Ițele afacerii Cambridge Analytica se încurcă și mai mult. Cine sunt șefii de stat cu conturile de mail sparte?
Firma de consultanţă Cambridge Analytica, care a lucrat şi pentru campania electorală a lui Donald Trump, ar fi primit materiale de la hackeri israelieni care aveau acces la conturile private de email a doi politicieni care acum sunt şefi de stat, conform unor declaraţii ale martorilor pentru The Guardian, scrie News.ro.
Mai multe surse au descris pentru cotidianul britanic cum directori importanţi ai Cambridge Analytica, printre care şi Alexander Nix, le-ar fi cerut membrilor staff-ului să gestioneze materiale furnizate de hackeri din campaniile electorale din Nigeria şi Sfântul Cristofor şi Nevis, o ţară insulară din Marea Caraibilor.
Martorii susţin că au fost două momente în 2015 în care membrii staff-ului s-au alarmat şi au refuzat să gestioneze datele pentru că au presupus că au venit din surse ilegale.
The Guardian şi Observer au stat de vorbă cu şapte persoane care ar cunoaşte modul în care Cambridge Analytica s-a implicat în alegerile din Nigeria în 2015. Compania ar fi fost angajată de un miliardar nigerian pentru a susţine realegerea lui Goodluck Jonathan şi ar fi fost plătită cu aproximativ două milioane de lire sterline pentru a orchestra o campanie dură împotriva rivalului său, liderul opoziţiei Muhammadu Buhari. Jonathan a pierdut alegerile în faţa lui Buhari. Nu există dovezi că Jonathan ar fi fost informat despre operaţiune.
Membrii staff-ului campaniei au spus că la începutul lui 2015 s-au întâlnit cu contractori din Israel privind securitatea cibernetică la birourile Cambridge Analytica în Londra. Angajaţii susţin că li s-a spus că întâlnirea a fost aranjată de Brittany Kaiser, un director al firmei. Israelienii ar fi venit cu un laptop de la biroul lor din Tel Aviv şi le-au dat angajaţilor Cambridge Analytica un stick USB care conţinea emailurile personale sparte ale unor politicieni din Nigeria. Sursele susţin că Nix şi alţi directori importanţi le-ar fi spus angajaţilor să caute materiale incriminatorii care ar putea fi folosite pentru a ataca candidaţii opoziţiei, inclusiv pe Buhari.
„Toată lumea s-a simţit stânjenită. Voiau să încărcăm datele în programele de email”, a spus o sursă. „Lumea s-a panicat. Nu voiau să aibă vreo legătură cu aşa ceva”, a afirmat un alt angajat.
De asemenea, un martor a declarat pentru The Guardian şi Observer că materialele includeau şi fişele medicale ale lui Buhari: „Sunt sigur în proporţie de 99% de acest lucru. Sau dacă nu aveau fişele medicale, aveau măcar emailuri care făceau referire la aceste lucruri”.
The Guardian a intrat în posesia unui email al lui Nix din data de 26 ianuarie 2015, în care face referire la „echipa din Israel”. El spune: „Deşi se află în afara atribuţiilor noastre, am cerut o înştiinţare cu privire la ce a lucrat echipa din Israel şi la ce vor livra de acum şi până la alegeri”.
Într-un al doilea episod, la începutul lui 2015, sursele au spus că aceeaşi echipă din Israel care a lucrat la campania din Nigeria ar fi obţinut informaţii private despre politicianul Timothy Harris din Sfântul Cristofor şi Nevis. Sursele au susţinut că membrii staff-ului nu au vrut să gestioneze date care păreau că provin din materiale furate. „Nimeni nu a vrut să aibă vreo legătură cu asta”, a spus un fost angajat.
SCL Elections, grup din care face parte Cambridge Analytica, a negat că ar fi avut în posesie date personale furate. „În timpul campaniei electorale, este normal ca SCL Elections să se întâlnească cu vânzători care doresc să furnizeze servicii. SCL Elections nu a intrat în posesia şi nici nu a folosit informaţii personale care au provenit de la astfel de indivizi, sub nicio formă. SCL Elections nu foloseşte date sparte sau furate. Membrii echipei SCL Elections care au lucrat în Nigeria au rămas în ţară pe toată durata campaniei electorale, dar alegerile au fost reprogramate, iar SCL nu a fost prezentă şi în perioada extinsă a campaniei”, arată SCL Elections.
Citiți și:
Efectul Mueller asupra ”coloniei penitenciare”
Ghid pentru protejarea datelor personale pe Facebook
Scandalul Cambridge Analytica. Mark Zuckerberg recunoaște, la CNN, că a greșit
AP: Cambridge Analytica ar fi vrut să angajeze un consultant pentru PSD. Reacția lui Liviu Dragnea
Cine este omul de la care a pornit scandalul legat de datele Facebook
Reacția omului care s-ar afla în spatele scandalului Facebook-Cambridge Analytica
Dragoș Stanca: Datele sunt noul petrol al lumii noastre. E nevoie de educație media
Spioni, mită şi prostituate. Metodele folosite de Cambridge Analytica pentru a manipula alegerile
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News