Schimbare sau moarte. Ce cuprinde cea profundă reformă a Sistemului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
Sir Keir Starmer, vorbind despre reformarea sistemului NHS. Foto: Profimedia Images
Sir Keir Starmer, vorbind despre reformarea sistemului NHS. Foto: Profimedia Images

Prim ministrul britanic Keir Starmer a descris starea sistemului național de sănătate NHS drept precară și a anunțat un program de 10 ani de reconstruire a sistemului, cea mai radicală reformă de la înființarea acestuia în 1948. Premierul Starmer a acuzat guvernul Partidului Conservator de distrugerea NHS în cei 14 ani cât s-a aflat la putere până în iulie anul acesta, anunță Sky News și The Guardian.

Starmer și Wes Streeting, ministrul Sănătății, doresc ca NHS să își asume un rol mai proactiv în ceea ce privește prevenirea apariției bolilor, inclusiv prin programul de control al sănătății la locul de muncă. Programul oferă persoanelor controale la locul de muncă în vederea prevenirii bolilor de inimă, a bolilor renale și a diabetului.

Premierul britanic Keir Starmer a subliniat nevoia urgentă de reformă a NHS, veneratul sistem britanic de asistenţă medicală gratuită, într-un moment în care un raport independent evidenţiază "starea critică" a acestei instituţii.

Acest raport de 142 de pagini consideră că funcţionarea serviciului public de sănătate s-a deteriorat în ultimii 15 ani şi că se află într-o stare de "decrepitudine".

Iar cauzele sunt multiple, potrivit autorului acestui raport, Ara Darzi, membru neafiliat al Camerei Lorzilor: lipsă de investiţii, încercare ineficientă de reorganizare, pandemie legată de COVID-19.

Raportul subliniază, de asemenea, creşterea numărului de pacienţi care suferă de boli de lungă durată, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială, punând NHS sub presiune.

De asemenea, se spune că Regatul Unit are o rată de incidenţă a cancerului mai mare decât alte ţări europene, cu liste de aşteptare uriaşe de pacienţi pentru a obţine un tratament.

"Ceea ce avem nevoie este curajul de a pune în aplicare o reformă pe termen lung: o intervenţie chirurgicală majoră, şi nu soluţii improvizate", asigură Starmer, potrivit fragmentului din discursul său.

Sir Keir Starmer a declarat că NHS trebuie „să se reformeze sau să moară” în urma raportului devastator al Lordului Darzi, care prezintă o imagine sumbră a stării serviciului de sănătate. "Schimbarea ar putea reprezenta cea mai mare reinventare a NHS de la naşterea sa", asigură prim-ministrul.

”Bubele” sistemului

„Ultimul guvern a distrus NHS”, a declarat premierul Starmer, adăugând că până astăzi „nu am știut amploarea pagubelor”, în urma publicării unui raport al unei comisii publice de anchetă. „Este de neiertat, iar oamenii au dreptul să fie furioși”, a adăugat el, citat de Sky News.

Satisfacția publică este măsurată în mod regulat în sondajul British Social Attitudes citat de BBC News, bazat pe peste 3.300 de răspunsuri în 2023. În 2010 - când Laburiștii au părăsit ultima dată guvernul - 70 % din public s-a declarat „foarte sau destul de mulțumit” de NHS. Acesta a fost cel mai ridicat nivel, cel puțin de la începutul înregistrărilor în 1983. La 24%, satisfacția este în prezent la cel mai scăzut nivel. În acest timp, numărul persoanelor care s-au declarat nemulțumite a crescut, de asemenea, la un nivel record de 52%.

