Live

Papa Francisc a vorbit pentru prima dată despre persecuţia uigurilor de către regimul de la Beijing

Data publicării:
Papa Francisc vorbește despre persecuția "rohingya, săracilor uiguri, yazidi". Foto: Profimedia Images

Papa Francisc - care a făcut mari eforturi diplomatice pentru a reînnoi un acord cu China în octombrie - a vorbit pentru prima dată despre persecuţia minorităţii musulmane uigure din nord-vestul Chinei, relatează marţi AFP.

"Mă gândesc deseori la popoarele persecutate: rohingya, săracii uiguri, yazidi - ceea ce le-a făcut Daesh (gruparea Stat Islamic) este cu adevărat crud - sau creştinii din Egipt şi Pakistan ucişi de bombele care au explodat în timp ce se rugau în biserică", a mărturisit Suveranul Pontif în cartea sa "Let Us Dream: The Path to a Better Future" care urmează să fie publicată în decembrie, potrivit Agerpres.

Vaticanul nu s-a pronunţat niciodată oficial asupra persecuţiei uigurilor, chiar dacă doi cardinali asiatici au făcut acest lucru vara trecută.

Pe 22 octombrie, Vaticanul şi China au reînnoit pentru doi ani un acord privind numirea episcopilor. Washingtonul a cerut anterior Papei să denunţe orice persecuţie religioasă în China comunistă, împotriva catolicilor, dar şi împotriva minorităţii uigure.

Uigurii reprezintă principalul grup etnic din Xinjiang (nord-vestul Chinei). Potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului, mai mult de un milion de persoane au fost puse acolo în "tabere". China susţine că acestea sunt "centre de formare profesională".

În cartea sa scrisă cu ajutorul biografului britanic Austen Ivereigh (care va fi publicată pe 2 decembrie), papa Francisc aruncă o privire mai atentă asupra populaţiei rohingya, o minoritate musulmană persecutată în Myanmar, dintre care numeroşi membri s-au refugiat în Bangladeshul vecin.

"Am o afecţiune specială pentru populaţia rohingya. Rohingya este cel mai persecutat grup de pe pământ chiar acum; în măsura în care pot, încerc să fiu aproape de ei pentru că îmi plac foarte mult. Nu sunt nici catolici, nici creştini, ei sunt fraţii şi surorile noastre, un popor sărac şi abuzat din toate părţile, care nu ştie către ce să se îndrepte", a mai spus Suveranul Pontif.

"În acest moment, în Bangladesh, există mii de tabere de refugiaţi în care COVID-19 se răspândeşte", a adăugat el, vorbind despre o "nedreptate strigătoare la Cer".

La sfârşitul anului 2017, papa Francisc a mers în Myanmar, apoi în Bangladesh, ţară în care s-a întâlnit cu refugiaţi rohingya, cărora le-a cerut "iertare" pentru răul suferit.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Românii vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

„Calul troian” din învățământul britanic: De ce este China mărul discordiei în alegerea noului cancelar al Universității Oxford

Ministrul chinez al apărării a refuzat o întâlnire cu șeful Pentagonului

Partenerii noștri