Reacția omului care s-ar afla în spatele scandalului Facebook-Cambridge Analytica
Data actualizării: Data publicării:
Implicat în scandalul Cambridge Analytica, psihologul rus Aleksandr Kogan se apără de acuzaţiile potrivit cărora ar fi acţionat ilegal. El acuză societatea britanică şi Facebook, aflate în centrul unei adevărate furtuni, că vor să arunce vina pe el, relatează AFP, citată de News.ro.
„Noi credeam că facem ceva perfect normal”, a spus Kogan, care a dezvoltat o aplicaţie utilizată de Cambridge Analytica pentru a culege milioane de date despre utilizatori Facebook.
„Cambridge Analytica ne-a dat asigurări că totul este perfect legal şi în conformitate cu condiţiile de utilizare” a Facebook, a declarat pentru BBC Radio 4 profesorul de psihologie la Universitatea Cambridge, de asemenea angajat al Universităţii ruse din Sankt Petersburg.
Apreciind că „este folosit ca un şap ispăşitor atât de Facebook, cât şi de Cambridge Analytica”, el şi-a exprimat însă regretul că „nu a pus suficiente întrebări”.
Kogan este vorbitor nativ de limbă rusă și s-a născut în Moldova, dar până la vârsta de șapte ani a crescut la Moscova. În acel moment, familia sa a emigrat în Statele Unite, unde ulterior a obținut cetățenie. Kogan are însă prieteni de familie în Rusia, țară pe care o vizitează în mod regulat.
Potrivit The Observer, Aleksandr Kogan, avea legături cu universitatea de stat din Sankt Petersburg, de la care a obținut și o bursă de cercetare, însă nu a declarat aceste conexiuni cu mediile universitare ruse în CV-ul pe care l-a depus la Universitatea Cambridge.
Facebook se află în mijlocul unei adevărate furtuni mondiale, după ce Cambridge Analytica a fost acuzată că a cules - fără consimţământul acestora - datele a 50 de milioane de utilizatori în vederea elaborării unui program informatic care să permită prezicerea şi influenţarea votului alegătorilor, cu scopul de a incluenţa campania lui Donald Trump.
Potrivit reţelei americane de socializare, aceste date ar fi fost culese printr-o aplicaţie de teste psihologice descărcată de aproximativ 500.000 de utilizatori, iar Aleksandr Kogan le-ar fi furnizat apoi - ilegal - Cambridge Analytica.
Declarându-se „scandalizată că a fost înşelată”, compania fondată de Mark Zuckergerg a arătat că „înţelege gravitatea problemei”.
Scandalul a condus deja la o depreciere a acţiunile grupului cu 9%, în ultimele două şedinţe ale Bursei de la New York, în timp ce o comisie parlamentară britanică i-a cerut marţi lui Mark Zuckerberg să vină să explice în faţa ei, dându-i ultimatum să răspundă până luni.
Tânărul miliardar a fost invitat, de asemenea, să se exprime în faţa Parlamentului Europan, care va „ancheta în profunzime” această „încălcare inacceptabilă a drepturilor la confidenţialitatea datelor”, în timp ce Comisia Europeană a anunţat că una dintre reprezentantele sale la Washington urma să ceară „clarificări” de la Facebook.
După o reuniune, marţi, G29 - instanţa însărcinată cu protecţia datelor în statele membre UE - a catalogat drept „foarte grave” acuzaţiile formulate împotriva Facebook şi Cambridge Analytica, „cu consecinţe considerabile asupra protecţia datelor private şi procesului democratic”.
În Statele Unite, procurorii din New York şi Massachusetts, dar şi autoritatea americană de reglementare în comerţ (FTC) au lansat anchete.
„Nicio urmă scrisă”
La rândul său, Cambridge Analytica a anunţat marţi suspendarea fostului său director Alexander Nix, care s-a lăudat că a acţionat în favoarea lui Donald Trump în 2016.
Această decizie a fost luată în urma publicării unor „comentarii” ale lui Nix înregistrate de postul britanic Channel 4 News, şi altor „acuzaţii” formulate împotriva sa, care „nu preprezintă valorile” societăţii, specializate în comunicare strategică şi analiză de date la scară mare, a explicat CA într-un comunicat.
Comentariile respective provin dintr-o anchetă difuzată luni şi marţi de postul britanic, în care directorul Cambridge Analytica a fost filmat cu camera ascunsă răspunzând la întrebările unui reporter deghizat.
Ultimele elemente publicate marţi îl înfăţişează lăudându-se cu rolul pe care l-a jucat compania sa în Statele Unite în campania prezidenţială a candidatului republican Donald Trump în 2016. Cercetare, analiză, „i-am condus campania online”, dă el asigurări, după care s-a lăudat cu sistemul de e-mail autodistrugător pe care-l foloseşte.
Nu există nicio probă, nicio urmă scrisă, nimic”, spune el, afirmând că nu există pericolul ca parlamentari americani să-i străpungă secretul şi să-l expună. „Sunt politicieni, nu tehnicieni. Ei nu înţeleg cum funcţionează”.
Cambridge Analytica - o filială a societăţii britanice de marketing Strategic Communication Laboratories (SCL) cu sediul la Londra - ar fi apropiată Partidului Conservator britanic, dezvăluie The Times miercuri.
Fondată de Steve Bannon, un fost consilier apropiat al lui Donald Trump, Cambridge Analytica are birouri la Washington, New York şi Cambridge.
Information Commissioner's Office (ICO - o autoritate independentă însărcinată cu reglementarea sectorului şi protejarea datelor personale) a cerut marţi autorizaţie să „percheziţioneze serverele” şi „să efectueze o verificare a datelor” la Cambridge.