Live

Planul de salvare economică, un nou eșec. Miniștrii de finanțe ai UE sunt în dezacord

Data publicării:
FOTO: Getty Images

Solidaritatea statelor europene pare a fi doar un slogan în acest moment. Statele din zona euro nu reușesc să se pună de acord cu privire la adoptarea unor noi măsuri de stimulare economică pentru atenuarea impactului provocat de pandemie.

Discuțiile dintre miniștrii de finanțe din zona euro au durat nu mai puțin de 16 ore, cu numeroase pauze, reluări şi negocieri bilaterale. Participanţii sperau să adopte un program de 500 de miliarde de euro.

Surse citate de agențiile internaționale de presă spun însă că au reapărut diviziunile între statele bogate din nord și cele mai sărace din sud.

Oficialii italieni cer punerea la comun a datoriilor făcute cu ocazia acestei pandemii. Practic, datoriile suverane ale statelor vulnerabile ar fi fost convertite în obligațiuni financiare ale Uniunii Europene.

Olanda se opune însă știind că, până la urmă, acestea vor fi plătite de economiile europene aflate pe plus.

Discuțiile vor fi reluate joi.

Dacă până la urmă vor cădea de acord, reacţia comună pan-europeană şi a guvernelor naţionale ar putea conduce la cel mai mare program de sprijin economic din lume, peste cel al Statelor Unite.

Mesaj de la președinta BCE, Christine Lagarde

În aceste condiții, preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a îndemnat statele europene, într-un articol de opinie publicat miercuri, să fie „umăr lângă umăr” pentru a răspunde crizei noului coronavirus cu măsuri bugetare, într-un moment în care se confruntă cu probleme în a ajunge la o înţelegere.

„Componenta bugetară ca răspuns la această criză este vital să fie suficient de puternică în întreaga zonă euro. Guvernele trebuie să fie umăr la umăr pentru a desfăşura ansamblul politicilor optime în faţa unui şoc comun de care nimeni nu este responsabil”, a scris Christine Lagarde într-un articol publicat pe site-ul cotidianul francez Le Monde.

Aceste afirmaţii au fost făcute exact în ziua reuniunii-maraton a statelor membre ale UE pentru a găsi un răspuns economic comun în faţa coronavirusului, reuniune care s-a încheiat însă cu un eşec. 

„Dacă nu se refac toate ţările, celelalte vor avea de suferit. Arătându-ne solidari, ne servim de fapt propriile interese”, a ţinut să sublinieze Christine Lagarde. „O aliniere totală a politicilor bugetare şi monetare şi egalitatea de tratament în faţa coronaviruslui sunt cel mai bun mijloc de a ne proteja capacitatea de producţie şi locurile de muncă, pentru a regăsi o rată a creşterii şi inflaţiei sustenabilă atunci când pandemia va lua sfârşit”, a mai afirmat preşedinta Băncii Centrale Europene.

Membrii Eurogrupului, instanţa care îi reuneşte pe miniştrii de finanţe din zona euro, urmează să discute din nou prin videoconferinţă joi spre seară.

(sursa: Agerpres)

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Țara în care doctorițele și profesoarele sunt obligate să se prostitueze ca să supraviețuiască. „Mă rog zilnic la o cale de salvare”

Ce se întâmplă în Franța: căderea guvernului condus de Michel Barnier poate arunca zona euro în haos

Premieră nedorită în Franța, a doua mare economie din zona euro. Guvernul se împrumută la aceleaşi dobânzi ca şi Grecia

Partenerii noștri