membre. Statele sunt cele care rămân suverane, deasupra tratatelor. Noi am transferat prin tratate anumite competenţe Uniunii Europene, dar nu toate competenţele. Competenţele UE au limite, nu mai putem păstra tăcerea, refuzăm centralizarea europeană”, a insistat Mateusz Morawiecki.

Uniunea Europeană a avertizat că va avea o reacţie „fermă” la decizia Tribunalului Constituţional din Polonia, care a constatat incompatibilităţi în raport cu Tratatele comunitare.

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis recent că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză, afectând suveranitatea ţării. „Organismele europene acţionează prin depăşirea competenţelor”, a argumentat Julia Przylebska, preşedintele Tribunalului constituţional din Polonia.

Julia Przylebska a enumerat o serie de articole ale Tratatelor UE care, conform judecătorilor instanţei constituţionale de la Varşovia, sunt în contradicţie cu Legea fundamentală din Polonia. De altfel, Tribunalul Constituţional, cea mai înaltă instanţă judiciară din Polonia, a denunţat „ingerinţele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în sistemul judiciar polonez”.

 

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țara care a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2

Armata poloneză, în stare de alertă maximă: „Au fost activate toate forțele și resursele disponibile”. Care este motivul

CE aprobă schema de ajutoare de stat a României pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie

Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, similară scutului antirachetă de la Deveselu, duce la creșterea pericolului nuclear

Partenerii noștri