Predoiu: Noi discutăm toate frontierele pentru Schengen. Discuțiile sunt constructive, chiar dacă sunt dificile
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a vorbit la Digi24 despre întâlnirile avute săptămâna aceasta cu omologul său austriac, Gerhard Karner, după ce Austria și-a flexibilizat poziția privind extinderea Spațiului Schengen la România și Bulgaria. El susține că Viena nu impune noi condiții, ci este vorba de mențiuni legate de proceduri care se întâmplă deja și care sunt și în folosul României.
Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre
Ministrul Predoiu vrea să schimbe „rapid” vârsta de pensionare a polițiștilor: „Este o lege proastă, o invitație la pensie”
Efectul Schengen pe piața imobiliară: Cresc prețurile caselor din zonele de frontieră
Alegeri parlamentare cu miză uriașă în Austria, inclusiv pentru România
Predoiu, despre crimele din Constanța
Experiment Digi24. O călătorie cu avionul de la București la Viena fără controlul pașapoartelor
România în Schengen. Prima cursă aeriană fără controlul la frontieră în București a fost din Austria
Kelemen Hunor e optimist
Predoiu, despre confruntările dintre fermieri și polițiști
„A fost a doua întâlnire, am avut o lungă discuție atât cu colegul austriac, cât și cu colegul bulgar. Nu sunt condiții, ci mențiuni cu privire la o serie de măsuri adiacente cuprinse în acest document de poziție al Austriei, care vizează proceduri deja în vigoare, care se aplică de către România și alte state membre.
Nu este vorba de a transfera migranți din Austria în România, ci pur și simplu de a retrimite acele persoane care au intrat în România în prealabil, au fost înregistrate în sistemele Schengen în România și care ulterior au migrat ilegal în Austria. Această procedură este în curs și anul acesta a fost vorba despre 120 de persoane. Este o procedură în vigoare, conform acordului Dublin”, a explicat Predoiu.
„Celelalte două măsuri adiacente vizează întărirea controlului la frontieră cu sprijinul ofițerilor Frontex, inclusiv ofițeri austrieci. Nimic mai pozitiv pentru orice stat membru. De altfel, întărirea Frontex este un obiectiv central al Consiliului JAI în toate statele membre.
A treia chestiune e legată de majorarea fondurilor europene alocate pentru protecția frontierelor. Iarăși, o chestiune care avantajează toate statele europene”, a arătat el.
La una dintre aceste întâlniri, ministrul de interne bulgar Kalin Stoianov a spus că Bulgaria insistă asupra aderării complete la spaţiul Schengen, nu doar pentru călătoriile aeriene.
„Bulgaria şi România au îndeplinit toate criteriile pentru apartenenţa completă la Schengen, iar rezultatele ultimei misiuni în Bulgaria efectuate de experţi ai statelor membre, inclusiv Austria şi Olanda, au dovedit din nou acest lucru”, a spus el.
Predoiu spune că negocierile actuale nu se duc doar pentru „AirSchegen”.
„Noi discutăm toate frontierele. Discuțiile sunt constructive, chiar dacă sunt dificile. Cu toții ne dorim o decizie în acest caz, în luna decembrie. Discutăm la pachet totul, nu într-o perspectivă apropiată, dar discutăm totul. Nu pot să anticipez în acest moment niciun fel de rezultat, pentru că sunt în curs aceste discuții”, a spus el.
„Eșec ar fi să nu schimbăm cu nimic situația din teren. Noi am pornit de la situația din vară, când orice discuție era refuzată. Suntem într-o cu totul altă conjunctură”, a adăugat el.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News