Live

Donald Trump: Statele NATO vor mări bugetele pentru Apărare

Data actualizării: Data publicării:

Întâlnirea bilaterală între Donald Trump și Klaus Iohannis, care trebuia să aibă loc joi, de la ora 11:00, a fost anulată de către președintele american, în ultima clipă. Donald Trump a anulat, de altfel, toate întrevederile bilaterale pe care le avea planificate cu liderii NATO.

FOTO: Gulliver/ Getty Images

ACTUALIZARE 13:55 - Donald Trump a anunțat, la summitul de la Bruxelles, că țările membre NATO vor mări bugetele cu mai mult de 2% pentru Apărare, potrivit BBC.

Președintele american a criticat aspru statele aliate pe acest motiv și s-a plâns că SUA plătesc mai mult decât ceilalți pentru Apărare.

La sfârșitul declarațiilor, Donald Trump a declarat că el „crede în NATO” și că nu este necesar să ia în calcul ieșirea din alianță.

ACTUALIZARE 12:00 Discuțiile reluate de statele membre NATO privind bugetul pentru apărare vin în contextul în care Donald Trump a lansat, joi dimineață, un nou atac pe Twitter la adresa Germaniei, pe care o acuză că nu contribuie suficient la bugetul NATO. Președintele american cere ca toate statele să contribuie cu 2%, urmând ca acest procent să urce la 4, până în 2024.

„Țările NATO cheltuiesc miliarde de dolari pentru apărare, de la vizita mea de anul trecut, când le-am cerut acest lucru, dar nu este nici pe departe suficient. SUA cheltuiește mult prea mult. Granițele Europei sunt proaste.

Președinții au încercat, fără succes, să convingă Germania și alte țări bogate membre NATO să plătească mai mult pentru protecția lor față de Rusia. Ei plătesc doar o fracțiune din acest cost. SUA plătește zeci de miliarde de dolari și iese în pierdere.

Pe deasupra, Germania a început să îi plătească Rusiei, țara de care vrea să se protejeze, miliarde de dolari pentru energie. Este inacceptabil! Toate țările NATO trebuie să aloce 2% pentru apărare, iar acest procent să ajungă la 4% în următorii ani”, a scris președintele american în această dimineață, pe Twitter.

ACTUALIZARE 11:50 Aliații NATO au reluat discuțiile privind contribuțiile statelor la bugetul Alianței. Preşedintele american, Donald Trump, le-a cerut statelor membre NATO să mărească cheltuielile pentru securitate până la 4% din Produsul Intern Brut (PIB), în timpul summit-ului NATO, de la Bruxelles.

Și Secretarul General al NATO a subliniat din nou importanţa ca ţările să împartă în mod egal responsabilitatea şi a afirmat că s-a căzut de acord în privinţa faptului că trebuie mărite cheltuielile pentru apărare. Opt state - între care şi România - vor ajunge cu cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB în 2018, iar majoritatea aliaţilor vor atinge această ţintă în 2024.

ACTUALIZARE 11:30 Potrivit informațiilor obținute de Digi24, motivul anulării întâlnirilor ar fi legat de faptul că Germania a întrerupt brusc consultările cu Georgia și Ucraina, pe tema asigurării securității în zona Mării Negre, insistând să fie definitivate mai întâi discuțiile pe tema bugetului. La această oră, membrii NATO s-au reunit într-o nouă întâlnire. 

ACTUALIZARE 11:18 - Donald Trump a anulat toate întâlnirile bilaterale pe care le avea astăzi, inclusiv cea cu președintele Klaus Iohannis.

Foto: Facebook

Conform Administraţiei Prezidenţiale, de la ora 9.45, Klaus Iohannis a participat la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de Şefi de Stat şi de Guvern, cu Georgia şi Ucraina.

La ora 11.00, ora României, Klaus Iohannis avea stabilită o întâlnire bilaterală cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

Cel mai probabil cei doi șefi de stat ar fi discutat despre ce se întâmplă pe flancul estic al NATO, aceasta fiind o preocupare a președintelui american, și despre întărirea prezenței NATO la Marea Neagră.

Summitul este extrem de important pentru NATO şi cu accente deosebite pentru România. Se ştie că obiectivul principal este consolidarea, întărirea posturii defensive a NATO, dar pentru noi asta înseamnă lucruri foarte concrete. Noi am oferit un centru de comandă foarte important şi pentru noi este foarte importantă atenţia pe care vrem să o dăm zonei Mării Negre. La iniţiativa noastră, este o sesiune specială dedicată Mării Negre, la care sunt invitate şi Ucraina şi Georgia. Noi credem că vom obţine nu doar o atenţie sporită pentru Marea Neagră, ci şi o prezenţă a NATO sporită în regiunea Mării Negre, ceea ce pentru noi este foarte important. Iar brigada multinaţională va fi mult mai importantă fiindcă ea va deveni o brigadă cu prezenţă permanentă, care va constitui un pol important de securitatea pentru întreaga regiune”, declarat miercuri preşedintele Iohannis.

Bugetul acordat Apărării ar fi reprezentat de asemenea un subiect de interes, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Donald Trump a criticat mai multe state.

Summit-ul NATO  are loc în perioada 11-12 iulie 2018, la Bruxelles.

În vara anului trecutpentru prima oară în ultimii 39 de ani, un preşedinte român şi unul american au stat unul lângă celălalt, pe peluza Casei Albe.

Klaus Iohannis a fost primit de Donald Trump şi ceea ce trebuia să fie iniţial o vizită de lucru s-a transformat într-o vizită oficială, pentru că după întâlnirea privată, cei doi au participat la o conferinţă comună de presă.

Au fost multe teme abordate, dar preşedintele american a avut un mesaj special și în privinţa luptei anticorupţie Romania. A lăudat eforturile făcute la Bucureşti şi a punctat că Washingtonul ştie tot ce se întâmplă la noi din acest punct de vedere.

Conform tradiţiei de la Casas Albă, Klaus Iohannis a fost întâmpinat la intrarea în reşedinţa oficială chiar de omologul său Donald Trump. În stilul său caracteristic, liderul de la Washington i-a strâns puternic mâna preşedintelui român după care cei doi au intrat în clădire, nu înainte ca Trump să-l bată prieteneşte pe umăr.

Preşedintele României a semnat apoi în cartea de onoare, iar câteva minute mai târziu, cei doi şefi de stat făceau primele declaraţii.

„Noi susţinem puternic România şi desigur susţinem şi această luptă împotriva corupţiei, o vom susţine mereu şi îl susţinem pe preşedintele vostru. Cred că a făcut o treabă minunată, este foarte popular, este determinat, lucrează din greu... Ştim tot ce se întâmplă în România. Va câştiga bătălia, o va câştiga, are sprijinul nostru”, a declarat președintele Trump la prima întâlnire cu președintele României. 

Citiţi şi: Primele mii de pensii care ar putea crește cu adevărat în guvernarea PSD-ALDE. Și o „bătaie de joc” cu repetiție la adresa CCR

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vremuri grele pentru democrațiile liberale. Anul electoral 2024 le-a fragilizat mai mult ca oricând

Mai mulți bani în apărarea Groenlandei, după ce Donald Trump a reafirmat dorința de a cumpăra teritoriul

Polii de putere din toată lumea se pregătesc de impact. Ce planuri au Europa, China și statele din Orientul Mijlociu pentru Trump 2.0

Manifestație împotriva lui Donald Trump în Panama. Zeci de persoane au strigat sloganuri în fața Ambasadei SUA: „Nu te-atinge de canal"

Partenerii noștri