Live

Poveşti din Genova. Un român se mutase lângă podul Morandi cu o lună înainte de tragedie

Data publicării:
GENOA, ITALY - AUGUST 18: The Morandi Bridge still partially stands after a large section of it collapsed earlier this week on August 18, 2018 in Genoa, Italy. 43 people were killed after a large section of the Morandi highway bridge collapsed on August 14, 2018. Thousands attended a state funeral for 19 victims of the disaster today while some families boycotted the event, blaming the government for failing to ensure that the bridge was safe. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

La o săptămână după dezastrul de la Genova, în care au murit şi doi români, singurele certitudini sunt că viaductul Morandi nu mai există şi odată cu el sunt duse şi 43 de vieţi. Dincolo de bilanţul teribil, autorităţile trebuie să dea şi multe răspunsuri. De la cauza prăbuşirii până la cum vor lua viaţa de la capăt oamenii care locuiau sub podul năruit, şi care acum nu mai au nimic.

De la intrarea în zona roşie din Genova nu se mai poate intra fără autorizaţie. La mai puţin de un kilometru, se poate vedea ceea ce a mai rămas din podul Morandi.

Şocul produs de catastrofă îi va bântui multă vreme pe cei care au simţit cum se prăbuşesc în gol cu tot cu viaductul şi au reuşit să supravieţuiască.

Localnicii luptă şi ei cu coşmarul. Peste 600 de oameni au fost evacuaţi din cartierul peste care trecea viaductul Morandi. Printre ei, câţiva români, încearcă să îşi dea seama cum o vor scoate la capăt.

Român din Genova: Sub punte, sub pod, patru blocuri mai încoace, este cel unde locuiesc eu. Şi suntem evacuaţi.

Reporter: Unde locuiţi?

Român din Genova: La prieteni.

Citiţi şi:

Compania Infrastructurii Rutiere: Podurile din România nu sunt în pericol să se prăbuşească

Cum au decurs primele apeluri la 112 care anunțau prăbușirea podului de la Genova

Reporter: Am trecut pe autostrada asta de zeci de mii de ori, din 1999 până acum dar n-am crezut vreodată că va cădea.

Ovidiu Buştiuc se mutase lângă podul Morandi cu doar o lună în urmă. I s-a părut un cartier liniştit, în ciuda faptului că monstrul din beton trecea pe deasupra unor blocuri. Pentru a face loc construcţiei înalte de peste 100 de metri chiar au fost modificate multe clădiri, astfel încât în unele locuri aveai impresia că podul se sprijină pur şi simplu pe case. Localnicii se înfioară: viaductul nu le-a sluţit doar casele ci şi vieţile.

Femeie din Genova: Trăim rău, au murit atâţia...

Reporter: Aţi trecut de multe ori pe acel pod?

Femeie din Genova: Eu nu, dar soţul meu trecea zilnic. Este șofer pe camion.

Şocul tragediei de săptămâna trecută este atât de mare încât nici reporterii locali, care au văzut multe la viaţa lor, nu reuşesc să uite imaginile groaznice.

„Vreau să aduc aminte de o fată care așteaptă un copil, prietenul ei s-a salvat, a rămas agăţat de marginea podului. Eu mă gândesc la acest copil, care se va naște peste o lună și din fericire, va avea un tată. Dar va crește într-un oraș care riscă să moară, dacă nu se face alt pod și nu se rezolvă problemele”, relatează o jurnalistă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zgomotele ciudate de pe tronsonul estic al podului prăbușit la Genova au dus la întreruperea operațiunilor de degajare

MAE: Unul dintre românii declarați morți în tragedia de la Genova este în viață

Mesajul premierului Viorica Dăncilă pentru familiile victimelor din tragedia de la Genova

FOTO. Cum arăta podul din Genova cu câteva zile înainte de a se prăbuși

Partenerii noștri