O imagine surprinsă cu câteva zile înainte de tragedia în care cel puțin 39 de oameni și-au pierdut viața ieri în Genova, Italia, arată starea precară în care se afla podul Morandi. În fotografie se pot observa cabluri atârnând din podul considerat una dintre cele mai mari reuşite de arhitectură şi urbanism din Peninsulă.
De ce s-a prăbușit Podul Morandi din Genova
Inaugurat cu 51 de ani în urmă, podul Morandi a avut probleme tehnice încă de la început, iar costurile întreţinerii au fost uriaşe. Un expert spunea, acum doi ani, că dacă ar fi distrus şi reconstruit, podul ar fi mai ieftin decât dacă ar fi reparat.
Până la urmă, s-a optat pentru reconsolidare, pentru a nu opri traficul, în condiţiile în care podul era unul dintre principalele noduri de circulaţie din Genova. Lega autostrada A10, care vine din Franţa, cu A7, care ajunge la Milano.
Foto: Twitter
VIDEO. Mărturia unui supraviețuitor al tragediei din Italia: „M-am trezit zburând”
De altfel, în momentul prăbuşirii, se lucra chiar la consolidarea construcţiei. Potrivit autorităţilor italiene, una dintre cauzele dezastrului ar fi cedarea structurii de rezistenţă, în contextul reabilitării, dar şi după ce o furtună extrem de puternică a lovit Genova.
Premierul Italiei a fost aseară în zona tragediei şi a tras singura concluzie posibilă. Giuseppe Conte, premierul Italiei: Mergem pe ipoteza că a cedat structura.
35 de vehicule erau pe viaduct în momentul când acesta s-a prăbuşit în gol. Unul dintre pilonii de susţinere şi o porţiune de 100 de metri din ambele sensuri au căzut la pământ. Amploarea dezastrului se vede mai bine de la înălţime.
Cel puţin 39 de oameni, printre care doi români, au murit la Genova, alţi 13 sunt răniţi în stare gravă şi 10 încă sunt de negăsit.