O femeie care a moștenit o boală fatală dă în judecată NHS
O femeie dă în judecată o casă de sănătate ce aparține NHS pentru că nu i-a dezvăluit faptul că tatăl ei a fost diagnosticat cu boala Huntington, înainte ca această să nască.
Femeia a descoperit că este purtătoarea genei bolii degenerative abia după ce s-a născut fiica ei. Șansele ca boala să fie transmisă copilului sunt de 50%, potrivit BBC.
Serviciul public de sănătate britanic NHS a spus că această situație ridică probleme de competență, dar și aspecte legate de confidențialitate ale pacienților.
Reclamanta a fost numită ABC pentru a i se proteja identitatea ei, dar și a fiicei sale, care acum are nouă ani.
Boala Huntington, o boală moștenită genetic degenerativă a celulelor nevoase de la nivelul creierului. Boala poate provoca tulburări de mișcare, cognitive și psihiatrice. Majoritatea celor afectați dezvoltă simptomele începând de la 30 sau 40 de ani, însă semnele pot apărea și mai devreme.
În 2007, tatăl lui ABC a omorât-o pe mama femeii după ce a împușcat-o. El a fost condamnat pentru omor și închis într-un spital pentru boli psihiatrice. Medicii care l-au examinat au suspectat că acesta ar suferi de boala Huntington. Abia în 2009, medicii de la spitalul Sf. George l-au diagnosticat cu această boală, însă acesta le-a cerut doctorilor ca fiica lui să nu fie informată despre asta, știind că ABC era însărcinată.
Bărbatul le-a spus medicilor că i-a fost frică să nu recurgă la gesturi extreme, precum să se sinucidă sau să facă un avort.
La patru luni de la nașterea fetiței, ABC a fost informată accidental de boala tatălui.
Femeia și-a făcut mai multe teste și a descoperit că a moștenit gena Huntington, ceea ce înseamnă că la un moment dat, ea va dezvolta boala. Copilul ei nu a fost testat, însă are 50% șanse să fi moștenit gena.
Femeia susține că medicii de la spitalul Sf. George aveau datoria să o anunțe de diagnosticul tatălui, mai ales că era însărcinată.
Ea spune că ar fi făcut mai multe teste în timpul sarcinii pentru a ști dacă copilul ei va moșteni boala.
ABC susține că, dincolo de confidențialitatea medic-pacient, ea ar fi trebuit informată pentru ca alte persoane să nu fie expuse riscului de moarte sau daune aspura sănătății.
Inițial, cazul a fost dezbătut la înalta curte, în 2015, atunci când un judecător a decis că acesta nu ar trebui continuat. În 2017, Curtea de Apel a decis însă că acest caz ar trebui să ajungă în tribunal.
Dacă ABC va câștiga cazul, regulile de confidențialitate s-ar putea schimba.
Redactor: C.T.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News