Vorbind joi dimineață după publicarea raportului comisiei conduse de Lordul Darzi, premierul Starmer a tras mai multe concluzii, printre care:

El s-a referit la numărul „sfâșietor” de „decese evitabile” din NHS, adăugând că 345.000 de persoane așteaptă mai mult de un an pentru sprijin în domeniul sănătății mintale;

Premierul Starmer a afirmat că anii 2010 au fost un „deceniu pierdut pentru NHS”, care a lăsat serviciul de sănătate „nepregătit” pentru provocările de mâine;

Marea Britanie este, de asemenea, „o societate mai bolnavă în devenire”. Există 2,8 milioane de persoane „inactive din punct de vedere economic” din cauza bolii pe termen lung, a adăugat el.

Nu vor fi mai mulți bani fără reformă

Premierul Starmer a declarat că simte „foarte profund responsabilitatea” de a repara serviciul de sănătate. „NHS poate fi rupt, dar nu este bătut”. NHS se află „la o răscruce de drumuri”, a mai spus el, iar Regatul Unit are de „ales cum să facă față acestor cerințe”. Este vorba de „reformă sau moarte”, a avertizat premierul Starmer;

Dar, a adăugat el „reforma nu înseamnă doar introducerea de mai mulți bani în” NHS, adăugând: „Trebuie să reparăm instalațiile sanitare înainte de a deschide robinetele”;

Premierul Starmer a mai spus că guvernul „lucrează în ritm accelerat pentru a construi un plan pe 10 ani”, încadrat în jurul a trei „mari schimbări” în serviciu. Acestea sunt îmbunătățirea tehnologiei, mutarea îngrijirii din spitale în comunități și concentrarea pe prevenire, nu pe vindecare.

De asemenea, el spune că Marea Britanie trebuie să fie „mai ambițioasă” în ceea ce privește sănătatea mintală a copiilor și serviciile stomatologice

„Sunt pregătit să fiu îndrăzneț chiar și în fața unei opoziții puternice”, a declarat premierul Starmer adăugând. „Sarcina care ne stă în față este munca generației noastre.”

Război împotriva junk food și a băuturilor energizante

Printre măsurile radicale de sănătate publică elaborate de miniștri pentru a preveni îmbolnăvirea și a reduce astfel presiunea asupra NHS se numără planurile de a interzice reclamele la junk food și de a opri copiii să cumpere băuturi energizante cu conținut ridicat de cafeină.

Reclamele la junk food vor fi interzise la televiziune înainte de ora 21.00, a anunțat guvernul. Reclamele online pentru produse cu conținut ridicat de grăsimi, sare și zahăr vor fi interzise complet. Ambele măsuri, care sunt menite să contribuie la combaterea obezității infantile, vor intra în vigoare peste un an.

Planurile de a interzice copiilor să cumpere băuturi energizante cu conținut ridicat de cafeină, care fac parte din aceeași campanie de sănătate publică și au fost incluse în programul electoral al laburiștilor, sunt așteptate să fie anunțate luna viitoare.

În lunile următoare, guvernul intenționează să introducă o lege consolidată privind tutunul și vapingul, care probabil va extinde interdicția fumatului în spații închise la grădinile pub-urilor.

Miniștrii intenționează, de asemenea, să extindă fluorizarea apei pentru a îmbunătăți sănătatea dentară și să acorde consiliilor locale puteri sporite pentru a bloca dezvoltarea de fast-food-uri în apropierea școlilor pentru a combate obezitatea. Alte măsuri sunt în curs de examinare, oficialii guvernamentali sondând sectorul sănătății publice pentru idei de politică.

O sursă guvernamentală a declarat pentru The Guardian: „Analizăm în mod serios unde putem merge mai departe în ceea ce privește prevenirea. După cum a arătat Ara Darzi în raportul său, creșterea numărului de îmbolnăviri în societatea noastră pune presiuni uriașe asupra NHS. Lui Keir nu îi este teamă să facă lucruri controversate, dacă acestea sunt cele care trebuie făcute. El este dispus să se confrunte cu contestatarii, pentru a reduce listele de așteptare, pentru a menține oamenii sănătoși și în muncă și pentru a asigura viitorul pe termen lung al NHS.”

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...